+36 20 321 7819

A menopauzát megelőző átmeneti időszak akár tíz évig is tarthat és számos, különböző típusú és súlyosságú tünettel járhat. Ezen átalakulás a nők jelentős részénél jár az életminőség romlásával, de sajnos a mai napig sokszor szembesülnek azzal, hogy kezelőorvosuk a leleteik és a tüneteik alapján nem ismeri fel, vagy veszi komolyan a panaszokat. Ezen tünetek felismerésében és a kezelési lehetőségek közül a megfelelő kiválasztásában nyújt segítséget ez az összefoglaló.

A menopauzális átalakulás hormonális háttere

Az átalakulásnak négy szakasza van, az idő előrehaladtával a tünetek egyre kifejezettebbek, a hormonértékekben bekövetkező változások egyre könnyebben felismerhetőek lesznek. Ahhoz, hogy megértsük ezt a folyamatot, egy picit nézzük át a hormonális alapokat (akik nem szeretnének elmélyedni a hormonok és egyéb fura nevű fogalmak katyvaszában, nyugodtan ugorják át ezt a bekezdést). A petefészek működését (nagyon leegyszerűsítve) az agyalapi mirigy által termelt FSH és LH hormonok szabályozzák úgy, hogy a petefészektől folyamatos visszajelzéseket kapnak. Amikor a petefészekben elkezdenek elfogyni azok a tüszők, amik elkezdhetnének megérni és hormonokat (pl ösztrogén) termelni, az agyalapi mirigy érzékeli ezt a változást és megemeli a termelt FSH (és részben LH) szinteket, hogy rávegye a petefészkeket, hogy erőltessék meg magukat. Ebben a stádiumban ezért az FSH szintje elkezd lassan emelkedni, a petefészek által termelt hormonok szintje pedig ideig-óráig még normális maradhat, majd miután a petefészek elkezd teljesen kimerülni, ezen hormonok szintje csökkenni kezd, a magas FSH szint ellenére is. A folyamat előrehaladtának a megítélésére az úgynevezett petefészek rezerv (tartalék) meghatározása lehet segítségünkre. 

A petefészek rezervet a következők alapján tudjuk megítélni:

 • AMH (ez egy, a tüsző úgynevezett granulosa sejtjei által termelt hormon, amit még azok a tüszők termelnek, amik nem kezdtek el érni, tehát mondhatjuk azt, hogy a “tartalék” tüszőállomány termeli, ezért ennek az értékeéből a tartalékok jól megítélhetőek)
 • Inhibin B (ezt a hormont azon tüszők termelik, amelyek már kiválasztódtak és elkezdtek növekedni, ezért az AMH-nál kevésbé alkalmas a tartalékok megítélésére, inkább az aktuális helyzetről ad felvilágosítást)
 • hüvelyi ultrahang vizsgálat során a petefészekben látható antralis tüszők száma (azok a pici tüszők, amelyek még nem indultak egyértelmű növekedésnek, de pár milliméteres nagyságuk miatt láthatóak és ezek elvileg képesek is arra, hogy ha szükség van rájuk, növekedésnek induljanak)

A menopauzális átalakulás szakaszai

A késői termékeny stádium

Az átalakulás első stádiuma, itt a menstruációs ciklusok szabályosak, vagy csak enyhe szabálytalanságot (pár napos csúszások) mutatnak. Az FSH értéke lehet teljesen normális, de már enyhén emelkedett is. A petefészek rezerv pedig egyértelműen elkezd csökkenni. A változások (legyen szó a hormonszintekről vagy a tünetekről) ebben a stádiumban kiszámíthatatlanok, változatosak, ciklusról ciklusra más képet mutathatnak. Emiatt ezt a stádiumot a legnehezebb diagnosztizálni és adekváltan kezelni, sok páciens kap olyan magyarázatot, hogy íme, a hormonszintek normálisak (az alap hormonlaborban ritkán néznek AMH-t, Inhibin B-t szinte soha), tehát szó sincs a menopauzális átalakulás tüneteiről, ezért a kezelés is rossz irányba megy el.

A korai menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a stádiumban a ciklusok egyre szabálytalanabbak lesznek, a ciklus hossza több, mint 6 napot csúszik az egyes ciklusok közt. Az FSH szintje változatos lehet, előfordul a normál tartományban, de emelkedett értékeket is mérhetünk, egyazon cikluson belül is. Az emlekdett FSH szint miatt a tüszőrepedés korábban következhet be, az átlagosnál nagyobb tüszők is gyakran előfordulnak. A magas FSH szint miatt a ciklus bármely szakaszában növekedésnek indulhatnak tüszők, majd a tüszőrepedés is bekövetkezhet, ezért a ciklusok hossza akár rövidebb, akár hosszabb is lehet. A petefészkek próbálják kielégíteni az agyalapi mirigy igényeit, ezért a hormontermelő sejtek több hormont termelnek, ezáltal az ösztrogén szint ebben a stádiumban normális, sőt gyakran emelkedett is lehet. Ez szintén egy csapda lehet a diagnózis felállításakor, hiszen itt könnyen találhatunk nomrális FSH mellett szintén normális, sőt, akár emlekedett ösztrogén szinteket is, ez pedig a menopauzális átalakulásról elterelheti a gyanút.

A késői menopauzális átmenet stádiuma

Ebben a stádiumban a ciklusok már egyértelműen rendszertelenek, két menstruáció között több, mint 60 nap telik el. Az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szintek még megemelkedhetnek, de általában már alacsony tartományban vannak, a petefészek rezerv kifejezetten alacsony. Ez a stádium általában 1-3 évig tart. Ritkán bár, de ebben a stádiumban is lehetnek teljesen normális tüszőéréses ciklusok, ezeknek a hossza is normális, és elvileg a tüszőrepedést követően a megtermékenyülés is lehetséges. Emiatt a fogamzásgátlásra még ebben a stádiumban is gondolni kell.

A korai posztmenopauza stádiuma

Itt a menstruáció már megszűnt, az FSH szint tartósan magas, az ösztrogén szint alacsony, a petefészek rezerv nagyon, vagy mérhetetlenül alacsony. Ezt a stádiumot csak utólag tudjuk megállapítani, hiszen hivatalosan csak akkor mondhatjuk ki, ha az utolsó menzesz óta legalább 12 hónap eltelt.

Azok a tényezők, amik befolyásolhatják a menopauzális átalakulás időbeli alakulását

Az átalakulás kezdetének az idejét és az átalakulás időtartamát jelen tudásunk szerint két tényező befolyásolja:

 • Elhízás, túlsúly. A túlsúly későbbre tolhatja az átalakulás idejét, de nem befolyásolja annak időtartamát. 
 • Dohányzás. A dohányzás általában korábbra hozza az átalakulás kezdetét és csökkenti az időtartamát.

A menupauzális átalakulás tünetei

 • A menstruációs ciklus megváltozása a legelső tünetek egyike lehet, ez jelentheti a ciklus hosszának változását és a menstruáció idejének vagy mennyiségének változását is.
 • A hőhullámok a nők többségét érintik. A hőhullámok pár percig tartanak, általában a test felső részét érintik, miközben a testhőmérséklet érezhetően megemelkedik (ennek oka az erek kitágulása). Általában 4-5 évig jelentkeznek, de a nők negyedében akár 10 évig is  megjelenhetnek. A hőhullámok oka a központi idegrendszerben bekövetkező változás, emiatt már az ösztrogén szint csökkenése előtt is előfordulhatnak.
 • A hüvely és a szeméremtest szöveteinek sorvadása, hüvelyszárazság. Ezek szexuális együttlét alatti fájdalmat, hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezen tüneteknek az oka a csökkenő ösztrogén szint, mivel a hüvely hámja igen érzékeny erre a hormonra.
 • Depresszív hangulat, szorongás. Ezen tünetek gyakrabban fordulnak elő az átalakulás későbbi stádiumaiban. Fokozott kockázatnak van kitéve, akinek régebben is voltak ilyen problémái, de az esetek 16%-ában olyanoknál jelentkeznek, akiknek régebben ilyen panaszai nem voltak. 
 • A mentális funkciók hanyatlása jelen tudásunk szerint inkább a kor előrehaladtának köszönhető, mintsem a menopauzális átalakulásnak.
 • Alvászavarok. Az alvászavarok a korai stádiumokban enyhébben, a későbbiekben komolyabban jelentkeznek, majd a menopauza beálltával sokszor állandósulnak. A nők 40%-a számol be a menopauzális átalakulás során jelentkező alvászavarról.
 • A libido csökkenése a hölgyek 10%-ánál jelentkezik az átalakulás éveiben. Kezelése sajnos mind a mai napig nem teljesen megoldott. A libido csökkenéséért az alacsony tesztoszteron szint tehető felelőssé. A tesztoszteron pótlásra jelenleg általánosan elfogadott gyógyszer sajnos nem létezik, bár a kezdeti eredmények több készítmény esetén is bíztatóak.
 • Csontritkulás. A csontritkulás az esetek 50%-ában bekövetkezik kellő kezelés nélkül 50 éves korra, ezért ez egy kiemelten fontos terület a kezelés szempontjából.

A menopauzális átmenet kezelése

Ahogy fentebb már leírtam, a menopauzális átmenet tünetei sok évvel a menzesz elmaradása előtt jelentkezhetnek és komoly életminőség-romlást okozhatnak. Emiatt a tüneteket komolyan kell venni és mindenképpen indokolt e kezelésük.

Hormonpótló kezelés

A kezelés legismertebb módja a hormonpótlás, amely hőhullámok és a nemi szerveket érintő elváltozások leghatásosabb terápiája. Komoly alvászavarok vagy hangulatingadozások szintén jó hatásfokkal kezelhetőek hormonpótlással.

Hormonpótlás biztonsággal adható olyan pácienseknek, akiknek:

 • nincs szív-érrendszeri megbetegedése
 • nem volt emlőtumoruk
 • 60 évnél fiatalabbak
 • 10 éven belül volt a menopauzális átalakulás

Fontos megjegyezni, hogy a hormonpótlás nem javítja a hosszú távú, szív-érrendszeri megbetegedések előfordulási arányát, ezért ezen betegségek megelőzése érdekében nem javasolható. 

A hormonpótlás az emőtumorok kialakulásának a veszélyét hosszú távon, enyhén bár, de növelheti, ezért az ilyen kezelések javasolt maximális időtartama 5 év. 5 évnél rövidebb ideig tartó hormonpótló kezelés nem emeli érdemben az emlőtumorok kockázatát. Ezért a hatásért a progeszteron komponens a felelős, erre pedig a méhnyálkahártya védelme miatt van szükség. Tehát azon hölgyek, akiknek a méhét eltávolították, progeszteron nélküli, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótlásban részesülhetnek, így ezt az emlőtumor kockázat emelkedése fel sem merül, tehát akár 5 évnél tovább is kaphatják a kezelést. Amennyiben a készítmény nem progeszteront, hanem a méhnyálkahártya védelmére szintén megfelelő, úgynevezett ösztrogén-receptor modulátort tartalmaz, az emlőtumorok kockázata szintén nem csökken. (hazánkban ilyen készítmény is van forgalomban)

A hormonpótlás módja:

 • hőhullámok kezelésére szájon át szedhető vagy bőrön keresztül felszívódó készítmények javasoltak
 • A bőrön át felszívódó készítményeknek a legminimálisabb a trombózis-kockázata, ezért elsősorban ezek javasolhatóak
 • A hüvelyi tünetek kezelésére elég a helyileg adott ösztrogén készítmény (hüvelykrém), ilyen esetekben a progeszteron pótlásra nincs szükség
 • A progeszteron komponenst lehet folyamatosan és időszakosan is szedni (mindkét típusú gyógyszer elérhető, az utóbbinál menstruációk is jelentkeznek), illetve szintén jó választás a méhen belüli, progeszteront adagoló méhen belüli eszköz (“spirál”).
Nem hormonális gyógyszerek

A hőhullámok kezelésére jó hatásfokkal alkalmazható az úgynevezett SSRI csoportba tartalmazó gyógyszerek több típusa is, bár az FDA (Amerikai Gyógyszerügyi Hivatal) jelenleg csak egy készítményt javasolt ilyen kezelésre (paroxetine, 7,5mg naponta).

Számos más készítménnyel is jó eredményeket értek már el a kezelés vonatkozásában, de ezek még nem általánosan elfogadott terápiás megoldások. Ilyen például a DHEA (hormon), amely a nemi szervet érintő tünetek enyhítésére, vagy a Clonidine (vérnyomáscsökkentő), amely a hőhullámok kezelésére lehet hatásos.

Nem gyógyszeres megoldások

A kezdeti tünetek (leginkább a hőhullámok) kezelésére számos gyógynövényes készítmény is forgalomban van. Ezeknek a hatása egyénileg változó, van, akinél gyakorlatilag teljes tünetmentesség érhető el ezekkel, míg másoknál sajnos nem igazán javítanak a helyzeten. Mindazonáltal ezen készítményeknek érdemi veszélyei nincsenek, ezért főleg enyhébb tünetek esetén mindenképpen javasolt első körben ezek használatával megpróbálkozni.

Az alvászavarok kezelésére hatásos megoldás lehet a kognitív viselkedésterápia, a javulás általában fél év elteltével várható. Szintén hatásos kezelése az alvászavaroknak a rendszeresen végzett  jóga. A testmozgás az alvászavarokon kívül a hangulatváltozásokra is jótékony hatással van.  

Az akupunktúra sajnos az eddigi kutatások alapján vagy hatástalannak, vagy csak minimálisan hatásosnak bizonyult.

Javasolt kerülni a nagyon fűszeres, csípős ételeket és az alkoholt. Általánosságban a stressz csökkentése is jótékony hatású lehet, ha ez megvalósítható. 

A menopauzális átalakulás akár már a 30-as életévekben elkezdődhet és akár 10 évig is tarthat. A tünetei sokrétűek lehetnek, de gyakran járnak komoly életminőség-romlással, ezért a folyamat felismerése és kezelése kiemelten fontos. A hormonszint változások és a tünetek sokszínűsége miatt sokszor nem ismerik fel, ezért a kellő kezelésben sem részesülnek a páciensek.

Amennyiben szeretné kitölteni a változókori tünetek értékelését megkönnyítő online öndiagnosztikai tesztet, kattintson ide!

 

Forrás: medscape

A cikk az Intima.hu-n is megjelent.

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.