+36 20 321 7819

Terhesség alatti csináld – ne csináld

Várandósság alatt bizonyos dolgokra jobban oda kell figyelni, egyes tevékenységeket vagy ételeket jobb kerülni. Ezen az oldalon arról olvashat, hogy terhesség alatt ezek közül mit javasolt és mit nem.

Testmozgás

Az úszás, a yoga és a sétálás a leghasznosabb dolgok terhesség alatt, de a legtöbb sport ajánlható áldott állapotban is.  A legfrissebb kutatások szerint még az intenzív sport is jótékony hatású várandósság idején. Akinek a szervezete hozzá volt szokva az intenzív sportoláshoz, semmiképp se hagyja abba! Természetesen kerülni kell az extrém igénybevételt és azokat a sportokat, ahol a has ütésnek vagy sérülésnek van kitéve. Terhesség alatt a test egyensúlyi állapota megváltozik, ezért különösen oda kell figyelni az esések, sérülések elkerülésére. Természetesen az itt leírtak egészséges terhességre vonatkoznak, amennyiben a kezelőorvos bármilyen ok miatt ellenjavallja a sportot, érdemes Rá hallgatni.

Táplálkozás

Terhesség alatt a szükséges kalóriabevitel 300 kalóriával több, mint nem terhes állapotban, ami nem túl sok, így érdemes odafigyelni, hogy ne egyen túl sokat az ember, hiszen az étvágy ennél jobban növekedhet. Napi 3 főétkezés és két köztes étkezés javasolt. Figyeljünk oda a bő folyadékbevitelre, ami naponta legalább 2 liter folyadékot jelent.

Melyek azok az élelmiszerek, amiket jobb kerülni terhesség alatt?

  • frissen facsart narancslé
  • nem pasztörizált tej
  • lágy sajtok (pl. camembert, feta)
  • nem megfőzött tojás (azok a gyakori ételek, amikben lehet nem kellően megfőzött tojás: tiramisu, cézár saláta öntet, házi készítésű fagylalt)
  • nem kellően átsütött/főzött húsételek
  • nyers tengeri halételek.

Szex

A házasélet terhesség alatt teljesen rendben van! Ritkán előfordulhat együttlét után minimális vérzés vagy barnás pecsételés. Természetesen, ha a kezelőorvosa nem tanácsolja valami ok miatt, az együttlétet, akkor érdemes azt kerülni. A harmadik harmadban a szakirodalom egyes cikkei szerint javasolt óvszer használata, a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Utazás

A terhesség 34. hetéig bárhová utazhat, akár autóval, repülővel, vagy épp kerékpárral. Repüléshez érdemes kezelőorvosától egy igazolást kérni arról, hogy repülhet, ezt a reptéren kérhetik. Hosszabb út során egy-két óránként ajánlott felállni és megtornáztatni a lábakat, illetve rugalmas harisnyát viselni.

Háziállatok

Amennyiben kutyája vagy macskája van, nyugodtan simogathatja, sétáltathatja. Érdemes persze utána kezet mosni. Ami viszont nem ajánlott, az a macskaalom tisztítása, illetve a kutyapiszok szedés. Ezt bízza a párjára…


Ha bármilyen kérdése lenne vagy elkészült egy laborlelete

Amennyiben bármilyen kérdése, panasza van, illetve ha elkészült egy labor lelete, amit szeretne, ha értékelnék, az online konzultációs felületen van erre lehetősége. Ezt a honlapomon a „TÁVKONZULTÁCIÓ” menüpontra kattintva érheti el. Itt lehetősége van kérdezni és leleteket feltölteni is. Az általam gondozott kismamáknak ez a szolgáltatás ingyenes.


Ha még ennél is többet szeretne tudni…

Számos bejegyzést írtam a blogba a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban, ezeket ide kattintva olvashatja.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Terhesgondozásra IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.