+36 20 321 7819

Jól ismert tény, hogy elhízás, illetve túlsúly esetén nehezebb a teherbeesés, illetve nő a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények száma. A kérdés az, hogy ilyen esetben a drasztikus fogyás vagy az enyhe életmódbeli változtatások a jó megoldás-e.

Eddig az általánosan elfogadott szakmai ajánlás az volt, hogy elhízott, illetve túlsúlyos, gyermekre vágyó pácienseknek 5-10%-os testsúlycsökkentést kell javasolni. Egy új kutatás eredményei alapján ez megdőlni látszik, ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy nem  a drasztikus, röid időn belül bekövetkező testsúlycsökkentésnek, hanem az enyhe és egyben tartós életmódbeli változtatásoknak sokkal jobb hatása van mind a teherbeesési rátára, mind a terhesség sikeres kiviselésére.

A 2019-es ENDO kongresszuson (a Nemzetközi Endokrinológiai Társaság éves kongresszusa) elhangzott kanadai tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a sikeres teherbeesésre és a terhesség kiviselésére egy olyan programnak, melynek során:

  • a páciensek a napi kalóriabevitelt 500 kcal-val csökkentik, de nem kell egy szigorú diétát tartsanak
  • a fizikai aktivitásukat 150 perccel növeljék hetente

Azt találták, hogy bár a testsúlycsökkenés nem volt kiemelkedő, csupán 3-4% 6 hónap alatt, a teherbeesési arány nagyságrendekkel nőtt. A spontán teherbeesési ráta megháromszorozódott, 33%-ra nőtt a kontroll csoport 12%-os terhességi arányához képest. A meddőségi kezelésekben részt vevők között a terhességek aránya szintén sokkal jobb lett, 60%, a kontroll csoport 38%-ához képest.

Ezek alapján feltételezhető tehát, hogy a testsúly csökkentésén kívül más faktorok is komoly szerepet játszanak a sikeres teherbeesésnél elhízott hölgyek esetében. Természetesen egy ilyen életmód-változtatást jóval könnyebb megvalósítani és tartósan folytatni, mint egy igen szigorú diétát, így ez nemcsak a hatásosabb, de egyben a könnyebb út is ilyen esetekben. Gondoljunk csak bele, napi 500 kcal-val kevesebb kalória bevitele az gyakorlatilag annyit jelent, hogy naponta kettő cukros üdítőitallal kevesebbet ihatunk, semmi egyebet!

Egy minimális odafigyelés a kalóriabevitelre és a testmozgás mennyiségének a fokozása megháromszorozza az esélyeket a spontán teherbeesésre!

 

Forrás: medscape

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.