+36 20 321 7819

Elhízás – okok

Az elhízást általában a túl sok étkezés és a túl kevés mozgás okozza. Ha nagy mennyiségű energiát fogyaszt, különösen zsírt és cukrot, de nem égeti el az energiát edzéssel és fizikai aktivitással, akkor a felesleges energia nagy részét a szervezet zsírként tárolja. Ezen kívül számos esetben valamilyen betegség is állhat az lehízás hátterében.

Kalória

Az élelmiszerek energiaértékét kalóriának nevezett egységekben mérik. Egy átlagos fizikailag aktív nőnek körülbelül 2000 kalóriára van szüksége naponta.

Ez a kalóriamennyiség magasnak tűnhet, de könnyen elérhető lehet, ha bizonyos típusú ételeket fogyaszt. Például egy nagy hamburger, krumpli és egy turmix elfogyasztása összesen 1500 kalóriát tartalmazhat – és ez csak 1 étkezés.

Egy másik probléma az, hogy sokan fizikailag nem aktívak, így az elfogyasztott kalóriák nagy része végül zsírként raktározódik el a szervezetükben.

Helytelen táplálkozás és életmód

Az elhízás nem egyik napról a másikra következik be. Idővel, fokozatosan alakul ki, helytelen táplálkozás és életmódbeli döntések eredményeként, mint például:

  • nagy mennyiségű feldolgozott vagy gyorsétel fogyasztása – amelyek áltatlában magas zsír- és cukortartalmú ételek
  • fokozott alkoholfogyasztás – az alkohol sok kalóriát tartalmaz, és az erősen italozó emberek gyakran túlsúlyosak
  • a kelleténél nagyobb adagok fogyasztása – túl sok evésre ösztönözhet, ha barátai vagy rokonai is nagy adagokat esznek
  • túl sok cukros ital fogyasztása – beleértve az üdítőket és a gyümölcsleveket
  • kényeztető étkezés – ha alacsony az önbecsülése vagy depressziósnak érzi magát, evéssel vígasztalódhat, hogy jobban érezze magát

Az egészségtelen táplálkozási szokások előfordulása családi halmozódást mutat. Fiatalon rossz étkezési szokásokat sajátíthat el a szüleitől, és felnőttkorában is folytathatja azokat.

A fizikai aktivitás hiánya

A fizikai aktivitás hiánya egy másik fontos tényező az elhízásos esetekben. Sok embernek van olyan munkája, amely során a nap nagy részében íróasztal mellett kell ülnie, továbbá a munkába is autóval közlekednek.
Pihenésképpen sokan tévét néznek, interneteznek vagy számítógépes játékokat játszanak, és ritkán végeznek rendszeres testmozgást.

Ha nem elég aktív, akkor nem használja fel az elfogyasztott táplálékból származó energiát, és az elfogyasztott plusz energiát a szervezet zsírként raktározza el.

A hatályos szakmai ajánlások szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 percnyi közepes intenzitású aerob tevékenységet javasolt végezniük. Ilyenekt például a kerékpározás vagy a gyors gyaloglás. Ezt nem kell egyszerre megtennie, hanem kisebb időszakokra is lebonthatja. Például edzhet napi 30 percet heti 5 napon. Ha elhízott, és fogyni próbál, várhatóan ennél többet kell mozognia. Segíthet, ha lassan kezdi, és fokozatosan növeli a hetente végzett gyakorlatok mennyiségét.

Genetika

Vannak, akik azt állítják, hogy nincs értelme fogyni, mert „ilyen család vagyunk” vagy „a génjeimben van”.

Bár vannak ritka genetikai állapotok, amelyek elhízást okozhatnak, mint például a Prader-Willi-szindróma, az esetek döntő többségében nincs genetikai oka annak, hogy ne tudna lefogyni.

Igaz lehet, hogy bizonyos, a szüleitől örökölt genetikai tulajdonságok – például a nagy étvágy – megnehezíthetik a fogyást, de az biztos, hogy nem lehetetlenítik el.

Az elhízás sok esetben inkább környezeti tényezőkkel, például a gyermekkorban tanult rossz étkezési szokásokkal függ össze.

Orvosi okok

Egyes esetekben egyéb betegségek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz. Ilyen betegségek például:

Ha azonban az ilyen állapotokat megfelelően diagnosztizálják és kezelik, akkor ezek egyensúlyban tartásával a fogyás is sikeres lesz!

Bizonyos gyógyszerek, köztük egyes kortikoszteroidok, az epilepszia és a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint egyes mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek – beleértve az antidepresszánsokat és a skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszereket   – hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.


A súlygyarapodás néha a dohányzás abbahagyásának mellékhatása is lehet.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha elhízással küzd és már kipróbált rengeteg diétát eredménytelenül, érdemes kivizsgáltatnia magát. Rendelésemre időpontot IDE kattintva tud foglalni.