+36 20 321 7819

Mivel manapság a csapból is a koronavírus folyik, szakértők és önjelölt szakértők hada (ez utóbbiból van több) nyilatkozik, fontos, hogy egy ilyen érzékeny témában is próbáljunk meg a tényeknél maradni. Ez persze egy eddig ismeretlen kórokozó esetében nem feltétlenül könnyű, hiszen kevés valódi adat áll a rendelkezésünkre. De lássuk, hogy mit is tudunk ma, 2020 március elején, az új koronavírusnak (COVID-19) a terhességre, a méhen belüli magzatokra és a gyermekágyas időszakra vonatkozó hatásairól.

A terhesség alatti koronavírus fertőzés

Egyelőre szerencsére nagyon kevés olyan esetet ismerünk, ahol terhes nők fertőződtek meg a vírussal, szám szerint 18 olyan esetet publikáltak, ahol bizonyítottan, vagy egyelőre gyanú alapján megállapítható volt a terhesség alatti COVID-19 fertőzés. Jó hír, hogy ezen esetek egyikében sem volt laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható az újszülött fertőzése, tehát jelen ismereteink alapján a méhen belül nem fertőződik meg a magzat. Természetesen egy ilyen esetszám közel sem elég ahhoz, hogy ezt tényszerűen kijelenthessük, de amit tudunk, az biztató.

A szakmai ajánlások alapján, amennyiben egy terhes nőnél merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja, ugyanolyan óvintézkedéseket, elkülönítést és terápiát kell kapjon, mint nem terhes állapotban.

Mindazonáltal megemlítendő, hogy a várandósok fokozottan veszélyeztetettek az egyéb komoly légúti vírusfertőzések tekintetében, mint az influenza, a (SARS)-CoV, vagy a (MERS)-CoV. Ebből fakadóan feltételezhető, hogy a COVID-19 esetében is előfordulhat súlyosabb kórlefolyás terhesség alatt, mint az nem terhes állapotban várható lenne.

Az újszülöttkori koronavírus fertőzés

Ezidáig kettő újszülöttkori fertőzésről tudunk. Az egyik esetben 17 napos korban diagnosztizálták a vírusfertőzést, itt minden bizonnyal a fertőzött anyától vagy az egyik fertőzött ápolótól kaphatta el az újszülött a vírusfertőzést, akikkel közvetlen kapcsolatban volt. A másik esetben 36 órás korban született meg a diagnózis, itt sajnos sem a fertőzés forrása, sem a mikéntje nem tisztázott.

Az Amerika Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (ACOG) ajánlása alapján egy COVID-19 fertőzésben szenvedő anya újszülöttjét potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenie az egészségügyi személyzetnek és ennek megfelelően el kell különítenie a laboratóriumi vizsgálatok elkészültéig.

Amit a szoptatásról tudni érdemes COVID-19 fertőzés esetén

A szoptatás tekintetében egyelőre nem tudjuk, hogy az anyatejjel átadható-e a fertőzés. Az természetesen egyértelmű, hogy szoptatás alatt “hagyományos” cseppfertőzéssel igen, ezért a jelenlegi ajánlások két választható alternatívát kínálnak.

Az egyik szerint az új fajta koronavírussal fertőzött, vagy tüneteket produkáló, a fertőzésre gyanús anyák fokozottan ügyeljenek a higiéniára szoptatás alatt (alapos kézfertőtlenítés, szájmaszk használata). A másik választható javaslat az, hogy a szoptatást mellőzzék és egy másik személy adja oda az újszülöttnek a lefejt anyatejet.

Vajon mi lesz a folytatás?

Összességében tehát egyelőre nem tűnik a magzatra nézve veszélyesnek az új fajta koronavírus, a várandósok tekintetében viszont az átlagosnál minden bizonnyal sajnos nagyobb a súlyosabb kórlefolyás esélye. Amennyiben mindenki betartja a javasolt higiénés szabályokat és a melegebb tavaszi idő beköszöntével ez a vírus is úgy fog viselkedni, ahogy az egy valamire való légúti megbetegedéseket okozó influenza- vagy koronavírustól elvárható és eltűnik a süllyesztőben, akkor reméljük ezekre a kérdésekre nem is fogunk biztos válaszokat kapni.

Forrás: uptodate.com

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.