+36 20 321 7819

Női hajhullás – kezelés

A női mintázatú hajhullás általában idővel előrehalad, ami a fejbőr érintett területein a hajfedés csökkenését eredményezi. A kezelés elsődleges célja a további hajhullás minimalizálása és a terminális szőrszálak újbóli növekedésének előidézése.

A kezelésre adott válaszok változatosak. Kedvező reakciónak tekinthető a hajhullás előre haladottságának leállítása és a hajsűrűség olyan javulása, amely kozmetikailag kielégítő a páciens számára. Ennek érdekében természetesen kezelést minél korábban, azaz a kiterjedt hajhullás kialakulása előtt érdemes megkezdeni.

A javulás hosszú időt vesz igénybe, a tünetek látványos visszafejlődéséhez általában több hónapos kezelésre van szükség.

A kezelés alapja a helyi minoxidil kezelés és a szájon át szedhető antiandrogén kezelés kombinációja.

Helyi kezelés

Minoxidil

A kezelés első vonalbeli készítménye a helyileg alkalmazott minoxidil tartalmú készítmények. Ezeket itthon is meg tudja venni a páciens bármelyik patikában, recept nélkül. Alapvetően három kiszerelés közül választhatunk:

  • 2%-os oldat. Ez a leggyakrabban használt készítmény, naponta kétszer kell a hajas fejbőrre kenni.
  • 5%-os oldat. Egyes szakemberek véleménye szerint ez hatásosabb a 2%-os kiszerelésnél, de az eddig, ebben a témában készült kutatások nem találtak különbséget a hatékonyságban. Naponta elég csak egyszer alkalmazni.
  • 5%-os hab. Ezt is elég naponta csak egyszer alkalmazni. Egyes kutatások szerint ennek a kiszerelésnek a nagy előnye az, hogy a mellékhatások (viszketés, korpásodás) ritkábban fordulnak elő.

Az eddigi kutatások azt találták, hogy a minoxidil egyértelműen hatásos a női mintázatú hajhullás kezelésében. Fontos ugyanakkor, hogy a hatás kialakulásához (sok) idő kell, legalább 4 hónap, mire igazán látható lesz a javulás.

Mellékhatások. A kezelés megkezdése utáni pár hétben átmenetileg erősödhet a hajhullás. Felléphet viszketés, korpásodás, illetve az arcbőrön fokozott szőrnövekedés.

Antiandrogén kezelés

Kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta

A kombinált hormonális fogamzásgátló tabletták mindegyikének van antiandrogén hatása, de egyes típusok ezt a hatást erősebben kifejtik. Ezek alkalmazása a női mintázatú hajhullás kezelésében akkor kifejezetten szerencsés, ha a fogamzásgátlásra is szükség van. A fogamzásgátló kezelést lehet kombinálni például spironolacton kezeléssel, így az antiandrogén hatás még erősebb.

Ciproteron acetát

A ciproteron acetát a fogamzásgátló tablettáknál erősebb anitandrégén hatással bír, de a kockázatai is nagyobbak, és főleg a trombózis kockázatát növelheti. Az eddigi kutatások kissé ellentmondóak abban a tekintetben, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésénél hatásosabb-e a ciproteron acetát kezelés a hajhullás kezelését illetően.

A lehetséges mellékhatásai közé tartozik a menstruációs ciklus szabálytalansága, súlygyarapodás, mellérzékenység, csökkent libidó, depresszió és hányinger.

Spironolacton

A spironolacton kezdeti adagja 50mg naponta, melyet 2-4 hét után napi 100mg-ra javasolt emelni. Az esetek csaknem felében a haj növekedése újraindul, 40%-ban megáll a hajhullás, de nem indul újra a növekedés, míg 10%-ban sajnos folytatódik a hajhullás.

Mellékhatások. A lehetséges mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, a csökkent libidó, a menstruációs rendellenességek, a fáradtság és az emelkedett kálium szint.

Finaszterid

A finaszteridet is használják női hajhullás kezelésére. A szokásos adagja 2,5-5mg naponta. A kívánt hatás általában 6 hónapon belül várható. Az eddigi kutatási eredmények mindazonáltal eléggé ellentmondásosak a szer hatékonyságát illetően.

Egyéb kezelési lehetőségek

Amennyiben a helyi minoxidil és a szájon át szedhető antiandrogén kezelés nem hozta meg a várt eredményt, egyéb kezelési módok is szóba jönnek.

Vérlemezkében gazdag plazma (PRP) – A vérlemezkében gazdag plazma terápia azon az elgondoláson alapul, hogy a vérlemezkékből felszabaduló növekedési faktorok módosíthatják a hajciklus jelátviteli útvonalait, amelyek hozzájárulnak a haj újra növekedéséhez. További vizsgálat szükséges a PRP hatásainak megerősítéséhez és az optimális kezelési rend meghatározásához. Ez az áljárás hazánkban is elérhető.

Alacsony intenzitású lézerterápia (LLLT) – A hatásmechanizmus nem tisztázott: a sejtosztódás felgyorsítása, a szőrtüsző őssejtek stimulálása, a sejtmetabolizmusra gyakorolt ​​hatások, valamint gyulladáscsökkentő hatások járulhatnak hozzá. Az eddigi kutatási eredmények bíztatóak, de nagy esetszámú, komoly tanulmányok még nem állnak rendelkezésre a módszer hatásosságát illetően.

Hajátültetés – A fejbőr nem érintett területeiről az érintett területekre történő terminális szőrszálak átültetésével a betegek kozmetikailag kedvező javulást érhetnek el.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön is női típusú hajhullással küzd s szeretne orvosi segítséget kérni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.