+36 20 321 7819

Pajzsmirigy alulműködés – terhesség alatti pajzsmirigy alulműködés

A terhesség számos normális fiziológiai és hormonális változást okoz, amelyek hatással vannak a pajzsmirigyre, és néha anyai pajzsmirigy-rendellenességekhez vezethetnek. Kiemelten fontos, hogy pajzsmirigye megfelelően működjön ebben a kritikus időszakban, és a kismamáknak javasoljuk, hogy a terhesség korai szakaszában legalább egyszer ellenőrizzék pajzsmirigyük egészségét

Terhesség alatti normális hormonváltozások

A pajzsmirigyfunkciók normális terhesség alatt két fő hormon: az emberi koriongonadotropin (hCG) és az ösztrogén hatására változnak. Mivel a hCG gyengén stimulálja a pajzsmirigyet, az első trimeszterben a magas keringő hCG-szint alacsony TSH-t eredményezhet, amely a terhesség teljes időtartama alatt normalizálódik. Az ösztrogén növeli a pajzsmirigyhormon-kötő fehérjék mennyiségét, és ez növeli a pajzsmirigyhormon teljes szintjét, de a „szabad” hormon (az a mennyiség, amely nem kötődik és aktív lehet a használatra) általában normális marad. A pajzsmirigy normálisan működik, ha a TSH és a szabad T4 a terhesség alatt a trimeszterre jellemző normális tartományban marad.

A terhesség első 18-20 hetében a baba teljes mértékben az anyától függ a pajzsmirigyhormon termelésében. A terhesség közepére a csecsemő pajzsmirigye önmagában kezdi el termelni a pajzsmirigyhormont. A csecsemő azonban továbbra is az anyától függ, hogy elegendő mennyiségű jódot kapjon, ami elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításához. Az Egészségügyi Világszervezet a terhesség alatt napi 250 mikrogramm jódbevitelt javasol a pajzsmirigyhormon megfelelő termelésének fenntartása érdekében.

Milyen veszélyei vannak a kezeletlen pajzsmirigy alulműködésnek terhesség alatt?

A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt hypothyreosis növeli a vetélés kockázatát, és anyai vérszegénységgel, myopathiával (izomfájdalom, gyengeség), pangásos szívelégtelenséggel, preeklampsziával, placenta rendellenességekkel és szülés utáni vérzéssel (vérzéssel) társulhat. Ezek a szövődmények nagyobb valószínűséggel fordulnak elő súlyos hypothyreosisban szenvedő nőknél. Néhány kockázat magasabbnak tűnik a pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) elleni antitestekkel rendelkező nőknél is. Az enyhe hypothyreosisban szenvedő nőknek nincsenek tüneteik, vagy a terhességnek tulajdoníthatják a tüneteket.

A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a csecsemő agyának fejlődésében

Az anya kezeletlen súlyos hypothyreosisa károsíthatja az agy fejlődését a csecsemőben. A legújabb tanulmányok szerint enyhe központi idegrendszeri fejlődési rendellenességek lehetnek olyan nőknél született gyermekekben is, akik terhesség alatt enyhe, kezeletlen hypothyreosisban szenvedtek. A jelenlegi ajánlások alapján ezért indokolt ellenőrizni a terhes nők TSH szintjét, amint a terhesség megerősítést nyer.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd, vagy felmerül Önben ennek a gyanúja, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.