+36 20 321 7819

Vagina, a női test legintimebb és talán legkevésbé ismert területe. Az a testrész, amiről a legkevésbé lehet önképünk, összehasonlítani sem igen tudjuk, hiszen ez az, amiről az ember még pironkodva sem beszél. A Test és lélek magazin kérésére a hüvelyt érintő gyakori kérdésekre válaszoltam meg ezeket a kérdéseket.

1. Minden vagina egyforma?

Normális esetben a hüvely és a szeméremtest felépítése hasonló mindenkinél, de az egyes szervek, mint a kisajkak, a nagyajkak, a csikló vagy a hüvely mérete lehet eltérő, ahogy a férfi nemiszervek mérete is sokszor nagyon különböző. Jelen tudásunk alapján ugyanakkor a hüvely méretének nincs köze sem a szexuális aktus sikerességéhez, sem a hüvelyi szülés kimeneteléhez. A hüvely és az azt körülvevő izmok rettentő tágulékony szövetek. Természetesen szülés után mind a hüvelybemenet, mind a hüvely tágassága megváltozhat, de ezek alapvetően, esetleg némi intimtorna után nem okoznak problémát. Amennyiben az együttlét során fájdalom, vérzés lép fel, vagy nem sikerül a behatolás, mindenképpen javasolt felkeresni egy nőgyógyászt.

2. Mennyi hüvelyfolyadék normális?

A hüvelyi folyás sokszor normális, a termékeny korú nők egy része tapasztal kisebb, vagy nagyobb mértékben. Ennek a mennyisége sok mindentől függ, több lehet például terhesség alatt, fogamzásgátló tabletta szedésekor, vagy a menstruáció előtt két héttel, félidőben. Akkor tekintjük kórosnak, ha panaszok is társulnak mellé, mint például viszkető érzés, vagy fájdalom, ha a szaga kellemetlenné válik, ha a színe megváltozik, például zöldes vagy barnás lesz.

3. Szükség van-e speciális tisztálkodásra az intim területen?

Normális esetben nincs szükség a hüvely fokozott tisztán tartására. Amennyiben nincs semmilyen hüvelyi panasz, nem kell intim mosakodót használni, vagy a mosdó használata után nedves baba popsitörlővel megtisztítani a szeméremtestet. Ilyenkor szintén felesleges, sőt sokszor káros púderek és spray-k használata. Elegendő naponta egyszer meleg vízzel, illatanyagmentes, szappant nem tartalmazó intim mosakodószerrel megmosni a szeméremtestet, ennél több törődést normális esetben nem igényel az intim terület. Természetesen panaszok esetén ennél eltérő kezelési módok javasolhatóak.

4. Mennyi vért veszítünk a menstruáció alatt? Mennyi tekinthető normálisnak, mikortól nem az?

Normális esetben 4-8 nap alatt nagyjából 2-3 evőkanálnyi (35-40ml) vért veszít egy nő a menzesz alatt, 5-6 evőkanálnyinál (80ml) nagyobb vérveszteséget tekintünk kórosnak. Szintén kóros, ha a menstruáció 24 napnál gyakrabban jelentkezik. A gyakorlatban, ha a menzesz legerősebb napján 1-3 óránként kell betétet vagy tampont cserélni, ha a vérzés egy hétnél hosszabb, ha egyszerre kell betétet és tampont használni, ha éjszaka is kell betétet, vagy tampont cserélni, ha 2,5cm-nél nagyobb véralvadékok távoznak, vagy, ha ismeretlen eredetű vérszegénysége van, keresse fel nőgyógyászát.

5. Lehetséges, hogy egy tampon vagy egy kondom „eltűnjön” a vaginában?

Eltűnni természetesen nem tud, a hüvely nem egy fekete lyuk. Ugyanakkor, mivel a hüvely felső egyharmadában nagyságrendekkel kevesebb érzőideg-végződés található, mint az alsó részében, valóban előfordulhat, hogy nem érzi az ember, ha ott marad egy tampon, vagy egy óvszer. Egy átlagos női mutatóujj viszont elég hosszú ahhoz, hogy az ember a saját hüvelyét a boltozatig át tudja tapintani, így ilyen esetekben javasolt először mélyen betapintani, az esetek jelentős részében elő fog kerülni a keresett tárgy. Amennyiben ez nem sikerül, természetesen kérhetik nőgyógyász segítségét.

6. Hogyan változik meg a vagina a szülés után?

A hüvely szülés után többféleképpen megváltozhat. Ennek lehet hormonális oka, a lecsökkenő ösztrogén szintek miatt a hüvely szárazabbá válhat. A gát és a hüvely fala, főleg gátmetszés, vagy hüvelyfali sérülések után hegesen gyógyulhat, emiatt rugalmatlanabbá válhat. Ez utóbbit az esetek jelentős részében intimtornával könnyen orvosolni lehet. Szintén zavaró változás lehet az esetek akár 40-45 százalékában megjelenő átmeneti inkontinencia, amely során tüsszentés, nevetés, vagy nehezebb súlyok emelése közben elcsöppen a vizelet, ezek jelentő részében viszont az intimtorna szintén segíthet.

7. Szex közben miért ad ki a vagina olyan furcsa hangot (flatus vaginalis)

Együttlét alatt a hüvely normális esetben is részben megtelhet levegővel, mely adott esetben aktus alatt, vagy aktus után távozhat. Ennek nincsen szaga, ez azért fontos, mert amennyiben ez a gáz bűzös, érdemes felkeresni a nőgyógyászát.

8. Átadható a herpesz orális szex közben?

A herpes vírusnak két típusa van, az 1-es típus okozza a szájnyálkahártyán és az ajkakon megjelenő elváltozásokat, ez nem keverendő össze az aftával, ami nem fertőző. A 2-es típus az úgynevezett genitális herpes, ami a nemi szerveken okoz elváltozásokat. A herpes vírus egy lappangó kórokozó, az idegvégződésekben tünetmentes időszakban is életben marad. Fertőzni viszont csak a hólyagok megjelenésekor fertőz. Bár a két herpes típus az esetek jelentős részében nem okoz tüneteket máshol, az 1-es csak a szájüregben, a 2-es csak az intim részeken, de a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű, néha a másik típusnak megfelelő helyeken is jelentkezhetnek elváltozások.

9. Fájdalmas-e a méhnyakrák-szűrés és a hüvelyi ultrahang?

Méhnyakrák-szűrést és hüvelyi ultrahangot is csak olyan nőknél végzünk, akik már elveszítették a szüzességüket. Egy nemi aktushoz képest természetesen alapvetően más érzés, de a méret tekintetében a hüvelyi ultrahang fej nem nagyobb egy átlagos pénisznél, ezért ez a vizsgálat nem fájdalmas. A méhnyakrák-szűrés során egy úgynevezett hüvelytükörrel (hétköznapi nevén “kacsával”) tárjuk fel a hüvelyt és tesszük láthatóvá a méhnyakat. Ez nem fájdalmas, de azért mindenképpen kellemetlen érzés, de ha a “kacsát” óvatosan vezetik fel, szükség esetén gélt is használnak, akkor sokkal kevésbé érezhető a vizsgálat. A hüvelytükör felvezetése után egy kis kefével veszünk mintát a méhnyakról, ez a rész inkább csak kellemetlen, mintsem fájdalmas. A mintavétel után teljesen normális, ha egy pici vérzést tapasztal, ez pár órán belül spontán megszűnik.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.