+36 20 321 7819

Ősszel és télen gyakran megnehezítik életünket bizonyos problémák, amit sokszor csak „felfázásnak” hívunk. Összegyűjtöttem, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb „túl legyünk” rajta.

A felfázást – más néven hólyaghurutot – az esetek jelentős részében egy baktériumnak köszönhetjük. Ilyenkor egy felszálló fertőzésről beszélünk, mely a húgycsövön keresztül vándorol fel a belső szervekhez, és leggyakrabban a húgyhólyag nyálkahártyáját támadja meg. Súlyosabb esetekben a vesékre is ráhúzódhat, ezért érdemes fokozottan odafigyelni magunkra. A tünetek bármennyire kellemetlenek legyenek is – gyakori, sürgető vizelési inger, fájdalmas és csak csordogáló végeredmény, alhasi fájdalmak – legtöbbször csak legyintünk rá, hogy egy mezei felfázás csak nem okozhat nagy gondot, de nem árt tudni, hogy a veséket is elérő gyulladás igen komoly szövődményekkel is járhat. Nem kezelt esetekben a fertőzés újra és újra visszatérhet, ami pedig komoly életminőség-romláshoz vezethet.

Vegyük komolyan a tüneteket, és irány az orvos!

Amennyiben a tünetek csökkenése miatt nem fordulunk orvoshoz, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre. A már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. A hideghatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást.

Enyhe panaszok esetén megpróbálkozhatunk gyógyteák, tőzegáfonya használatával, de ezek sokszor csak hosszabb idő után segítenek. Amennyiben heves fájdalom, véres vizelet, láz kíséri a tüneteket, vagy spontán nem javulnak pár nap alatt, érdemes felkeresni a kezelőorvosunkat, aki lehet nőgyógyász, urológus, vagy akár a háziorvosunk is.

Milyen okai lehetnek a hólyaghurutnak?

Míg leggyakrabban kintről kapunk el egy-egy fertőzést, addig az e-coli egy velünk élő baktérium, amely egyszerűen csak rossz helyre kerül, s ha a szaporodáshoz ideális körülményeket talál, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki.

A húgyhólyag megfelelő védekezőképessége persze sok dologtól függ. A megfelelő folyadékpótláson túl kevesen gondolunk a hüvely és a belek normális flórájának fontosságára. Fontos pedig, hogy amennyiben a hüvely vagy a bélrendszer normál flórája nincs rendben, szinte biztosan számíthatunk előbb-utóbb felfázásos tünetek jelentkezésére is, hiszen a hüvely és a végbél igen közel vannak a húgycső nyílásához, ezért az ott elszaporodó kártékony baktériumoknak csak idő kérdése, hogy mikor érik el a húgyhólyagot.

Egyes esetekben hólyaggyulladást okozhatnak bizonyos nemi úton terjedő kórokozók (STD) is, aminek kezelése nem bonyolult; egy megfelelő antibiotikum kúrával az esetek jelentős részében sikerrel járunk, de ehhez természetesen előbb ki kell mutassák a kórokozó jelenlétét.

Szintén hasonló tünetegyüttessel jár az úgynevezett hólyagfájdalom szindróma, ami nem egy kórokozó által előidézett betegség, hanem a húgyhólyag nyálkahártyájának a rendellenessége. Ennek kezelése már sokkal nehezebb és hosszadalmas, sokszor sajnos nem is sikerül a teljes gyógyulást elérni. Ezen esetekben a tünetek újra és újra visszatérnek, így nem csak egyszeri felfázásos tünetekről van szó.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Egy egyszeri felfázás esetén a jellegzetes tünetek és egy sima vizsgálat alapján felállítható a diagnózis. Fontos azonban, ha a tünetek visszatérnek, mindenképpen érdemes alaposabban kivizsgálni a hátteret, hogy kiderüljön, a fenti három lehetőség közül melyikkel állunk szemben.

A kivizsgálás minden esetben egy vizelet tenyésztéssel kezdődik, melyet természetesen a panaszos időszakban, a reggeli első, középsugaras vizeletből érdemes megcsináltatnunk. Amennyiben kiderül, hogy csak egy “átlagos” baktérium (pl E.coli) áll a háttérben, ennek megfelelően fogja orvosunk elkezdeni kezelésünket.
Amennyiben a tenyésztések nem mutatnak ki baktériumokat, a következőkben érdemes STD kivizsgálást végezni, hogy tudjuk, nem egy nemi úton terjedő fertőzéssel állunk-e szemben. Ezek speciális vizsgálatok, melyek a kórokozók örökítőanyagát mutatják ki.
Amennyiben ez is negatív, sajnos felmerül a hólyagfájdalom szindróma lehetősége, melynek diagnózisához már hólyagtükrözésre is szükség lehet.

Mit tehetünk azért, hogy meggyógyuljunk és ne térjenek vissza tüneteink?

A baktériumok által okozott hólyaggyulladás alapvető kezelése antibiotikummal történik. Fontos megjegyezni, hogy a panaszok visszatérését meg kell előzni, semmiképpen sem jó ötlet úgy gondolkodni, hogy majd, ha visszatér, megint beszedek valamit és túl leszek rajta! Az ismételt antibiotikum szedésnek lehet egy olyan káros hatása, hogy a baktériumok egyszerűen ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, így egy idő után nem lesz olyan gyógyszer, ami ki tudná irtani őket a hólyagból.

Ezeket tedd a felfázás megelőzése érdekében:
Használj hüvelyedbe tejsavas kúpot vagy krémet hetente 2 vagy 3 alkalommal, de semmiképpen se minden nap!
A belek támogatására szedj minden nap probiotikumot!
Orvosoddal konzultálva, erősítsd meg húgyhólyagod immunválaszát!
Igyál naponta 2-3 liter folyadékot!
Fogyassz tőzegáfonyát (tea vagy kapszula formájában), ami segíthet abban, hogy a baktériumok nehezebben tapadjanak meg a húgyhólyag falán.
Fogyassz D-mannóz cukormolekula kapszulát, ami segít abban, hogy a baktériumok kiürüljenek a hólyagból.

Egy felfázás kezelése nem nagy kihívás, viszont a panaszok visszatérésének a megelőzése már nem olyan egyszerű. Ehhez el kell érjük, hogy a hólyagunk ellenálló legyen, a beleink és a hüvelyünk pedig ne fertőzze meg újra és újra. Ennek a rendszernek a teljes rendbetétele sajnos hosszú idő, néha fél-egy év is eltelik, mire minden a helyére kerül, de kellő odafigyeléssel nem kell majd attól tartanunk, hogy a kellemetlen tünetek mikor ütik fel újra a fejüket.

 

Forrás: Intima.hu

A fenti cikkem megjelent a Test és Lélek magazin téli számában.

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.