+36 20 321 7819

A nem kívánt terhességek kivédése az egyik legalapvetőbb szempont, amellyel minden szexuálisan aktív párnak tisztában kell lennie. Sajnos manapság ezen információk sokszor nehezen áttekinthetően és ellentmondásosan, sőt, egyes esetekben irányítottan (itt leginkább a szponzorált tartalmakra gondolok) elérhetőek csak az interneten. A sok választható lehetőség között most ebben az írásban szeretnék a lehető legegyszerűbben, de mégis informatívan segítséget nyújtani. A fogamzásgátlásnak alapvetően két típusát különböztetjük meg, a hormonális és a hormonmentes fogamzásgátlási módokat. Ebben a cikkben a hormonmetes fogamzásgátlást veszem górcső alá.

Milyen hormonmentes fogamzásgátlási módszerek léteznek?

 

Spermicid anyagok

Mik a spermicid anyagok?

A spermicid anyagok olyan vegyületek, amelyek meggátolják, hogy a spermiumok eljussanak a petesejthez.

Hogyan működnek a spermicid anyagok?

Ezeket a szereket közvetlenül az aktus előtt a hüvelybe kell helyezni. Ezek az anyagok egyrészt elzárják a méhnyakon a nyílást (nyakcsatornát), másrészt gátolják a spermiumok mozgását, így is lehetetlenné téve, hogy eljussanak a petesejthez.

A spermicid anyagok önmagukban, vagy más fogamzásgátlási módszerrel (pl. pesszárium, óvszer) együtt használhatóak.

Milyen típusai vannak a spermicideknek?

Számos különböző kiszerelésben megvásárolhatóak, létezik hüvelykúp, gél, hab és krém formátumú is. A hatásosságuk nem különbözik, így olyat érdemes választani, ami a legkellemesebben használható.

“Naptár módszer”

Mi a naptár módszer?

A magyar nyelvben leginkább ez a megfogalmazás honosodott meg, de ez inkább egy gyűjtőfogalom, amely azt jelenti, hogy a lehető legbiztosabban tudjuk, hogy mely napok alatt van a tüszőrepedés, ezáltal tudjuk, hogy mely napok környékén kell kerülni az együttlétet, vagy szükséges egyéb fogamzásgátlási módszert (pl óvszer) alkalmazni, amikor a legnagyobb az esély a teherbeesésre.

Hogyan működik a naptár módszer?

A cél ilyenkor tehát az, hogy megtudjuk, mikor van tüszőrepedés, hiszen ezeken a napokon van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ezt több módon is megtudhatjuk:

 • Naptár módszer: egy szabályos ciklus esetén a menzesz előtti 12-16. nap környékén van a tüszőrepedés. Tehát egy 18 napos ciklusnál ez középidőre, a 14. nap környékére esik. Ehhez természetesen szabályos ciklusok kellenek, hiszen egy szabálytalan ciklusnál csak utólag tudjuk kiszámolni, hogy mikor volt a tüszőrepedés. Alapvetően a 8-19. napok között van a legnagyobb esély a teherbeesésére, hiszen a tüszőrepedés is csúszhat, a petesejt több napig megtermékenyíthető és a spermiumok sem csak egy napig képesek megtermékenyíteni egy petesejtet.
 • Hőmérőzés: egy szabályos ciklus során az ébredési hőmérséklet (a reggel, közvetlenül ébredés után, még az ágyban mért testhőmérséklet)  szabályosan változik. A ciklus első felében fél-1 Celsiuk fokkal alacsonyabb, a ciklus közepén, a tüszőrepedéskor van benne egy hullámzás (kicsit lejjebb, majd másnap 1 fokkal feljebb megy), majd a ciklus második felében a ciklus első feléhez képest fél-1 fokkal magasabb lesz. Ha ezt rendszeresen mérjük, egy idő után tudni fogjuk, hogy a ciklus melyik napján van tüszőérés, az ezt megelőző és követő 5 napban érdemes kerülni az együttlétet, vagy más módon is védekezni.
 • Méhnyak-nyák változásai: a tüszőrepedés időszakában megváltozik a méhnyak által termelt nyákos anyag állaga, így a hüvelyi folyás is. A legegyszerűbb módja, ha az ember benyúl a hüvelybe és a nyákot utána két ujja közt széthúzza. A tüszőrepedés környékén a nyák nyújthatóvá, bővebbé és átlátszóvá válik.

Összességében a naptár módszer az összes közül az egyik legmegbízhatatlanabb és a legnagyobb odafigyelést és precizitást igénylő fogamzásgátlási módszer. 

Megszakításos módszer

Mi a megszakításos módszer?

A módszer lényege, hogy elkerüljük a spermiumok hüvelybe jutását.

Hogyan működik a megszakításos módszer?

Ennél a módszernél az időzítés a lényeg. Teljesen egyszerűen a magömlés (ejakuláció) előtt ki kell húzni a péniszt a hüvelyből. 

Megvéd a nemi betegségektől ez a módszer?

Nem. Mivel a nemi betegségek (STD-k) nem (kizárólag) az ejakulátummal fertőznek, ezért ez a módszer egyáltalán nem véd a nemi betegségek ellen.

Pesszárium

Mi a pesszárium?

A pesszárium egy “fedő-szerűség”, melyet a méhnyakra kell helyezni, így tudja meggátolni a spermiumok feljutását azon keresztül. 

Ki helyezi fel a pesszáriumot?

A pesszárium felhelyezéséhez nem kell segítség, mindenki magának fel tudja könnyedén helyezni, de ügyelni kell a pontos felhelyezésre. Leginkább spermicid anyagokkal együtt javasolt a használata.

Női kondom

Mi a női kondom (óvszer)?

A női kondom nagyon hasonlít a férfi (hagyományos) kondomhoz, pusztán annyi a különbség, hogy a hüvelybe kell behelyezni. Így a spermiumok nem képesek eljutni a méhnyakhoz és a petesejthez.

Véd a nemi betegségek ellen a női kondom?

Igen, legalábbis nagyrészt. Természetesen nem csak a spermiumok, de a kórokozók sem jutnak el a méhnyakhoz, vagy a hüvelyfalhoz a kondom miatt. Emiatt csak úgy, mint a férfi kondom, a végbélbe, anális közüsöléshez is használható, mert a nemi betegségek ellen ott is védelmet nyújt. Fontos viszont megjegyezni, hogy sem a férfi, sem a női kondom nem nyújt 100%-os védelmet a nemi betegségek ellen, mivel egyes kórokozók a bőr-bőr kontaktus útján is fertőzhetnek.

Kondom (óvszer)

Mi a kondom?

Egy rugalmas, gumniszerű anyagból készül, mely általában spermicid anyagot is tartalmaz. Meggátolja a spermiumok eljutását a petesejthez.

Véd a nemi betegségek ellen a kondom?

Csakúgy, mint a női kondomnál, igen, legalábbis nagyrészt. Természetesen nem csak a spermiumok, de a kórokozók sem jutnak el a méhnyakhoz, vagy a hüvelyfalhoz a kondom miatt. Emiatt a végbélbe, anális közüsöléshez is használható, mert a nemi betegségek ellen ott is védelmet nyújt. Fontos viszont megjegyezni, hogy sem a férfi, sem a női kondom nem nyújt 100%-os védelmet a nemi betegségek ellen, mivel egyes kórokozók a bőr-bőr kontaktus útján is fertőzhetnek.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)

Mi az IUD?

Az IUD egy apró eszköz, melyet a méh üregébe helyeznek. Felhelyezését nőgyógyász végzi.

Hogyan működik az IUD?

Ezek az eszközök valamilyen nemesfém bevonattal rendelkeznek, és az meggátolja a spermiumok eljutását a petesejthez. Ezen felül, ha mégis megtörténik a teherbeesés, a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni. A hatásmechanizmusuk többrétű:

 • a méhnyakban lévő nyák nehezen átjárhatóvá válik a spermiumok számára
 • a méhnyálkahártyán és a petevezetőkben egyfajta steril krónikus gyulladás alakul ki, mely meggátolja a spermiumok mozgását és a petesejt beágyazódását
 • meggátolhatják a tüszőrepedést, így nem szabadul ki a petesejt a petefészekből

Az IUD-k mellett mindig elvetél az ember?

Nem, ez egy téves elmélet, mindezidáig egyetlen kutatás sem tudott IUD-t viselő nőknél embriókat vagy a terhességi hormont (bHCG) kimutatni.

Használhatóak az IUD-k sürgősségi fogamzásgátlásra?

Igen! Sőt, nemcsak, hogy használhatóak, de ez a leghatásosabb módja a sürgősségi fogamzásgátlásnak.

Milyen típusai vannak?

Alapvetően két típust különböztetünk meg: hormonális és hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszközöket. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de jelen írás a hormonmentes fogamzásgátlásról szól, így csak ezekről olvashat itt. A hormonmetesek közt az utóbbi időben egy új készítmény jelent meg a piacon, az úgynevezett Rézgyöngy. Ez érdemben abban különbözik a hagyományos méhen belüli eszközöktől, hogy nem egy T alakú eszköz, hanem egy keményebb damilszerű anyagra felfűzött gyöngysor, amely a felhelyezés után felveszi a méhűr alakját. Jelen tudásunk alapján mind a hatásmechanizmusa, mind a hatásossága, mind a veszélyei is ugyanazok, mint a hagyományos, T alakú eszközöknek.

Csak szülés után használható az IUD?

Nem. Ez egy régi, rossz beidegződés, aminek semmilyen valóságalapja nincs. Kifejezetten nem szült nőknek szánt IUD-k is forgalomban vannak, sőt bizonyos nemzetközi szakmai ajánlások nem szült nőknek az első számú ajánlott fogamzságátlási módszernek a méhen belüli eszközöket nevezik meg.

Milyen előnyei vannak az IUD-knek?

Számos előnye van a többi módszerhez képest:

 • Ez a leghatásosabb, visszafordítható módszer a fogamzásgátlásra (99%-nál is nagyobb biztonságot ad)
 • Semmit sem kell tenni ahhoz, hogy működjön (természetesen el kell menni egy nőgyógyászhoz, hogy egyszer felhelyezze)
 • Hosszú hatástartam (5-6 évig lehet fent egy IUD)
 • Visszafordítható (bármikor el lehet távolítani és utána gyakorlatilag bármikor teherbe tud esni)
 • Nem csökkenti a szexuális együttlét spontaneitását és intimitását
 • Hosszú távon olcsó módszer 
 • Csökkenti a méhnyak- és petefészekrák kialakulásának az esélyét

Véd a nemi fertőzések ellen az IUD?

Nem, a nemi fertőzések ellen nem nyújt védelmet, ezért alkalmi kapcsolat esetén az IUD mellett óvszer használata is javasolt.

Női sterilizáció

Mi az a női sterilizáció?

A sterilizáció egy műtéti megoldást jelent, amely során a petevezetőket átvágják, elégetik, vagy lekötik. A lényege pusztán annyi, hogy így meggátolják, hogy a spermiumok a petevezetőkön keresztül eljussanak a petesejthez. 

Visszafordítható a sterilizáció?

Nem. Ez a legnagyobb hátránya, ez egy végleges megoldás, mielőtt ebbe belevág, mindenképpen adjon időt magának, hogy jó döntést hozzon. Bár léteznek műtéti technikák, amelyekkel megpróbálhatják a petevezetőket újra átjárhatóvá tenni, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez szinte soha nem sikerül.

Véd a nemi betegségek ellen a sterilizáció?

Nem, mivel pusztán a hasüregben lesznek a petevezetők átjárhatatlanok, semmiféle védelmet nem nyújt a nemi fertőzésekkel szemben.

Férfi sterilizáció (vasectomia)

Mi a vasectomia?

A vasectomia egy műtéti eljárás, amely során átvágják azt a vezetéket, amelyik a sprmiumokat a herékből a péniszhez szállítja, ezáltal az ejakulátum nem tudja megtermékenyíteni a petesejtet. Mivel az ejakulátum nagyrészt nem spermiumokból áll, ezért az ejakulátum mennyisége nem fog változni, pusztán nem tud terhességet okozni.

Visszafordítható a vasectomia?

Nem, ez is, mint a női sterilizáció, végleges megoldás.

Véd a nemi betegségek ellen a vasectomia?

Nem, szintén a női sterilizációhoz hasonlóan, a nemi betegségek ellen nem véd.

Melyik hormonmentes fogamzásgátlási módot válasszam?

Végül, de nem utolsósorban lássuk, hogy melyik módszer mennyire biztos, mennyire egyszerű használni és milyen mellékhatásai lehetnek, egy könnyen átlátható táblázatban összefoglalva! A nem kívánt terhesség esélye a táblázatban a az úgynevezett Pearl indexet jelöli, amely azt jelenti, hogy 100, egy adott módszert használó nő közül egy év alatt hány esik teherbe (igen, jól látják, sajnos 100%-osan biztos fogamzásgátlási módszer nem létezik).

Fogamzásgátlási módszer Terhesség veszélye (Pearl index) Milyen gyakran kell használni? Mellékhatások
Női sterilizáció 0,5 Egyszer, végleges A műtét lehetséges szövődményei
Férfi sterilizáció 0,15 Egyszer, végleges A műtét lehetséges szövődményei
IUD (méhen beüli eszköz) 0,8 5-6 évig használható egy felhelyezés után A menzesz bővebb lehet, a felhelyezés és az eltávolítás kellemetlen
Pesszárium 12 Minden aktusnál Allergiás reakció, irritáció
Férfi kondom 13 Minden aktusnál Allergiás reakció, irritáció
Megszakításos védekezés 20 Minden aktusnál Nincs
Női kondom 21 Minden aktusnál Allergiás reakció, irritáció
Naptár 24 Naponta Nincs
Spermicidek 28 Minden aktusnál Allergiás reakció, irritáció

 

Forrás: uptodate.com

A cikk elsőként az Intima.hu-n jelent meg: https://www.intima.hu/intim-magazin/fogamzasgatlas/hormonmentes-fogamzasgatlas

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.