+36 20 321 7819

Testmozgás

Az úszás, a yoga és a sétálás a leghasznosabb dolgok terhesség alatt, de a legtöbb sport ajánlható áldott állapotban is.  A legfrissebb kutatások szerint még az intenzív sport is jótékony hatású várandósság idején. Akinek a szervezete hozzá volt szokva az intenzív sportoláshoz, semmiképp se hagyja abba! Természetesen kerülni kell az extrém igénybevételt és azokat a sportokat, ahol a has ütésnek vagy sérülésnek van kitéve. Terhesség alatt a test egyensúlyi állapota megváltozik, ezért különösen oda kell figyelni az esések, sérülések elkerülésére. Természetesen az itt leírtak egészséges terhességre vonatkoznak, amennyiben a kezelőorvos bármilyen ok miatt ellenjavallja a sportot, érdemes Rá hallgatni.

Táplálkozás

Terhesség alatt a szükséges kalóriabevitel 300 kalóriával több, mint nem terhes állapotban, ami nem túl sok, így érdemes odafigyelni, hogy ne egyen túl sokat az ember, hiszen az étvágy ennél jobban növekedhet. Napi 3 főétkezés és két köztes étkezés javasolt. Figyeljünk oda a bő folyadékbevitelre, ami naponta legalább 2 liter folyadékot jelent.

Szex

A házasélet terhesség alatt teljesen rendben van! Ritkán előfordulhat együttlét után minimális vérzés vagy barnás pecsételés. Természetesen ha a kezelőorvosa nem tanácsolja valami ok miatt, az együttlétet, akkor érdemes azt kerülni. A harmadik harmadban a szakirodalom egyes cikkei szerint javasolt óvszer használata, a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Utazás

A terhesség 34. hetéig bárhová utazhat, akár autóval, repülővel, vagy épp kerékpárral. Repüléshez érdemes kezelőorvosától egy igazolást kérni arról, hogy repülhet, ezt a reptéren kérhetik. Hosszabb út során egy-két óránként ajánlott felállni és megtornáztatni a lábakat, illetve rugalmas harisnyát viselni.

Háziállatok

Amennyiben kutyája vagy macskája van, nyugodtan símogathatja, sétáltathatja. Érdemes persze utána kezet mosni. Ami viszont nem ajánlott, az a macskaalom tisztítása illetve a kutyapiszok szedés. Ezt bízza a párjára…

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.