+36 20 321 7819

Az ASRM (American Society for Reproductive Medicine) új állásfoglalást adott ki a terhesség alatti, illetve a meddőségi problémával küzdő páciensek pajzsmirigy funkcióinak a normális szinten tartásával kapcsolatban.

Szubklinikus hypothyreosisról (pajzsmirigy alulműködésről) beszélünk, ha a TSH érték 2,5 mIU/l és 4mIU/l között van, de a pajzsmirigy funkciók normálisak (T3 és T4 szintek). Ebben az esetben a páciensnek semmilyen panasza nincsen, hiszen a pajzsmirigy hormontermelése normális, csupán az agyalapi mirigy TSH (a pajzsmirigy működését befolyásoló hormon) szintek enyhén emelkedettek. Nem terhes, illetve meddőséggel nem küzdő páciensek esetében csupán 4-es TSH szint felett számít kórosnak ez az érték, ezért a laborleleteken is ez a normális felső határ. Mivel a magyar irányelvekben ez még nem szerepel a kötelező ajánlások között, sok helyen sajnos a 2,5 és 4 közötti TSH szintekkel sem terhesség alatt, sem a meddőségi kivizsgálás kapcsán nem foglalkoznak.

A fent említett 2015-ös amerikai ajánlás alapján azonban ezekben az esetekben a TSH értékek normalizálása terhesség alatt csökkenti a vetélés, a koraszülés, valamint a magzat nem megfelelő idegi fejlődésének a kockázatát, meddő páciensek esetében pedig nagyban hozzájárulhat a sikeres teherbeeséshez.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszik? Töltse ki az online tesztet ide kattintva!

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.