+36 20 321 7819

A pajzsmirigy alulműködés a lakosság 7%-át érinti. A leggyakrabban használt gyógyszer hatóanyaga a levotiroxin, amit a hazai ajánlások alapján elvileg reggel, ébredés után kell bevenni és fél-egy órán belül nem szabad sem enni, sem inni. De vajon ez valóban így van? Mikor szabad szedni a levotiroxint és milyen ételek befolyásolják a felszívódását?

Mikor szedjük a levotiroxint?

Természetesen ebben a témában is, mint az orvostudományban oly sokszor, számos, egymással ellentmondó kutatási eredmény született. Egyes kutatások szerint a reggel, egy órával az étkezés előtt bevett gyógyszer a leghatásosabb, míg más kutatások épp az ellenkezőjére jutottak, miszerint az este, lefekvés előtt szedett levotiroxin felszívódása a legjobb. Megint más kutatások szerint gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy reggel, este, vagy ebéd előtt egy órával vesszük be a gyógyszert. Összességében úgy gondolom, hogy itt is érdemes a nagynevű nemzetközi társaságok ajánlásai alapján eljárni, a témában legilletékesebb társaság javaslata a következő:

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (American Thyroid Association) ajánlása alapján a gyógyszert vagy ébredés után közvetlenül, legalább 1 órával az első étkezés előtt, vagy lefekvés előtt, legalább 3 órával az utolsó étkezés után kell bevenni. Amennyiben más gyógyszereket is szed, arra is oda kell figyelnie, hogy ezek bevétele és a levotiroxin bevétele között legalább 4 óra teljen el.

Mik gátolják a levotiroxin felszívódását?

Számos étel, ital és egyes gyógyszerek is gátolhatják a gyógyszer felszívódását. Ennek az oka nagy valószínűséggel az, hogy még a bélrendszerben hozzákötődnek ezek a molekulák a levotiroxinhoz és így gátolják a felszívódását. Ezek közül a leggyakoribbak:

• kávé
• tej
• szója
• egyes ásványi anyagok (kálcium, vas)
• egyes gyógyszerek (a bélrendszerre, a zsíranyagcserére ható szerek, illetve egyes hormonális készítmények)

Egyes betegségek szintén megnehezítik a gyógyszer megfelelő felszívódását, ezek a következők:
• Helicobacter Pylori által okozott gyomorgyulladás (gastritis)
• atrófiás gyomorgyulladás (gastritis)
• cöliákia

Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban

Összességében elmondható tehát, hogy mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a gyógyszert milyen egyéb ételek és italok fogyasztásához, vagy egyéb gyógyszerek bevételéhez közel veszi be a páciens, hiszen ezek alapvetően befolyásolhatják a hatásosságát.
Egy másik fontos kérdés, hogy vajon nem ártunk-e többet azzal, ha hajnalban külön a levotiroxin bevétele miatt felébreszti magát a páciens, hiszen a kevesebb alvás számos káros hatása jól ismert tény. Ezért minden bizonnyal elfogadható kompromisszum, hogy fél órával a reggeli előtt vegye be a gyógyszert. Fontos ugyanakkor, hogy a napi rutin lehetőleg ne változzon, hiszen így, ha esetleg kevesebb is szívódik fel belőle, ehhez mérten lehet a szükséges adagot növelni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a lefekvés előtti gyógyszerszedés mellett dönt. Ilyenkor az ajánlott 3 óra a vacsora után bizony elég hosszú idő. Ha ezt nem sikerül kivárni, az nem feltétlenül baj, de nagyon fontos, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor legyen a vacsora és a gyógyszer bevétele is, hiszen ilyen esetekben ehhez igazodva (szükség szerint emelve a dózist) a pajzsmirigy funkciók biztonsággal normalizálhatóak.
Szintén fontos megjegyezni, hogy olyan kutatási eredmények nincsenek, amik alapján tudnánk, hogy ha valaki néha reggel, néha este szedi be a levotiroxint, akkor is stabilizálható-e a pajzsmirigy hormonháztartása. Ezért akármelyik megoldás mellett is dönt valaki, maradjon is annál, ne váltogatva szedje, néha reggel, néha este a tablettát.

 

Forrás: medscape

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.