+36 20 321 7819

A hormonális fogamzásgátlók szedése a nem kívánt terhességek megelőzésének egy széles körben elterjedt, jól bevált módszere, mely a fogamzásgátló hatáson túl más előnyökkel is rendelkezik. Ahhoz, hogy a legkevesebb mellékhatással és potenciális veszéllyel kelljen számolnunk, illetve a legtöbb előnyt élvezhessük, fontos a páciens számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztása. Az, hogy kinek melyik hormonális fogamzásgátló készítmény a legjobb választás, több szempont figyelembe vételével dönthető el.

Melyik korosztálynak melyik készítmény javasolt?
A legfiatalabb, 25 év alatti korosztály
  • Ebben a korosztályban minden esetben a legalacsonyabb hormontartalmú készítménnyel javasolt a hormonális fogamzásgátlást elkezdeni.
  • Itt az egyik leggyakoribb probléma, hogy kevésbé vannak hozzászokva a rendszerességhez, így gyakrabban felejtenek el bevenni egy-egy szem gyógyszert. A “feledékenyebb” pácienseknek ezért a 28 tablettás kivitelű készítmények javasolhatóak, hiszen itt a 21 hormontartalmú gyógyszert követően nem 7 nap szünet következik, hanem 7, hormontartalom nélküli, úgynevezett placebó tabletta. Így egyrészt a következő ciklus első napján nem kell, hogy újra “eszébe jusson” a gyógyszerszedés, másrészt könnyebben és hamarabb hozzászokik a napi tabletták bevételéhez.
  • Ebben a korosztályban a másik gyakori probléma a pattanásos bőr. Az ezzel küzdő pácienseknek olyan készítményeket ajánlunk, melyek férfi nemi hormon ellenes, úgynevezett antiandrogén hatással is rendelkeznek. Természetesen, amennyiben egyéb hormonális probléma nincs, a legenyhébb ilyen hatású gyógyszert javasoljuk, és csak ha ennek a hatása nem elégséges, térünk át erősebb, kifejezetten antiandrogén hatású gyógyszerre. Bár a kombinált homronális fogamzásgátlók gesztagén (sárgetest hormon) komponense androgén, azaz a férfi nemi hormonnal (tesztoszteron) megegyező hatást is kifejt, összességében mégis csökkentik az androgén tüneteket, mivel csökkentik a tesztoszteron szintet, illetve egyéb hatásokon keresztül is javítják a fokozott tesztoszteron termelés vagy érzékenység által okozott tüneteket, mint például a bőr pattanásosságát. Így tehát ezekben az esetekben javasolt alacsony androgén, és magas antiandrogén hatással rendelkező tablettát választani.
A 25-35 éves korosztály
  • Ebben a korosztályban már gyakrabban megjelennek a PMS szindróma tünetei. PMS (premenstruációs) szindróma alatt a ciklus második felében megjelenő hangulat-változásbeli és testi tüneteket, melyek a páciens (illetve a környezetében élők) életét megnehezítik. A PMS-el küzdő pácienseknek, tüneteik enyhítésére a leghatékonyabb hormonális fogamzásgátló készítmények a drospirenon tartalmú tabletták. A drospirenon vízhajtó hatása miatt az ödémák és a mellfeszülés csökken, illetve a fejfájáshoz vezető vérnyomáskiugrások is mérséklődnek. Mindazonáltal érdemes megjegyezni a drospirenon használat mellett fellépő fokozott tromboembóliás kockázatot. Emiatt dohányzó, nem sportoló, túlsúlyos, illetve a felmenőik közt tromboembóliás megbetegedést jegyző pácienseknek ez a készítmény nem ajánlott. Számukra kevsébé veszélyes alternatíva a levonorgestrel tartalmú készítmények folyamatos alkalmazása, mely hasonlóan jó eredeménnyel csökkenti a PMS tüneteit.
  • Az endometriózis előfordulása szintéb gyakori ebben a korosztályban. Endometriózisról beszélünk, ha a méhnyálkahártya sejtjei a méhüregen kívül jelennek meg. Az endometriózis egy krónikus, számos tünettel járó kórkép, melynek a kezelése a páciens egész életében tart. A kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények az elsőként választandó szerek között vannak az endometriotiózis hasi fájdalmak kezelésében. Mind a folyamatosan adott, mind a ciklikus (például 21 nap tabletta szedés, 7 nap menstruációs szünet) készítmények jó hatásfokúak, bár egyes tanulmányok a folyamatosan szedést hatékonyabbnak találták. Természetesen az endometriózisnak számos más kezelési útja is van, de jelen cikk csak a hormonális fogamzásgátlók témáját érinti.
35-40 éves korosztály
  • Bár régebben a hormonális fogamzásgátló készítmények használatának felső korhatárát 35 éves korban húzták meg, az FDA (US Food and Drug Administration) ajánlása szerint biztonsággal használhatóak nem dohányzó páciensek esetében akár 40 éves kor felett is, míg dohányzó páciensek esetében 35 éves korig. A kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) hormonális fogamzásgátló készítmények ösztrogén tartalma fokozza a leginkább a vénás tromboembólia előfordulásának a veszélyét, ezért ebben a korban csak olyan pácienseknek ajánljuk, akiknél nincs semmilyen trombózis kockázatot növelő betegség, nem dohányoznak és nem túlsúlyosak.
  • Ebben a korosztályban már gyakran küzd a páciens különböző mértékű hajhullással. Ebben az esetben antiandrogén hatású készítményeket választunk, mivel ezen készítmények használatakor jelentősen javulhat a hajhullás mértéke, természetesen főleg a férfias típusú hajhullás esetében (a homlokon és a fejtetőn jelentkező, a nőknél általában nem teljes kopaszodás, csupán a haj ritkulása és vékonyodása). Ennek a kórképnek a kialakulás a mai napig nem tisztázott, bár az eddigi vizgsálatok nem találtak ezen páciensekben mérhetően magasabb tesztoszteron szinteket, a tesztoszteron ellenes (antiandrogén) kezelés mégis az esetek jelentős részében hatásosnak bizonyul. Az ilyen esetekben javasolható hatóanyagok például a chlormadinone acetate vagy a cyproteron acetate.
  • Ebben a korosztályban szintén gyakoribb a ciklus felborulása, rendellenes vérzések megjelenése, vagy a menstruáció csúszása. Ezekben az esetekben magasabb ösztrogén tartalmú (30mikrogramm), trifázisos készítményektől várhatjuk a legjobb cikluskontrollt.

Természetesen a fenti csoportosítás statisztikákon alapul, ezen eltérések, panaszok, betegségek minden korosztályban megjelenhetnek, ezért minden hormonális fogamzásgátló készítmény választásakor a páciens igényeinek legmegfelelőbb, személyre szabott választás a célravezető. Összességében elmondható tehát, hogy számos szempont alapján kell a páciens számára legideálisabb hormonális fogamzásgátló készítményt kiválasztanunk, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással és potenciális veszéllyel együtt a lehető legtöbb előnyös hatást élvezhesse.

A Hormonális fogamzásgátlás 25 év alatt, 25-35 és 35-40 éves korban című írásomat teljes terjedelemben az Intima.hu-n olvashatják.

 

Forrás: uptodate.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.