+36 20 321 7819

Terhesgondozás – harmadik trimeszter

Ezen az oldalon a várandósság harmadik trimeszterében javasolt vizsgálatokról olvashat.

FONTOS!

Az itt leírt vizsgálatok tájékoztató jellegűek, az Ön egészségi állapota, betegségei, kórtörténete, családi kórelőzménye, vagy egyéb okok miatt kezelőorvosa még ezeken felül is javasolhat szükséges vizsgálatokat, ezért minden esetben végeztesse el a kezelőorvosa által javasolt vizsgálatokat is! Amennyiben a terhesség alatti vizsgálatok során eltéréseket találnak, természetesen ezek miatt is változhat a javasolt vizsgálatok köre.

28-30. hét

 
Ultrahangvizsgálat

A harmincadik hét körül kerül elvégzésre a következő ultrahangvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük a magzat növekedési ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét és bizonyos anatómiai eltéréseket.

32-34. hét

Ultrahangvizsgálat

Szintén a magzat növekedési üteme, a magzatvíz mennyisége és a lepény állapota kerül górcső alá.

36. hét

Hüvelyváladék tenyésztés és ultrahangvizsgálat

Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely súlyos újszülöttkori fertőzést okozhat. Ezen vizsgálat során is történik egy hasi ultrahangvizsgálat, a kellő növekedési ütem, magzatvíz, méhlepény leellenőrzése végett.

Laborvizsgálatok

Az utolsó trimeszteri laborban egy nagyrutin és a vércsoport ellenanyagok leellenőrzése történik.

CTG – NST

A CTG vizsgálatok során a magzati szívfrekvenciát és a méhtevékenységet vizsgáljuk. A vizsgálat nagyjából 15 percig tart. A CTG vizsgálatokat a 37-38. héttől minden héten javasolt elvégezni.

38. hét

Szintén a magzat növekedési üteme, a magzatvíz mennyisége és a lepény állapota kerül górcső alá, itt már minden esetben leellenőrizzük a magzati keringési paramétereket is, úgynevezett Doppler ultrahang technikával.

40. hét

Terminus után kétnaponta javasolt mind a CTG, mind az ultrahangos vizsgálatok elvégzése.

41. hét után

A betöltött 41. hét után a szülésindítás már bármikor választható, a 42. hét betöltésekor viszont már mindenképpen javasolt. Természetesen bizonyos kórállapotok fennállásakor (például terhességi cukorbetegség, magasvérnyomás, stb) a szülés megindítása már korábban indokolt.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Terhesgondozásra IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.