+36 20 321 7819

Menopauza – az átmenet évei

A menopauza a köznyelvben klimax néven is ismert életszakasza a nőnek, amely nem betegség, hanem a szervezet több-kevesebb kellemetlenséggel járó, nagy horderejű átalakulása. Több-kevesebb, mondtuk, mert a néha évekig is eltartó, egykor keserves tünetek ma már sokféleképpen csökkenthetők, sőt meg is szüntethetők.

Általában a 45 és 55 év közötti időszakról beszélünk, amikor a petefészkek abbahagyják a petesejt-termelést (peteérés), és a menstruációs időszakok véget érnek.

A menopauza nem hirtelen következik be; a legtöbben már a menstruációs periódusban több éven át bizonyos változást tapasztalnak, mielőtt a menstruáció teljesen leállna. Ez idő alatt sokuknál már menopauzás tünetek jelentkeznek  Ezek a test ösztrogénszintjének a csökkenéséből adódnak, és lehetnek hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, alvási problémák és hüvelyszárazság. A menopauzális átmenet vége általában akkor mondható ki, ha  az utolsó menstruációtól számítva legalább egy év eltelik.  A nők átlagos életkora az utolsó menstruációkor 51 év.

A menopauza a női élet normális része, és nem mindig kell kezelni, viszont az előtte és utána bekövetkező változások zavaróak lehetnek. Ebben az esetben hatékony kezelések állnak rendelkezésre.

A menopauzális átalakulás szakaszai

1. A késői termékeny stádium

Ez az átalakulás első stádiuma, amikor a menstruációs ciklusok szabályosak, vagy csak enyhe szabálytalanságot (pár napos csúszásokat) mutatnak. Az FSH (az agyalapi mirigy által termelt Follikulus Stimuláló Hormon) értéke lehet teljesen normális, de már enyhén emelkedett is. A petefészek rezerv (a petefészkek tartalék kapacitása) viszont egyértelműen elkezd csökkenni. A változások (legyen szó a hormonszintekről vagy a tünetekről) ebben a stádiumban kiszámíthatatlanok, változatosak, ciklusról ciklusra más képet mutathatnak. Emiatt ezt a szakaszt a legnehezebb diagnosztizálni és megfelelően kezelni. Sok páciens kap olyan magyarázatot, hogy íme, a hormonszintek normálisak (az alap hormonlaborban ritkán néznek például AMH-t (egy, a petefészkekben termelődő hormon, melynek a szintjéből a még működőképes tüszőállomány nagságára következtethetünk), tehát szó sincs menopauzális átalakulásról, ezért a kezelés is rossz irányba megy el.

2. A korai menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a szakaszban a ciklusok egyre szabálytalanabbak lesznek, a ciklus hossza több, mint 6 napot csúszik. Az FSH szintje változatos lehet: előfordul, hogy a normál tartományban marad, de egyazon cikluson belül emelkedett értékeket is mérhetünk. A magas FSH szint miatt a ciklus bármely szakaszában növekedésnek indulhatnak a tüszők, majd idejekorán bekövetkezhet a tüszőrepedés, ezért a ciklusok hossza lehet rövidebb, de lehet hosszabb is. A petefészkek próbálják kielégíteni az agyalapi mirigy igényeit, ezért a hormontermelő sejtek több hormont termelnek, ezáltal az ösztrogén szint ebben a stádiumban lehet normális, sőt gyakran akár magasabb is. Ez szintén jó kis csapda lehet a diagnózis felállításakor, hiszen itt könnyen találhatunk nomrális FSH mellett szintén normális, sőt, akár emelkedett ösztrogén szinteket. Ez aztán a menopauzális átalakulásról tényleg elterelheti a gyanút.

3. A késői menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a szakaszban a ciklusok már egyértelműen rendszertelenek, két menstruáció között több, mint 60 nap telik el. Az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szintek még megemelkedhetnek, de általában már az alacsony tartományban maradnak, a petefészek rezerv pedig kifejezetten alacsony. Ez a szakasz általában 1-3 évig tart. Ritkán bár, de ebben az időszakban is lehetnek teljesen normális tüszőéréses ciklusok, amelyeknek a hossza is normális, és elvileg a tüszőrepedést követően még  megtermékenyülés is lehetséges. Emiatt a fogamzásgátlásra ebben a stádiumban is gondolni kell.

4. A korai posztmenopauza stádiuma

Itt a menstruáció már megszűnt, az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szint alacsony, a petefészek rezerv nagyon, vagy mérhetetlenül alacsony. Ezt a stádiumot csak utólag tudjuk megállapítani, hiszen hivatalosan csak akkor mondhatjuk ki, ha az utolsó menzesz óta legalább 12 hónap eltelt.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben változókori tünetei vannak és szeretne orvosi segítséget kérni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.