+36 20 321 7819

Elhízás – kezelés: gyógyszerek és műtét

Amennyiben a megfelelő diéta és a testmozgás kombinációja nem elég, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is a sikeres fogyáshoz. Erre a célra az alábbi készítmények jöhetnek szóba. Természetesen itt is fontos megemlíteni, hogy amennyiben egyéb betegség (pl. pajzsmirigy alulműködés) is szerepet játszik a fogyási nehézségben, először azt javasolt kezelni.

Orlistat

Orlistat hatóanyagtartalmú készítményekből mind vény nélküli, mind receptköteles változatok is forgalomban vannak.

Az orlisztát úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza az elfogyasztott élelmiszerből származó zsír körülbelül egyharmad részének a felszívódását. Az emésztetlen zsír nem szívódik fel a szervezetben, és a széklettel távozik. Ez segít elkerülni a súlygyarapodást, de nem feltétlenül segít a fogyásban.

Az orlisztát-kezelés megkezdése előtt kiegyensúlyozott étrendet és edzésprogramot kell elkezdenie, és folytatnia kell ezt a programot a kezelés alatt és az orlisztát szedésének abbahagyása után is.

Mikor kell az orlisztátot alkalmazni

Az orlisztát általában csak akkor javasolt, ha jelentős erőfeszítést tett a fogyás érdekében diéta, testmozgás vagy életmódváltás révén, de nem járt sikerrel.

Az orlisztátot csak akkor javasolt szednie, ha:

 • a testtömeg index (BMI) 27 vagy több, és egyéb, a súlyhoz kapcsolódó betegség is fennáll, mint például a magasvérnyomás-betegség vagy 2-es típusú cukorbetegség
 • a BMI 30 vagy több

Az orlisztát általában nem javasolt terhes vagy szoptató nők számára.

Mennyi ideig kell szedni

Az orlisztát-kezelést csak akkor szabad 3 hónapon túl folytatni, ha testtömegének 5%-át elvesztette. Általában 1-2 napon belül elkezdi befolyásolni a zsíremésztést.

Ha az orlisztát 3 hónapos szedése után nem fogyott, nem valószínű, hogy ez hatékony kezelés lenne az Ön számára. Kérdezze meg kezelőorvosát, mert előfordulhat, hogy le kell állítani a kezelést.

Az orlisztát mellékhatásai

Az orlisztát gyakori mellékhatásai a következők:

 • zsíros vagy olajos széklet
 • sürgősebb székelési inger
 • gyakoribb székelés
 • olajos váladék a végbélből (olajos foltok lehetnek a fehérneműjén)
 • puffadás

Sokkal kevésbé valószínű, hogy ezek a mellékhatások jelentkeznek, ha tartja magát az alacsony zsírtartalmú étrendhez.

Ha orális fogamzásgátló tablettát szed,  és súlyos hasmenése van az orlisztát szedése közben, használjon további fogamzásgátló módszert, például óvszert.

Liraglutid

A liraglutid (más néven Saxenda) egy olyan súlycsökkentő gyógyszer, amely úgy fejti ki hatását, hogy teltebbnek és kevésbé éhesnek érzi magát. Naponta egyszer, injekció formájában kell beadnia magának.

A lranglutid szedése akkor javasolható, ha:

 • az étrend és a testmozgás változtatása nem volt elég a fogyáshoz
 • az orlisztát nem hatott, vagy nem szedheti
 • a testtömeg-index (BMI) 27 vagy több, és egyéb, a súlyhoz kapcsolódó betegség is fennáll, mint például a magasvérnyomás-betegség vagy  2-es típusú cukorbetegség
 • a BMI 30 vagy több

A liraglutid szedése közben folytatnia kell az megfelelő étrendet és az edzéstervet.

Mikor nem ajánlott a liraglutidot alkalmazni

A liraglutid 75 éves korig alkalmazható felnőtt páciensek esetében. Nem ajánlott, ha Ön terhes vagy szoptat, vagy ha bizonyos egészségügyi problémái vannak, mint például máj- vagy veseproblémák. A liraglutid ellenjavallt olyan betegeknél, akiknek személyes anamnézisében hasnyálmirigy-gyulladás szerepel, vagy akiknek személyes vagy családi anamnézisében medulláris pajzsmirigyrák vagy 2A vagy 2B többszörös endokrin neoplasia szerepel.

Ezenkívül az inzulinnal vagy inzulinszekréciót fokozó szerrel (pl. szulfonilureával) egyidejűleg liraglutidot szedő betegeknél ellenőrizni kell a vércukorszintet, és szükség lehet az inzulin vagy a szulfonilurea adagjának csökkentésére a hipoglikémia elkerülése érdekében.

Mennyi ideig kell szedni

A liraglutid 3 hónapos szedése után csak akkor folytathatja a szedését, ha testsúlyának legalább 5%-át leadta.

Semaglutid

Semaglutid hatóanyagtartalmú gyógyszer itthon az Ozempic injekció. Ezt hetente egyszer kell beadnia magának. A semaglutid a liraglutidhoz hasonlóan működik, ezért a javallatai és a mellékhatásai is hasonlóak (hányinger, hasmenés, hányás).

A készítmény ellenjavallatai is nagyrészt megegyeznek a liraglutid ellenjavallataival.

Testsúlycsökkentő műtét

Súlycsökkentő műtétet, más néven bariátriai műtétet, súlyosan elhízott emberek kezelése esetén alkalmaznak.

A bariátriai sebészet általában csak olyan súlyos elhízott betegek kezelésére javasolható, akik megfelelnek a következő kritériumoknak:

 • BMI-jük 40 vagy több, vagy 35 és 40 között van, és más súlyos egészségi állapotuk van, amelyen fogyással javíthat, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magasvérnyomás
 • minden megfelelő nem műtétes módszert kipróbáltak, de nem érte el vagy tartotta meg a megfelelő, klinikailag előnyös testsúlyt
 • a páciens alkalmas az érzéstelenítésre és a műtétre

Ritka esetekben a műtét javasolt első kezelésként (az életmódbeli kezelések és a gyógyszeres kezelés helyett), ha egy személy BMI-je 50 vagy annál magasabb.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha elhízással küzd és már kipróbált rengeteg diétát eredménytelenül, érdemes kivizsgáltatnia magát. Rendelésemre időpontot IDE kattintva tud foglalni.