+36 20 321 7819

A babát tervező pároknál gyakori kérdés, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni sikertelenség esetén, meddig várjanak ezzel, meddig érdemes otthon próbálkozni a gyermekvállalással. A szakmai ajánlások egyértelműek, ezek alapján érdemes a további próbálkozás vagy az orvoshoz fordulás mellett dönteni.

Mennyi az esélye a spontán teherbeesésnek?

Egy 35 évnél fiatalabb, egészséges pár esetén – természetesen rendszeres együttlét mellett – a teherbeesés esélye egy év alatt 85%, tehát semmiképp sem kell megijedni attól, ha pár hónap alatt nem sikerül a terhesség! Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy a sikeres teherbeesés esélye hónapról hónapra exponenciálisan csökken.

terhesseg_aranya_ciklusonkent

Ahogy az ábrán is látszik, a kezdeti ciklusokban a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek, a ciklusok előrehaladtával ez az esély jelentősen csökken.

Mikor forduljunk orvoshoz, ha nem jön a baba?

Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges pár esetén, amennyiben 35 évnél fiatalabbak, egy évnyi spontán próbálkozás sikertelensége esetén javasolt orvoshoz fordulni. Ennél hamarabb is javasolt az orvosi konzultáció, amennyiben ez előzményekben olyan betegség, műtét szerepel, mely meddőségi kockázatot rejt magában, vagy ha a nőgyógyászati rutin vizsgálat alkalmával eltérést találnak, illetve 35 évnél idősebb korban. Egyes szakemberek, tekintettel a fenti ábra tanulságaira, miszerint fél év sikertelenség után már nagyságrendekkel csökken a teherbeesés esélye, félévnyi sikertelen próbálkozás után javasolják a fiatal, egészséges pároknál is a kivizsgálás elindítását.

35 és 40 éves kor között egyéb rizikófaktorok nélkül is, fél év sikertelenség, míg 40 éves kor felett ennél is rövidebb sikertelen időszak után javasolt a meddőségi kivizsgálás.

Rizikófaktorok fennállása esetén sem javasolt megvárni a fenti időintervallumokat, érdemes hamarabb orvoshoz fordulni.

Mik a meddőség rizikófaktorai?

Számos ilyen tényező létezik, a legfontosabbak a korai petefészek kimerülés (ennek oka lehet ismeretlen, de okozhatja a petefészkeken végzett korábbi műtét, sugár- vagy kemoterápia, droghasználat, dohányzás, autoimmun betegségek, de lehet öröklött is), endometriosis (természetesen leginkább a komolyabb stádiumú endometriosisos páciensek érintettek), a méh vagy a petevezetők öröklött vagy szerzett eltérései (ezekre leginkább a rutin éves nőgyógyászati szűrések alkalmával derülhet fény). Természetesen amennyiben a férfi partner részéről merül fel gyanú valamilyen eltérésre, neki érdemes egy andrológust felkeresnie. A férfi eredetű meddőség rizikófaktorai például komolyabb here-trauma, felnőttkori mumpsz fertőzés, erektilis vagy szexuális diszfunkciók, kemo- vagy sugárterápia.

A fentiek alapján még várnom kellene a kivizsgálással, de tehetek valamit, hogy könnyebben sikerüljön?

A fiatal, egy évnél rövidebb ideje próbálkozó pároknál érdemes odafigyelni az időzítés fontosságára, akár ovulációs tesztek segítségével ellenőrizni a tüszőrepedés idejét. Ezen túl életvitelbeli változtatásokra is szükség lehet. Törekedni kell az ideális testsúly elérésére (normális testtömeg-index), érdemes leszokni a dohányzásról, mérsékelni a koffein és alkoholfogyasztást. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy nem ebben az életszakaszban javasolt kipróbálni az új, még ismeretlen kábítószereket sem… Érdemes tisztában lenni a sikosítóknak a teherbeesést potenciálisan megnehezítő hatásával is, hiszen ezen anyagok károsak lehetnek a spermiumokra. Tekintettel arra, hogy a terhességi vitaminok védő hatásukat minimum 3 hónapos szedés után tudják a leghatékonyabban kifejteni, ezeket már a próbálkozás előtt érdemes elkezdeni szedni.

 

Forrás: uptodate.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.