+36 20 321 7819

A Covid-19 járvány kellős közepén végre elérhetővé vált a védőoltás. Természetesen alapvető kérdés ilyenkor, hogy terhesség alatt javasolt-e az oltás? Hiszen az egyik oldalról egy új vakcináról van szó, mindennek a tetejében pedig terheseknél még nem is vizsgálták a hatásait és a veszélyeit sem. A másik oldalról viszont a Covid-19 fertőzés terhesség alatt komolyabb lefutású lehet, több a súlyos szövődmény. A terhességgel kapcsolatos kórállapotok tekintetében (vetélések, koraszülések, stb) pedig egyelőre egymásnak ellentmondó kutatási eredmények láttak napvilágot. 

Mit javasolnak a szakmai szervezetek?

Ennek a kérdésnek az eldöntésében adhatnak segítséget a napokban megjelent ajánlások, melyeket a legnagyobb amerikai szakmai társaságok tettek közzé: Amerikai Egészségügyi Hatóság (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság (American College of Obstetricians and Gynecologists ACOG) és a szintén amerikai székhelyű Society for Maternal-Fetal Medicine. Az ajánlásuk alapján terheseknek is adható a Covid-19 elleni védőoltás, ha ezt igénybe szeretnék venni.  Ennek megfelelően nem indokolt az oltás miatti védekezés a teherbeesés ellen nem várandós nők esetében, miután megkapták a védőoltást.

Van veszélye az oltásnak terhességben?

Jelen tudásunk szerint a most már hazánkban is elérhető, Pfizer által gyártott, mRNS alapú védőoltás nem veszélyes sem a várandósra, sem a magzatra. Mindazonáltal azzal is tisztában kell lenni, hogy ezt a védőoltást nem tesztelték még várandósokon, az eddigi tudásunk részben más oltások használatából, részben elméleti megfontolásokból ered. A vemhes állatokon végzett kísérletek folyamatban vannak és szintén követik azon eseteket is, akik megkapták az oltást és után tudták meg, hogy már várandósok voltak az oltáskor. Ezen kutatások eredményeire azonban még várnunk kell.  

Milyen mellékhatásai lehetnek terhesség alatt a Covid-19 oltásnak?

Az oltás ismert mellékhatásai ritkák és enyhék, melyek spontán megszűnnek napokon belül. Ilyenek lehetnek például az enyhe influenza-szerű tünetek, fáradtság, a szúrás helyén bőrpír, fejfájás, vagy enyhe lázas állapot. Az ajánlások alapján, ha várandós kapja az oltást, a mellékhatások közül a 38,0 C feletti láz csillapítása indokolt, a javasolt készítmény csakúgy, mint egyéb terhesség alatti lázas állapotok esetén a paracetamol. 

Összességében tehát a nagy szakmai társaságok amiatt tartják javasolhatónak a terhesség alatti Covid-19 védőoltást, mert a várandósság alatt az új típusú koronavírus fertőzés lefolyása súlyosabb lehet, míg az oltás maga minden emberi számítás alapján nem jelent fokozott kockázatot sem az anyára, sem a magzatra nézve. Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy várandósság alatt beoltatja-e magát ezzel az új vakcinával, de hogy ebben érdemi döntést tudjon hozni, szükséges, hogy lássa a pro és kontra érveket.

 

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/942838#vp_2

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.