+36 20 321 7819

Női hajhullás – kivizsgálás

A női mintázatú hajhullás diagnózisának a felállítása általában egy egyszerű vizsgálat során megtörténik. Ezt követően további laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra lehet szükség az okok pontos felderítése érdekében.

Vizsgálat

A fejbőr és haj vizsgálata során a hajhullás eloszlásának és a hajszálak kaliberének meghatározására kell összpontosítani az érintett területeken. Női mintázatú hajhullás esetén a hajhullás elsősorban a hajas fejbőr homlok felőli részén és/vagy a fejtetőn lokalizálódik. Egy papírlap kontrasztos háttérként való használata megkönnyítheti az egyes szőrszálak megjelenítését. Még azoknál a betegeknél is, akiknél diffúz, azaz szétszórt hajhullás alakul ki a női mintázatú hajhullás miatt, a hajritkulás általában a homlok felőli és a fejtetői területeken válik a legszembetűnőbbé.

A fejbőr vizsgálatának az egyéb tünetek, például a gyulladás, a hegesedés vagy a pikkelyek kimutatására is összpontosítania kell. Ezen jellemzők jelenléte erősen azt sugallja, hogy a hajhullást egy másik betegség okozza, vagy hogy a női mintázatú hajhullás egy másik fejbőr rendellenességgel együtt manifesztálódik.

Amennyiben kérdéses a diagnózis, a bőrgyógyászok által végzett dermoscopia és a fejbőr biopszia segíthet elkülöníteni a hajhullás hátterében meghúzódó egyéb okokat.

Hormonális kivizsgálás

A betegség hormonális hátterének a feltérképezéséhez laboratóriumi vizsgálatot végzünk. Ennek során elsősorban az androgén szinteket (tesztoszteron, DHEAS) ellenőrizzük, de a hormonrendszer egyéb faktorai is fontosak lehetnek (pajzsmirigy funkciók, az agyalapi mirigy és a mellékvese hormonjai). Fontos megjegyezni, hogy a női mintázatú hajhullásnak két típusa ismert. Az egyik típusban az androgén szintek emelkedését találjuk (androgén-függő női mintázatú hajhullás), míg a másik típusban ezek a normál tartományban vannak (androgén-független női mintázatú hajhullás).

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön is női típusú hajhullással küzd s szeretne orvosi segítséget kérni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.