+36 20 321 7819

Tinédzser ambulancia

A legtöbb lánynak tinédzser korában, nagyjából 12 éves kora körül kezdődik a menstruációja, de az első menzesz normálisnak tekinthető 8 és 15 éves kor között bármikor. Ez az időszak a lányok életében sokszor nem egyszerű és gyakran merülnek fel kérdések, hogy valami normálisnak tekinthető vagy érdemes inkább orvoshoz fordulni vele. Itt a tinédzser nőgyógyászattal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket gyűjtöttem össze.

Mennyire normális, ha fáj a menzesz?

 

A menstruációs fájdalom gyakori, általában az okozza, hogy a méh összehúzódik, hogy kinyomja magából a mestruációs váladékot. De az nagyon nem mindegy, hogy mennyire fáj a menzesz! Ha ez a fájdalom inkább kellemetlenség (diszkomfort érzés), akkor nincs gond, de a komoly menstruációs fájdalmakkal mindenképpen foglalkozni kell és lehet is, nem szabad senkinek sem szenvednie a fájdalmas menzesztől! 

 

Orvosi segítség nélkül is segíthetnek a következők:

 • Az edzés segíthet a fájdalom enyhítésében
 • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például paracetamol , ibuprofen és aszpirin szedése. Ezekkel óvatosan szabad csak bánni, hosszú távú, tartós szedésük sajnos kikezdheti a gyomrot és komoly gondokat okozhat! Szintén fontos, hogy ne szedjen ibuprofént vagy aszpirint, ha asztmája vagy gyomor-, szív-, vese- vagy májproblémája van. Az aszpirint 16 éven aluliak nem szedhetik.

 

Ha ezek nem szüntetik meg a fájdalmas menstruációt, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen számos más úton is megszüntethető a fájdalom:

 • Fogamzásgátló tabletta
 • Méhen belüli eszközök (“spirálok”)
 • Fogamzásgátló tapasz
 • Hüvelygyűrű
 •  

Olvasson többet a menstruációs fájdalomról, vagy a hormonális fogamzásgátlásról.

Nagyon erős a menstruációs vérzés, ez meddig normális?

 

Egyes nőknek természetesen erősebb a menstruációja, mint másoknak, de ha a menstruációja olyan erős, hogy hatással van a mindennapi életére, akkor ezzel foglalkozni kell! Ha a menzesz alatt nagyon gyakran (pár óránként) kell betétet vagy tampont cserélni, ha rendszeresen előfordul, hogy átázik a nadrágja, akkor ezzel a problémával érdemes orvoshoz fordulnia.

Az erős vérzések kezelésére is több lehetőség van:

 • Hormonális fogamzásgátlás
 • Tranexámsav tabletták
 • Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, például az ibuprofén
 • Csak progeszteront tartalmazó “minipill” tabletták

Mennyire lehet szabálytalan a ciklus tini korban?

 

Egy menstruáció általában 2-7 napig tart. A menstruációs ciklus hossza nagyon változó, de átlagosan 28 naponként van menstruáció. Nagyon fontos, hogy tinédzserkorban a felnőttekkel ellentétben a 21 és 45 nap közötti ciklusokat tekintjük normálisnak! (felnőttkorban a 24-38 napos ciklusok normálisak) Szintén fontos szabály, hogy az első menzesz utáni két éven belül még nem kell, hogy szabályos legyen a ciklus. Ilyenkor teljesen normális, ha hosszabb időszakok, akár több hónap is kimarad. 

Tehát akkor érdemes tinikorban orvoshoz fordulni a rendszertelen menzesz miatt, ha:

 • 21 napnál rövidebb a ciklus
 • 45 napnál hosszabb a ciklus
 • Az első menzesz után 2 év elteltével sem szabályos a ciklus

 

Mi lehet az oka annak, ha kimaradt a menzesz?

 

Számos oka lehet annak, hogy kimaradt a menstruációja, vagy akár teljesen leállt a ciklus. (fontos, ahogy fent is írtam, hogy a első menzesz utáni két éven belül a menzesz(ek) kimaradása teljesen normális)

Néhány gyakori ok, hogy miért maradt ki a menzesz:

 • Terhesség
 • Fokozott stressz
 • Hirtelen fogyás
 • Túl intenzív edzés

Ha kimarad egy vagy több ciklus és már több, mint két év eltelt az első menzesz óta, akkor a fentieket érdemes végiggondolni és ha lehet, ezeken változtatni. Ha ez nem rendezi a ciklust, érdemes felkeresni egy orvost.

A menzesz előtt fura tüneteim vannak, ez normális?

 

A menzesz előtti tünetegyüttest PMS-nek (premenstruációs szindróma) nevezzük. Nem minden nőnél jelentkezik, de ha jelentkezik, akkor a tünetek nagyon változatosak lehetnek:

 • Hangulatingadozás
 • Depressziós hangulat vagy ingerlékenység
 • Fejfájás
 • Fáradtság
 • Puffadás
 • Emlőérzékenység

A tünetek általában a menstruáció előtti 2 hétben kezdődnek és felerősödhetnek, majd a menstruáció kezdete után enyhülnek és eltűnnek. Ha ezek a tünetek zavarják a hétköznapokban, akkor első körben meg lehet próbálkozni gyógynövényes kezelésekkel (pl. barátcserje, ciklusbarát krémek). Ha ezek nem segítenek, érdemes orvoshoz fordulni.

A ciklus közepén (középidőben) fáj az alhasam, ez normális?

 

Egyes nők egyoldalú fájdalmat éreznek az alhasban, amikor a pete kiszabadul a petefészekből (ovuláció). A fájdalom lehet tompa görcs vagy éles és hirtelen fájdalom. Előfordul, hogy csak néhány percig tart, máskor akár napokig is fájhat az alhas. Néha kevés  hüvelyi vérzés is jelentkezhet ilyenkor.

A fájdalmas ovuláció általában egyszerű gyógymódokkal enyhíthető, például forró fürdővel vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, például paracetamollal. Sajnos néha a középidős fájdalom kifejezetten erős, ilyenkor érdemes vele orvoshoz fordulni.

Mi fog történni a nőgyógyásznál?

 

Ha orvoshoz fordul, akkor először is részletesen átbeszélik a panaszokat, ezek mikor jelentkeztek, mennyire súlyosak. Pár egyéb információt is meg fog kérdezni az orvos, mint például, hogy mikor jött meg az első menzesz, hogy mennyire szabályos a ciklus, van-e egyéb betegsége. 

Ezt követően elképzelhető, hogy egy ultrahang vizsgálatra is szükség lesz. Ez lehet hüvelyi vagy hasi ultrahang. Amennyiben a páciens még szűz, akkor hasi ultrahang vizsgálatot végzünk.

Ha a tünetek indokolják, lehet, hogy egy vérvételre is szükség lesz a folytatásban.

 

Az orvos több lehetőséget is fel fog sorolni, hogy mivel lehet enyhíteni a tüneteken, ezek közül a páciens választja ki a számára legszimpatikusabbat. 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben tinédzserkori menstruációs problémái vannak és orvosi segítséget szeretne kérni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.