+36 20 321 7819

A pajzsmirigy különböző megbetegedési igen gyakoriak, a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) a lakosság csaknem 7%-át érinti. A különböző pajzsmirigy-diétákról sokat lehet hallani, olvasni az interneten, de mint minden “szájhagyomány útján terjedő” gyógymód kapcsán, itt is érdemes a bizonyítottan hatásos módszereket választani. Ez az írás ebben nyújt segítséget.

Jód

A jódbevitel alapvető fontosságú a pajzsmirigy normális működéséhez. A napi javasolt jódbevitel az RDA (US Recommended Dietary Allowance) iránymutatása alapján 150µg. Terhesség esetén ez 220µg, szoptatás ideje alatt 290µg naponta. A jódbevitel jelentős részét a jódozott só adja, de érdemi mennyiségű jód található a tengeri ételekben és egyes gabonafélékben is. Bizonyos diéták, például a vegetáriánus vagy a vegán étrend mellett fokozottan oda kell figyelni a megfelelő jódbevitelre, mert a zöldségekben igen kis mennyiségű jód található.

Ugyanakkor mindenképpen kerülendő a túlzott jódbevitel, mert emiatt mind a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés is kialakulhat. Autoimmun pajzsmirigybetegség (pl Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás) esetén a fokozott jódbevitel az autoimmun folyamat felerősödését válthatja ki. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság állásfoglalása alapján a napi jódbevitel semmiképp se haladja meg a napi 500µg-ot.

“Golyvaképzők”

A golyva a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Ebbe a csoportba azon élelmiszerek tartoznak, melyek hatására golyva alakulhat ki.

Keresztesvirágúak családja

A zöldségek ezen csoportjába tartozik a brokkoli, a kelbimbó, a fejes káposzta, a a kelkáposzta, a répa és a karfiol. Ezen zöldségek jelentős antikarcinogén, azaz a rákos folyamatok kialakulása elleni hatással bírnak. Ugyanakkor sajnos a pajzsmirigyhormon termelődését is gátolják. Ezáltal ezen zöldségek jelentős mennyiségű fogyasztása azon túl, hogy megkérdőjelezhetetlen egészségügyi haszonnal is jár, pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Emiatt ezen élelmiszerek “elfogadható” mennyiségű fogyasztása ajánlott. Ezzel a csodás mondattal sajnos annyi a probléma, hogy fogalmunk sincs, hogy mennyi is pontosan az “elfogadható” mennyiség.

Szója

A mindennapi életben a leggyakoribb szója tartalmú ételek a szójatej, a szójaszósz, vagy például a tempeh. A szója izoflavont tartalmaz, ez a vegyület pedig a thyroid-peroxidáz nevű enzim működését gátolja, ami a pajzsmirigyhormon termelés egyik alapvető kelléke. Emiatt a túlzott szójabevitel pajzsmirigy alulműködés kialakulását okozhatja. Az izoflavon ugyanakkor, az előző vegyületcsoporthoz hasonlóan, az egészségre pozitív hatásokkal is bír. Emiatt itt is az arany középút a választandó, nem javasolt még pajzsmirigy alulműködés esetén sem a szója teljes elhagyása, de a túlzott bevitel ezen élelmiszer esetében is kerülendő, egészséges pajzsmirigy esetén is.

Nyomelemek

Szelén

A szelén a pajzsmirigyhormon háztartás fontos vegyülete. Az ajánlott napi bevitel 55µg a US RDA ajánlása szerint. A legnagyobb mennyiségben tengeri ételekben és állati eredetű szervekben található, mint például máj, szív, vesék, stb. Ezen felül szeléntartalmú ételek például egyes kenyérfélék, hús, tojás vagy a baromfifélék. A megengedett legmagasabb napi bevitel ne haladja meg a 400µg-ot.

Több kutatás is igazolta, hogy a szelén fokozott bevitele csökkenti az autoimmun pajzsmirigybetegségek tüneteit, mivel csökkenti az anti-TPO szintet és valamelyest emeli a TSH szintet. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy olyan kutatások is napvilágot láttak, amik azt találták, hogy a fokozott szelén bevitelnek nincs érdemi hatása ezen pajzsmirigybetegség esetén, de általánosan elfogadottnak mondható, hogy a szelén mérsékelten fokozott bevitele kockázatokat nem rejt magában, de az ilyen betegségek esetén hasznos lehet, ezért ajánljuk ezt a terápiás kiegészítést ilyen esetekben.

Cink, réz, magnézium

Ezen nyomelemek esetén a pajzsmirigyhormon termelésben betöltött szerepük a mai napig nem teljesen tisztázott. Az eddigi kutatások nem találtak különbséget a fokozott bevitel és a pajzsmirigy működésének megváltozása között. Egyes kutatások felvetették ezen nyomelemek szintjének és  pajzsmirigy rákos elváltozásainak a lehetséges kapcsolatát, de ebben a témában még további kutatásokra van szükség, mielőtt bármilyen konkrét útmutatót adhatnánk.

Egyéb diétás tanácsok a pajzsmiriggyel kapcsolatban

Jó hír, hogy sem a kávé, sem a tea, sem az alkohol nem jelent kockázatot a pajzsmirigy eredetű rákos folyamatok kialakulása szempontjából.

A ma igencsak divatosnak számító D vitamin szerepe a különböző pajzsmirigy betegségek esetén a mai napig nem tisztázott, nem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy a fokozott D vitamin bevitel jótékony hatású lenne a pajzsmirigyműködés szempontjából.

Pajzsmirigy alulműködésre gyanakszik? Töltse ki az online tesztet ide kattintva!

 

Forrás: medscape.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.