+36 20 321 7819

Pajzsmirigy alulműködés – alapok

A pajzsmirigy alulműködése vagy a hypothyreosis gyakori állapot.  Ebben a betegségben a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. A hormonok alultermelése lelassítja a szervezet anyagcseréjét, gyakran fáradtságot, hideg intoleranciát (“fázást”)  és depressziót okoz.  Ha hypothyreosisban szenved, akkor valószínűleg észreveszi, hogy hízott, annak ellenére, hogy ésszerű étrendet követett és rendszeresen sportol.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb hormontermelő szervünk. Pillangó alakú szerv, a nyak tövében helyezkedik el, a légcső előtt. Ez az anyagcsere „vezérlője”, és kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünkben és jólétünkben. A pajzsmirigyhormonokat előállítja, tárolja és felszabadítja a vérbe, ezáltal szabályozza az anyagcserét.  Ezek a hormonok elengedhetetlenek az összes testszövet és szerv megfelelő működéséhez. Lehetővé teszi testünk számára, hogy hatékonyan használja fel energiakészleteit, ezáltal szabályozva a hőmérsékletet és lehetővé téve izmaink megfelelő működését.

A pajzsmirigy kóros működése nagyon gyakori az egész világon, különösen nők esetében. Hogy a nők miért veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, nem teljesen tisztázott, de nem csak valószínűbb, hogy pajzsmirigy betegségük van, hanem korábban is kialakulhatnak ezek a betegségek.

Függetlenül attól, hogy milyen nemű, a pajzsmirigy betegségek szempontjából fokozott kockázatnak van kitéve, ha:

  • Családi kórtörténetében vannak pajzsmirigy-problémák (hypothyreosis és hyperthyreosis)
  • Autoimmun betegségben szenved, például 1-es típusú cukorbetegségben (hypothyreosis és hyperthyreosis)
  • 60 évesnél idősebbek (hypothyreosis és hyperthyreosis)
  • Személyes kórtörténetében pajzsmirigy-rendellenességek vannak, vagy pajzsmirigy-műtéten esett át (hypothyreosis és hyperthyreosis)
  • Szedett már lítium tartalmú gyógyszert (hypothyreosis)
  • Jelentős mennyiségű jódot fogyasztott étellel vagy gyógyszeres kezeléssel (hipertireózis)
  • Volt már sugárkezelése

A pajzsmirigy alulműködésről a leglényegesebb információkat egy infógrafikán, az alábbi képre kattintva tudja elolvasni:

 

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd, vagy felmerül Önben ennek a gyanúja, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.