+36 20 321 7819

A pajzsmirigy működésének szabályozásán túl a terhesség alatt is kiemelkedően fontos a TSH nevű hormon szerepe. Az élettani alapokat eddig is ismertük a TSH-nak a terhesség alatt betöltött fontos szerepéről (a magzat fejlődésére és a méhlepény kialakulására is alapvető hatással van). Ma már rutinszerűen ellenőrizzük terhesség alatt a TSH szintet, de vajon mi a helyzet a teherbeesés előtti hormonszintekkel? Egy friss tanulmányban igen nagy esetszámmal dolgozva (184.611 terhes nő adatait megvizsgálva!) elemezték a teherbeesés előtti TSH értékek hatását a terhesség kimenetelére.

Mennyi a “normális” TSH?

A TSH normál tartománya nem terhes állapotban 0,48-4,28 mIU/l. Ebben a tanulmányban nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy a kórosan emelkedett TSH értékek hatására romlik-e a terhesség kimenetele, hanem arra is, hogy a normál tartomány felső részébe eső TSH értékek mellett mi történik terhesség alatt. Így három csoportra osztották a pácienseket, az első csoportban a TSH 2,49 alatt, a másodikban 2,5-4,28 között, a harmadikban pedig 4,28 felett volt.

Milyen veszélyi vannak a terhesség előtti magas TSH-nak?

A kutatók azt találták, hogy a teherbeesés előtti 2,49 alatti TSH érték a legkedvezőbb a terhesség kimenetele szempontjából. A szintén normál tartományba eső, de 2,5 feletti TSH értékek esetén már emelkedett volt mid a vetélések, mind a koraszülések aránya. Ezek az arányok a 4,28 feletti (kóros) TSH szintek mellett természetesen még rosszabbak voltak. A magzatok növekedési ütemének rendellenességeinek tekintetében az adatok kissé ellentmondásosak voltak.

A TSH-nak 2,5 alatt kell lenni teherbeesés előtt minden esetben?

Ez egy igen nagy esetszámú, komoly tanulmány, de természetesen ennek is, mint minden kutatásnak, megvannak a maga korlátai. Fontos megjegyezni, hogy ez alapján a tanulmány alapján nem szabad válogatás nélkül minden olyan hölgynek tyroxin hormon szedését javasolni (legegyszerűbben ezzel lehet csökkenteni a TSH szintet), aki gyermeket szeretne és a felső normál tartományban van a TSH értéke. Először is a TSH értéket érdemes lekontrollálni, kiegészíteni a pajzsmirigy által termelt hormonszintek ellenőrzésével (T3, T4), illetve megbizonyosodni a pajzsmirigy ellenes autoimmun betegségek létéről (legfontosabb paraméter az anti-TPO). Ezen információk birtokában lehet, természetesen egyénre szabottan dönteni arról, hogy javasolt-e a terhesség előtti tyroxin hormon szedése.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszik? Töltse ki az online tesztet ide kattintva!

Forrás: medscape.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.