+36 20 321 7819

A cöliákia (gluténérzékenység, vagy régebbi nevén lisztérzékenység) a lakosság nagyjából 1%-át érinti. Egy friss kutatás azt találta, hogy az ismétlődő vetélések (habituális vetélés) és a méhen belüli elhalások lényegesen gyakrabban fordulnak elő azoknál a pácienseknél, akik ebben a betegségben szenvednek, de nem tudnak róla, ezért természetesen nem is tartanak gluténmentes diétát.

Milyen kutatásról van szó?

Ebben a Dániában készült kutatásban 6.300 cöliákiás és 63.000, cöliákiával nem diagnosztizált páciens terhességi kimenetelét hasonlították össze. Ezek óriási számok, egy ekkora esetszámú kutatást érdemes komolyan venni.

Mit találtak a kutatók?

A kezdeti időkben azt az eredményt kapták, hogy semmilyen különbség nincs sem a teherbeesési ráták, sem a terhességek kimenetele közt a két csoportban. Ez alapján első blikkre azt gondolhatnánk, hogy a cöliákia nem befolyásolja ezeket a dolgokat. Természetesen ez elhamarkodott következtetés lenne, hiszen a cöliákiával diagnosztizált páciensek gluténmentes diétát tartottak. Tovább követve a fenti hölgyek sorsát, az évek során a 63.000 nem cöliákiás páciens egy részénél később cöliákiát diagnosztizáltak. (Tekintettel arra, hogy ez a betegség bármikor megjelenhet, illetve az 1%-os előfordulási gyakoriságára, ez nem egy meglepő fordulat.) Ezen információk birtokában újra megvizsgálták az adatokat és azt találták, hogy azon betegek, akiknél később cöliákia igazolódott, de mivel erről nem tudtak, nem is tartották a diétát, jóval nagyobb arányban estek át ismétlődő vetélésen (12%) és fordult elő náluk méhen belüli elhalás (63%)!

Ismétlődő vetélés vagy méhen belüli elhalás esetén a cöliákiát is ki kell vizsgálni?

Ezek alapján egyértelműen kimondható, hogy ismétlődő vetélések, méhen belüli elhalás (illetve egyéb kutatások alapján ismeretlen eredetű meddőség) esetén feltétlenül indokolt a cöliákia kizárása! Az is világosan látszik a fentiekből, hoyg egy cöliákiás páciens, amennyiben gluténmentesen étkezik, nem kell nagyobb kockázattal számoljon a fenti terhességi szövődmények szempontjából, így ez egy tökéletesen kiküszöbölhető rizikófaktor, ha gondolunk rá!

Minden esetben kimutatható a cöliákia laboratóriumi vizsgálattal?

Manapság egyre nagyobb visszhangot kap a szakmában az úgynevezett nem-cöliákiás gluténérzékenység, aminek röviden összefoglalva annyi a lényege, hogy a páciens tünetei gluténmentes diéta hatsására megszűnnek, de a laboratóriumi vizsgálatok nem tudják kimutatni a gluténérzékenységet. Ennek az előfordulási gyakoriságát 6%-ra becsülik a kutatók, ami egy hatalmas arányt jelent. Ez egy új, „kiforróban” lévő betegség, ami egyelőre szakmai viták tárgyát képezi, nem tekinthető általánosan elfogadottnak. Fontos kiemelni, hogy jelen kutatás a „klasszikus”, laboratóriumi vizsgálatokkal igazolható cöliákiáról szól. Mindenesetre egyelőre semmilyen bizonyíték nem mutatja, hogy diagnózis nélkül elkezdett gluténmentes diéta javítaná a terhességi kimeneteleket.

Az ismétlődő vetélések kezeléséről bővebben itt és itt olvashat.

 

Forrás: medscape

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.