+36 20 321 7819

Terhesgondozás – első trimeszter

A terhesség első harmadában bizonyos vizsgálatok minden várandósnak javasoltak, míg más vizsgálatok csak bizonyos esetekben indokoltak. Ezen az oldalon láthatja a mindenkinek javasolt kivizsgálási sort is és a kérdések megválaszolásával megtudhatja, hogy Önnek milyen kiegészítő vizsgálatok javasoltak.

FONTOS!

Az itt leírt vizsgálatok tájékoztató jellegűek, az Ön egészségi állapota, betegségei, kórtörténete, családi kórelőzménye, vagy egyéb okok miatt kezelőorvosa még ezeken felül is javasolhat szükséges vizsgálatokat, ezért minden esetben végeztesse el a kezelőorvosa által javasolt vizsgálatokat is! Amennyiben a terhesség alatti vizsgálatok során eltéréseket találnak, természetesen ezek miatt is változhat a javasolt vizsgálatok köre.

 

 

5-6.hét

Koraterhességi ultrahang-vizsgálat

Ennek elsődleges célja a terhesség lokalizációjának a megállapítása (méhen belüli terhességről van-e szó), illetve a terhesség korának megbecslése. A petezsák már az ötödik héten, a szívműködés megjelenése a hatodik héten várható. Ebben az időpontban már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

8-10. hét

Ultrahang vizsgálat, szükség esetén rákszűrés, illetve hüvelyi pH ellenőrzése.

A 8-10. hét során végzett ultrahang vizsgálat célja lehet a terhesség korának pontosítása (az embrió normális mérete ekkor 2,3-4 cm), és a szívműködés mellett azt is ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme. Ebben az időszakban már jól felismerhető az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is. Amennyiben egy éven belül nem történt rákszűrés, ennek ismétlése javasolt, amennyiben az utolsó rákszűrés egy éven belüli, a hüvelyi pH-t ellenőrizzük, esetleges bakteriális fertőzések kizárása végett.

Laborvizsgálatok

Az első trimeszteri laborvizsgálatok közé tartoznak a teljes vérkép, a vizelet, a vércukor-, a koleszterin- és trigliceridszint vizsgálata, máj- és vesefunkciók ellenőrzése, a vércsoport és az ellenanyag-vizsgálat. Szintén itt történik a hepatitisz és szifilisz szűrés is. Választható vizsgálatok a rubeola, toxoplasma és varicella szűrés.

12-13. hét

Első genetikai ultrahangvizsgálat – Kombinált teszt

Az általánosságban ajánlott vizsgálat az ún. kombinált teszt, amely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő teszt: ez a vizsgálat egy részletes ultrahang vizsgálatból, illetve egy anyai vérvételből áll, amely során biokémiai markereket (PAPP-A és beta-HCG) vizsgálnak. A vizsgálat során a leggyakoribb genetikai rendellenességek szűrésén felül anatómiai kórállapotok, fejlődési rendellenességek szűrése is megtörténik. A Down-szindróma 95%-os pontossággal szűrhető ki kombinált teszttel.

Az Önnek javasolt kiegészítő vizsgálatok

Genetikai tanácsadás – Nem invazív prenatális teszt (NIPT)

Ön a teherbeeséskor 37 éves vagy idősebb volt?

Úgy érzik, hogy a kombinált teszt által nyújtott 95%-os biztonság a Down szindróma kiszűrésére nem megnyugtató az Önök számára?

Az Ön vagy a párja gyermekében/magzatában fordult már elő kromoszóma-rendellenesség?

Ön vagy a párja szerkezeti kromoszóma átrendeződés hordozója?

Preeclampsia (toxaemia, terhességi mérgezés) szűrés

Az előző terhességei során volt preeclampsiája?

Van 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége?

Van magasvérnyomás betegsége?

Ikerterhessége van?

Van Önnek vesebetegsége?

Van Önnek olyan autoimmun betegsége, amelynek érrendszeri szövődményei lehetnek (antifoszfolipid szindróma, szisztémás lupus erithematozus)?

Szült már (hüvelyi szülés vagy császármetszés)?

Ön elhízott (a testtömeg indexe /BMI/ nagyobb, mint 30 kg/m2)?

Az édesanyjának vagy a lánytestvérének volt preeclampsiája?

Ön 35 éves vagy idősebb?

Az előző terhességei során volt a magzatnak növekedésbeli elmaradása, vagy volt méhen belül elhalás, vagy több, mint 10 év telt el az előző terhessége óta?

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Terhesgondozásra IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.