+36 20 321 7819

Világszerte a fiatal felnőtt nők csaknem fele túlsúlyos vagy elhízott. Egy új kutatás ismételten felhívta a figyelmet a terhesség alatti egészséges életmód fontosságára, mind az anyai, mind a magzati kórállapotok elkerülése végett.

Milyen kockázatai vannak a terhesség alatti túlsúlynak?

A kutatók most 36 komoly tanulmány eredményeit összegezték, összesen 12526-os esetszámmal dolgozva. A követező következtetésekre jutottak:

  • Az elhízott vagy túlsúlyos terheseknél fokozott a kockázat a terhességi cukorbetegsér, a preeclampsia, vetélések, a császármetszés, a méhen belüli elhalás és a rossz állapotú újszülött vonatkozásában is.
  • Az elhízott várandósok gyermekeinél fokozott a kockázat későbbi életük során az elhízásra, egyes szívbetegségek kialakulására, cukorbetegségre és számos más betegség kialakulására is.
Mit tehetünk ez ellen?

A terhesség alatti mérsékelt hízás nagyon fontos tehát mind a terhesség kimenetele, mind a gyermek életkilátásai szempontjából is. A várandósság alatt rendszeresen végzett megfelelő testmozgással, illetve a szükséges diétás tanácsok betartásával a fenti kockázatok jó eséllyel csökkenthetőek.  

 

Forrás: www.medscape.com, www.bmj.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.