+36 20 321 7819

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő páciensek Covid elleni védőoltásával kapcsolatban sok kérdés merült fel az elmúlt időszkban. A helyzet ugyanakkor nem annyira bonyolult, lássuk, mit tudunk pontosan. Kaphat-e oltást az, aki pajzsmirigy alulműködésben vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladásban (pl Hashimoto kór) szenved? Jelen írásban a mai napon hazánkban engedélyezett oltásokat tekintjük át.

Milyen általános ellenjavallatai vannak az oltásoknak?

 Alapvetően ellenjavallatnak számít természetesen az oltás bármely alkotóeleme által kiváltott súlyos allergiás reakció. Akinek ilyen jelentkezett az első oltás után, a másodikat nem kaphatja meg. Szintén általános ellenjavallat bármilyen okból fennálló, akut, lázas megbetegedés, ennek a gyógyulását meg kell várni, az oltás csak ezután adható be. Bár általános ellenjavallatként szerepel a hazai protokollokban, a terhesség már kicsit bonyolultabb kérdés. A Pfeizer oltással kapcsolatban a nemzetközi szakirodalom megengedőbb, ezt a várandós nők, ha úgy döntenek megkaphatják, de fontos tisztában lenniük azzal, hogy jelenleg még nincs elegendő adat ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy az oltás terhesség alatt is biztonságos. 

Melyik oltást kaphatnak pajzsmirigy betegségben szenvedők?

Az oltóanyagok többsége biztonsággal adható pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseknek, legyen szó pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), autoimmun pajzsmirigy gyulladásról vagy pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis). Természetesen nem csak oltás miatt fontos, hogy az alapbetegség rendszeres kontroll alatt álljon és a pajzsmirigyfunkciók be legyenek állítva a megfelelő gyógyszereléssel. 

Frissítés! Az OgyÉI március 30-án megváltoztatta a Szputnyik vakcina ellenjavallati körét, így kikerültek az ellenjavallatok közül a pajzsmirigy betegségek (ezidáig a Szuptnyik egyértelmű ellenjavallatát képezte bármilyen típusú pajzsmirigy betegség). Mindazonáltal jelenleg sem annyira megengedő a szabályozás a Szputnyikkal kapcsolatban, mint a többi oltással. A friss szabályozás szerint „elővigyázatossággal adható” besorolást kapott ez az oltóanyag pajzsmirigy betegség esetén. A részletesebb leírásból ugyanakkor megtudjuk, hogy ezen oltóanyaggal kapcsolatban nincs információ arra vonatkozóan, hogy adható-e pajzsmirigy betegségben.

Lássuk összefoglalva, melyik oltásról mit tudunk!

PfizerModernaAstraZenecaSputnyik VSinopharm
TípusmRNSmRNSDNS csimpánz adenovírus vektorbanDNS humán adenovírus vektorbaninaktivált koronavírus
Korcsoport16 éves kortól18 éves kortól18 éves kortól (55 éves kor felett nem ismert a hatásossága)18 éves kortól18 éves kortól
Hatásosság95%94,5%62%91,4%79,4%
Pajzsmirigy betegségben adhatóIgenIgenIgenElővigyázatossággal adható (nincs elegendő adat)Igen, ha egyensúlyban van tartva
Terhesség, szoptatásNincs elegendő adat
(egyedi mérlegelés alapján
a nemzetközi adatok
szerint adható)
Nincs elegendő adatNincs elegendő adatNincs elegendő adatNincs elegendő adat

Forrás: Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.