Pajzsmirigy alulműködés – jódhiány okozta pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy-rendellenességek a leggyakoribb betegségek a világon, világszerte körülbelül 1,6 milliárd embernek van kitéve. A jód a pajzsmirigyhormonok szerves része, ezért fontos tényező a pajzsmirigy alulműködés (pajzsmirigy alulműködés) és a pajzsmirigy túlműködés (pajzsmirigy túlműködés) kialakulásában. Megfelelő jódbevitel nélkül pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) és egyéb jódhiányos rendellenességek alakulhatnak ki. Ezzel szemben a túlzott jódbevitel hyperthyreosishoz vezethet.
Mennyi jódra van szüksége?
Egy teáskanál jódra van összesen szükséged egész életedben; mivel azonban a szervezet nem képes hosszú ideig tárolni a jódot, rendszeresen apró mennyiségekre van szükség. A legtöbb ember nagy mennyiségű jódot tolerálhat káros hatások nélkül. Napi 1000 mikrogramm feletti bevitel esetén gyomor-bélrendszeri tünetek és fémes íz jelentkezhetnek.
A napi jódigény változik az ember életében:
- Csecsemők: 110–130 mikrogramm
- Gyermekek (1–8 évesek): 90 mikrogramm
- Gyermekek (9–13 évesek): 120 mikrogramm
- Serdülők és felnőttek: 150 mikrogramm
- Terhes nők: 220 mikrogramm
- Szoptató nők: 290 mikrogramm
Hogyan lehet kielégíteni a jódigényét
A tenger gyümölcsei jó forrás, mert az óceánok gazdagok jódban. Bár a tojás, a hús és a tejtermékek kevesebb jódot tartalmaznak, mint a legtöbb tengeri herkentyű, , több jód van bennük, mint a legtöbb növényi eredetű élelmiszerben. Fontos, hogy jódozott sót használjunk otthon.
Az étrendi jód gyakori forrásai:
- Néhány kenyér
- Jódozott konyhasó
- Sajt
- Sósvízi halak
- Tehéntej
- Tengeri moszat
- Tojás
- Kagylófélék
- Joghurt
- Szójatej
- Jégkrém
- Szója szósz
- Jódtartalmú multivitaminok
A jódhiány megelőzésének legjobb módszere a jódozott sóval való hosszú távú étrend-kiegészítés.
Dr. Kelemen Csaba
Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos
Ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd, vagy felmerül Önben ennek a gyanúja, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.