+36 20 321 7819

Egy friss tanulmány szerint azon anyukák gyermekei, akik terhességük alatt gyakran használták mobiltelefonjukat, nagyobb eséllyel lesznek hyperaktívak, mint a keveset mobilozó édesanyák gyermekei. A kutatás több, mint 80.000 anya-gyermek páros adatait vizsgálta Dániában, Spanyolországban, Hollandiában, Norvégiában és Kóreában.

A mobiltelefonok sugárzása lehet a háttérben?

Mivel semmilyen olyan biológiai hatásról nincs tudomásunk, aminek a mobiltelefonokból kibocsájtott sugárzás lehetne az oka, az eredmények a kutatócsoport munkatársait is meglepték. Emiatt az eredmények értékelésével kapcsolatban is óvatosságra intenek.

Ha nem a sugárzás, akkor mi lehet az oka ezeknek az eredményeknek?

Egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a fenti eredmények valóban a mobilok biológiai hatása miatt alakultak így, hiszen számos egyéb tényező is szerepet játszhatott. A sokat telefonáló anyukák nagyobb százaléka hiperaktív, mint a mobiljukat kevésbé aktívan használók. Minden bizonnyal a kapcsolat nem a mobilok sugárzása és a gyerekek viselkedési zavara között van, hanem a gyermeknevelési szokások, szülői habitus, illetve a szülők személyisége és a mobilhasználat gyakorisága között, hiszen ezen tényezőkről ismert, hogy a gyermekek viselkedési zavaraival kapcsolatba hozhatók. Amennyiben akár a mobiltelefon, akár bármi más miatt a szülő nem fordít elég figyelmet a gyermekére, a gyerekek pontosan tudják, hogyan érjék el, hogy a szüleik mégis rájuk figyeljenek.

Érdemes tehát óvatosan kezelni a fenti tanulmány eredményeit, hiszen a kutatás vezetői is úgy fogalmaztak, hogy a fenti eredmények jóval több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak.

 

Forrás: Pubmed (US National Library of Medicine)

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.