+36 20 321 7819

Kezdjük az alapoknál

Az egészséges táplálkozás során annyi energiát kellene a szervezetbe juttatunk, amennyire szükségünk van, nem többet és nem kevesebbet. Ez az az alapgondolat, amire az egész táplálkozásnak épülnie kellene, legyen szó valamilyen speciális étrendről vagy normál étkezésről.

  • Normál étkezés esetén az energiaszükségletünk 12-15%-át fehérjéből, 30%-át zsírból, 55-58%-át pedig szénhidrátból fedezzük.
  • Szénhidrátanyagcsere-zavar esetén a szénhidrátok mennyiségi és minőségi bevitelét korlátozzuk, illetve alakítjuk át.

A szénhidrátanyagcsere-zavarok esetében a napi CH bevitel mennyiségét MINDIG ORVOS ÉS DIETETIKUS határozza meg. A mennyiség meghatározásában sok tényező játszik szerepet, melyet a szakembereknek figyelembe kell venniük.

Ezek alapján a napi CH ajánlást általánosságban 120-250g mennyiségben szokták meghatározni, de egyes esetekben lehet a határt kissé kijjebb is tolni.

Mi befolyásolhatja, hogy mennyi CH-ot kell fogyasztanunk?

  • nem

A férfiaknak általában magasabb az energia- és a tápanyagigényük, mitn a nőknek, ezáltal több szénhidrátra is van szükségük.

  • kor

Egy aktívabb korban lévő embernek általában magasabb az energia- és a tápanyagigénye, ezáltal több szénhidrátra van szüksége, ellentétben például egy 70-80 év közötti idősebb, kevésbé aktívabb emberrel.

  • fizikai aktivitás

Egy aktívabb életet élő – például fizikai munkát vagy heti többszöri aktív sporttevékenységet végző személynek magasabbak a tápanyagigénye, mint egy nap, mint nap átlagos fizikai aktivitást végző embernek.

  • egészségi állapot

Egy kismamának is más igényei vannak egy nem állapotos nővel szemben, illetve egy betegségben szenvedő ember igényei is máshogy alakulnak az egészségesekhez képest.

A fentieket áttekintve jól látható, hogy mennyi befolyásoló tényezőt kell figyelembe vennie a szakembernek ahhoz, hogy kikalkulálja az állapotnak leginkább kedvező szénhidrát mennyiséget.

Általánosságban a 160g ch tartalmú diétát szokták javasolni az inzulinrezisztens betegeknek, de ez a mennyiség közel sem biztos, hogy megfelelő lesz mindenkinek! Ha az orvosod határozta meg a javasolt CH bevitelt, ne állj meg, keress dietetikust, aki a meghatározott CH mennyiségen túl még rengeteg tanáccsal, praktikával és recepttel tud téged ellátni, illetve kontroll alatt is tart téged.

 

Forrás: Intima.hu


A SZERZŐRŐL:

Tárczy Virág vagyok, dietetikus.
2006-ban szereztem meg a diplomámat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán.

Kiemelten foglalkozom a szénhidrátanyagcsere-zavarok (inzulinrezisztencia, diabétesz) személyre szabott étrendi kezelésével, külön szívügyem a terhességi diabétesz (GDM) kezelése. 

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.