+36 20 321 7819

Terhesgondozás – második trimeszter

A terhesség második harmadában bizonyos vizsgálatok minden várandósnak javasoltak, míg más vizsgálatok csak bizonyos esetekben indokoltak. Ezen az oldalon láthatja a mindenkinek javasolt kivizsgálási sort is és a kérdések megválaszolásával megtudhatja, hogy Önnek milyen kiegészítő vizsgálatok javasoltak.

FONTOS!

Az itt leírt vizsgálatok tájékoztató jellegűek, az Ön egészségi állapota, betegségei, kórtörténete, családi kórelőzménye, vagy egyéb okok miatt kezelőorvosa még ezeken felül is javasolhat szükséges vizsgálatokat, ezért minden esetben végeztesse el a kezelőorvosa által javasolt vizsgálatokat is! Amennyiben a terhesség alatti vizsgálatok során eltéréseket találnak, természetesen ezek miatt is változhat a javasolt vizsgálatok köre.

Az általános terhesgondozási vizsgálatok

16. hét

Ultrahang vizsgálat

A 16. héten hasi ultrahanggal ellenőrizzük a magzat, a méhlepény és a magzatvíz állapotát, illetve ismét leellenőrizzük az esetleges bakteriális hüvelyi fertőzések jelenlétét. Ha szükséges, itt számoljuk újra és módosítjuk a 12 hetes ultrahang alapján a terhességi kort. Ezen a vizsgálaton már nagy eséllyel fény derül a magzat nemére is.

18-20. hét

A második genetikai ultrahang vizsgálat

Ebben a terhességi korban történik a második genetikai ultrahang vizsgálat. Ekkor már biztosan látszik a magzat neme is.

24. hét

Hüvelyi ultrahang vizsgálat

A 24. héten ellenőrizzük hüvelyi ultrahanggal a méhnyak hosszát és állapotát, amivel a koraszülés rizikóját lehet felmérni. Szintén ellenőrizzük az esetleges hüvelyi fertőzések meglétét. Természetesen megnézzük a babát is hasi ultrahanggal.

Laborvizsgálatok

A 24. hetet követően (24-26. héten) végezzük el a terhességi cukorbetegség szűrését. Ennek során 75 gramm glükózt tartalmazó folyadékot (vizet) kell elfogyasztani. az éhgyomri vérvétel után. Ezt követően két óra várakozás után kerül sor a második vérvételre. Eközben vizet szabad inni, mást sajnos nem.

Az Önnek javasolt kiegészítő vizsgálatok

Magzati szívultrahang

Ön cukorbeteg?

A terhessége mesterséges megtermékenyítéssel jött létre (IVF)?

Az Ön vagy a párja elsőfokú rokonnál (szülők, testvérek) előfordult szívfejlődési rendellenesség?

Az Ön vagy a párja távolabbi rokonánál előfordult szívfejlődési rendellenesség?

Ön 37 éves vagy idősebb?

Ikerterhessége van?

Szedett a terhesség alatt ilyen gyógyszert: ACE-gátló (vérnyomáscsökkentő), Retinolsav (bőrápolási termék), Thalidomid (rákos megbetegedésekre használt készítmény)?

Szedett a terhesség alatt ilyen gyógyszert: lítium vagy egyéb epilepszia elleni szer, A vitamin (a javasolt dózis felett), paroxetin (antidepresszáns), NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő)?

Terhességi cukorbetegség kétlépcsős szűrése

Ön túlsúlyos (BMI nagyobb, mint 25 kg/m2)?

Az előző terhességében volt terhességi cukorbetegsége?

Elsőfokú rokonai (szülők, testvérek) közt van cukorbeteg?

Volt vagy van szív-érrendszeri megbetegedése?

Van magasvérnyomás betegsége?

Szenved Ön PCOS-ben (policisztás petefészek szindróma)?

Szenved Ön közepes vagy súlyos fokú inzulinrezisztenciában?

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Terhesgondozásra IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.