+36 20 321 7819

PCOS – kezelés

A PCOS kezelése mindig összetett feladat, de az esetek jelentős részében szinte teljes tünetmentesség érhető el.

A kezelés mindig egyénre szabott, nincs általánosan, mindenkire alkalmazható kezelési metódus.

A kezelés alapvetően három tényezőből tevődik össze:

  1. Gyógyszeres kezelés (ez történhet gyógynövényes, étrendkiegészítőket használva, hormonális, illetve a vércukor és inzulinháztartásra ható készítményekkel egyaránt)
  2. Diéta (a megfelelő, személyre szabott diéta legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés)
  3. Sport (ahogy a többinél, itt is meghatározó fontosságú, hogy az edzésterv személyre szabott és szakszerű legyen)

Gyógynövényes készítmények

Enyhébb esetekben bizonyos gyógynövények és étrendkiegészítők  kiválóan alkalmasak arra, hogy a tüneteket mérsékeljék és a menstruációs ciklust rendezzék. Ilyen készítmények például a barátcserje, a méhpempő, vagy a myo-inozitol tartalmú étrendkiegészítők. Ezeknek érdemi veszélyük nincs, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy alkalmazásuk csak enyhébb esetekben jár sikerrel.

Orális fogamzásgátlók

PCOS-ben szenvedő nőknél az  orális fogamzásgátlókat  (OC; kombinált ösztrogén és progeszteron) alkalmazzuk a leggyakrabban a menstruációs periódusok szabályozására. Az OC-k a havi menstruáció kiváltásával védik a beteget az endometrium (méh) hiperpláziától (méhnyálkahártya “túlburjánzás”) vagy ráktól. Az OC-k hatékonyak a hirsutizmus  (fokozott szőrnövekedés) és a pattanások kezelésében is. Vannak, akik a progeszteront tartalmazó méhen belüli eszközöket (IUD) választják a méhvérzés minimalizálása és a méhrák elleni védelem érdekében. Az OC-ktől, a tapasztól és a gyűrűtől eltérően azonban az IUD nem hatékony a pattanások vagy az arcszőrzet kezelésében.

A PCOS-ben szenvedő nők időnként ovulálnak, így az OC-k hasznosak a terhesség elleni védekezésben is. Bár az OC havonta egyszer lehetővé teszi a vérzést, ez nem jelenti azt, hogy a PCOS „gyógyult”; az OC leállításakor a szabálytalan ciklusok általában visszatérnek.

Az OC-k csökkentik az androgének termelését, az antiandrogén gyógyszerek (például a spironolakton) pedig az androgének hatását. Ezek a kezelések kombinálva alkalmazhatók a hajhullás és a hajszálak elvékonyodásának a kezelésére is. Az OC-k és antiandrogének szintén csökkenthetik a pattanások megjelenését. A férfias típusú hajhullás kezelésére helyi, csak a hajas fejbőrre alkalmazható antiandrogén hatású oldat is rendelkezésre áll.

Mellékhatások

Néhány esetben vérzési rendellenességek jelentkezhetnek, de a szabálytalan vérzés általában néhány menstruációs ciklus után megszűnik.

Sok nő attól tart, hogy hízni fog a fogamzásgátló tabletta miatt, de ez a jelenleg kapható, alacsony homrontartalmú tablettáknál már általában nem fordul elő. Néhányuknál hányinger, mell-érzékenység és puffadás alakul ki a tabletta megkezdése után, de ezek a tünetek két vagy három hónap múlva többnyire megszűnnek.

A tabletta biztonságos és hatékony, bár kissé növeli a vérrögképződés kockázatát; ez ritka szövődmény a nem dohányzó, fiatal, egészséges nőknél, de sajnos a túlsúlyosaknál és idősebbeknél fokozódhat a kockázat.

Progeszteron tartalmú készítmények

A menstruációs rendellenességek kezelésének másik módszere az, hogy a beteg 1–3 havonta 10–14 napig szed egy progeszteron nevű hormont. Ez szinte minden PCOS-ben szenvedő nőnél periódust vált ki, de nem segít a kozmetikai problémák (hirsutizmus és pattanások) kezelésében, és nem akadályozza meg a terhességet, ugyanakkor csökkenti a méhrák kialakulásának kockázatát.

Hajkezelések

Az arc és/vagy más testrészek túlzott szőrnövekedése borotválkozással, szőrtelenítők vagy lézerterápia segítségével állítható meg. Sok nő attól tart, hogy ezek a kezelések fokozott szőrnövekedést, illetve a szőszálak erősödését okozzák, de ez szerencsére nem igaz.

PCOS-ben szenvedő nőknél a fokozott szőrnövekedés elleni hormonkezelést általában kétlépcsős folyamatban lehet megközelíteni. Az első lépés egy ösztrogén-progeszteron tartalmú kombinált fogamzásgátló felírása. Ha hat hónapos hormonkezelés után sem sikerült kielégítő mértékben javítani a felesleges szőrnövekedést, akkor egy második gyógyszert, az úgynevezett spironolaktont, antiandrogént kell hozzáadni. Ha a fogamzásgátlóval végzett hormonkezelés a felesleges szőrnövekedés kielégítő csökkenését eredményezi, akkor ezt a terápiát folytatjuk.

A hajhullás bizonyos esetekben helyi készítményekkel is kezelhető, létezik antiandrogén hatású, fejbőrre kenhető oldat, amely 1-2 hónap alatt nagyon jó eredménnyel képes megszüntetni ezeket a panaszokat.

Súlycsökkentés

A  súlycsökkentés az egyik leghatékonyabb módszer az inzulin eltérések, a szabálytalan menstruációs periódusok és az egyéb PCOS tünetek  kezelésére. Például sok túlsúlyos, PCOS-es nő, aki testtömegének 5–10 százalékától megszabadul, észreveszi, hogy ciklusai rendszeresebbé válnak.

Az elhízás kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Ezek magukban foglalják az étrendet és a testmozgást, egyes esetekben a testsúlycsökkentő gyógyszereket (bár ez utóbbiak haszna korlátozott). A súlycsökkentő műtét is megoldást jelenthet a PCOS-ben szenvedő, súlyosan elhízott nők számára. A műtét után bekövetkező jelentős fogyás helyreállíthatja a normális menstruációs ciklust, csökkentheti a magas androgénszintet, a hirsutizmust és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Metformin

A  metformin olyan gyógyszer, amely javítja a szervezet által termelt inzulin hatékonyságát. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki, de bizonyos esetekben ajánlott a PCOS-ben szenvedőknek is.

Ha egy nőnek nincs rendszeres menstruációs ciklusa, az első vonalbeli kezelés a gyógynövényes készítmények alkalmazása, ezek sikertelensége esetén pedig a hormonális módszer, például a fogamzásgátló tabletták. Ha viszont nem szedhet fogamzásgátló tablettát, akkor az egyik alternatíva a metformin. A metformin mellett általában progesztint javasolnak hat hónapig, vagy amíg a menstruációs ciklusok szabályosak nem lesznek.

A metformin segíthet egy kicsit a fogyásban. Néhány tanulmány kimutatta, hogy az alacsony kalóriatartalmú diétát folytató, PCOS-ben szenvedő nők valamivel több súlyt veszítenek, ha metformint kapnak hozzá. Metformin alkalmazásakor viszont elengedhetetlen, hogy az étrend és a testmozgás is része legyen az ajánlott terápiának, mert a metformin kezelés korai szakaszában leadott súly idővel visszanyerhető.

Meddőség kezelése

Ha a vizsgálatok megállapítják, hogy az ovuláció hiánya okozza a meddőséget, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ezek a kezelések azoknál a nőknél hatnak a legjobban, akik nem elhízottak.

Azoknál, akik nem tudnak teherbe esni, túlsúlyosak és PCOS-ük van, az elsődleges kezelés a fogyás. Még a mérsékelt súlycsökkenés is lehetővé teszi, hogy normális ovuláció kezdődjék náluk. Ezenkívül a fogyás javíthatja más meddőségi kezelések hatékonyságát.

A clomiphene az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által jóváhagyott orális gyógyszer, amely egy vagy több petesejt felszabadítására stimulálja a petefészkeket. A PCOS-ben szenvedők körülbelül 80 százalékában kiváltja az ovulációt, és közülük körülbelül 50 százalék fog teherbe esni.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a metformin clomifen mellett történő alkalmazása növeli az ovuláció sikerességét; más vizsgálatok viszont nem mutattak további hasznot a metformin hozzáadásától a clomifén kezeléshez. Ezenkívül nem világos, hogy a metformin biztonságos-e terhesség alatt (ugyanakkor a terhesség alatt a metformin az FDA B kategóriájába tartozik, amelyet általában biztonságosnak értelmeznek).

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha PCOS-ben szenved, vagy felmerül Önben a PCO szindróma gyanúja, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.