+36 20 321 7819

Közismert tény, hogy a sport terhesség alatt is nagyon fontos. A kérdés az, hogy mikor és milyen mértékű sport az ideális, illetve kik azok a várandósok, akiknek nem javasolt a testmozgás, vagy csak mértékkel javasolható. Ebben nyújt segítséget egy új kanadai irányelv.

A terhesség alatti sport előnyei

Összességében elmondható, hogy a terhesség alatti testmozgásnak számos pozitív hatása van, mind a magzatra, mind az anyára nézve. A teljesség igénye nélkül, magzat szempontjából például kevesebb a kórosan nagy magzati súly előfordulása, az anya szempontjából például csökken a preeclampsia, a terhességi cukorbetegség, az inkontinencia, a depresszió vagy egyes ízületi megbetegedések előfordulása.

Fontos megjegyezni, hogy a javasoltnál lényegesen nagyobb intenzitású sport nem jár fokozott előnyökkel a fentiek tekintetében.

A terhesség alatti sportolás nem emeli a vetélés, koraszülés, az idő előtti burokrepedés vagy bármilyen szüléssel kapcsolatos komplikáció veszélyét.

Pontosan mit és mennyit sportoljunk terhesség alatt?

Az új irányelv (2019 Canadian Guideline for Physical Activity Throughout Pregnancy) a következőket javasolja:

 1. Minden terhes, akinél nem áll fenn ellenjavallat, a fizikai aktivitást folytassa vagy kezdje el terhesség alatt. Ez különös tekintettel igaz azokra, akik:
  1. a terhesség előtt nem sportoltak
  2. terhességi cukorbetegségben szenvednek
  3. túlsúlyosak vagy kövérek (a terhesség alatti kóros testsúly következményeiről ide kattintva olvashat)
 2. Minden terhes hetente legalább 150 percet fordítson mérsékelten intenzív testmozgásra.
 3. Ezt az időt a hét legalább 3 napján kell szétosztani, de a legjobb, ha minden nap mozog valamennyit.
 4. Az edzésforma tekintetében az aerob testmozgás és a mérsékelten anaerob testmozgás (úgynevezett resistance training, például TRX) kombinációja az ideális. A jóga (vagy a gentle streching) szintén jótékony.
 5. A kismedencei izmok tornáztatása (például Kegel gyakorlatok) az inkontinencia kialakulásának a veszélyét jelentősen csökkentik. Ezen gyakorlatokat javasolt napi szinten ismételni.
 6. Azon várandósok, akik a háton végzett gyakorlatok során gyengeségérzést, émelygést vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalnak, kerüljék ezeket a gyakorlatokat, más pozícióban mozogjanak.

Kik azok, akiknek nem javasolt a sport terhesség alatt?

A terhesség alatti sportolásnak lehetnek úgynevezett abszolút és relatív ellenjavallatai.

Azon várandósok, akiknél abszolút ellenjavallat áll fenn, folytassák a megszokott napi aktivitásukat (a napi rutin folytatódjon, nem szabad például egész nap feküdni a fokozott trombóziskockázat miatt), de ne sportoljanak.

Azon terheseknél, akinél relatív ellenjavallat áll fenn, egyedi elbírálás alapján ítélhető meg, hogy javasolt-e a sport terhesség alatt, így ezekben az esetekben ezt kérdezze meg a terhességet gondozó orvosától.

Az abszolút ellenjavallatok:
 • burokrepedés (elfolyt magzatvíz)
 • hüvelyi vérzés
 • előlfekvő lepény (a lepény fedi vagy eléri a belső méhszájat) a 28. hét után
 • preeclampsia
 • a méhnyak megrövidülése (25mm-nél rövidebb méhnyak)
 • a magzat nem megfelelő növekedése
 • hármas ikerterhesség
 • nem beállított cukorbetegség, nem beállított magasvérnyomás betegség
 • nem beállított pajzsmirigy betegség
 • bármilyen komoly szív-érrendszeri, légzőszervi, vagy egyéb betegség
A relatív ellenjavallatok:
 • ismétlődő (habituális) vetélés
 • terhességi magasvérnyomás
 • az előzményben koraszülés
 • enyhe/közepes szív-érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedés
 • komoly vérszegénység
 • egyes táplálkozási betegségek
 • ikerterhesség esetén a 28. hét után

 

Összességében fontos tehát megjegyezni, hogy egy szövődménymentes terhesség során a fizikai aktivitás rendkívül fontos, számos betegséget megelőzhetünk így. A sport mennyisége, intenzitása szintén fontos tényezők, érdemes a testmozgásra szánt időt és ennek az intenzitását a fentiek alapján összeállítani. Ugyanakkor bizonyos esetekben a testmozgás nem, vagy csak mértékkel javasolható, így ezt minden esetben javasolt a terhesgondozást végző orvosától is megkérdezni.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy milyen egyéb dolgokat javasolt, illetve nem javasolt terhesség alatt csinálni, kattintson ide.

 

Forrás: JOGC (Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada)

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.