+36 20 321 7819

Egy friss kutatás merőben új megvilágításba helyezi a kevés mennyiségű anyatej problémáját. A Cincinatti Gyermekkórház és a California Davis Egyetem által publikált tanulmányban az inzulin szerepét vizsgálták a tejelválasztás során. Meglepő eredményre jutottak!

Azt eddig is tudtuk, hogy a vércukor-anyagcsere szuboptimális egyensúlyának a kísérőtünetei (pl. túlsúly, nagysúlyú újszölött) mellett gyakoribb az elégtelen tejtermelés. Mindazonáltal eddigi tudásunk alapján nem gyanítottuk a háttérben az inzulin szerepét, mivel a tejtermelő sejtek glükóz-felvételéhez nem szükséges inzulin. Jelen kutatás azonban kimutatta a tejtermelés időszakában lévő emlőmirigyek igen kifejezett inzulin-érzékenységét.

A 20-44 éves nők 20%-a küzd suboptimális vércukor-anyagcsere állapottal, ezért ennek a felfedezésnek igen komoly jelentősége van.
Az említett intézetek jelenleg az inzulin-anyagcserére ható gyógyszereknek a tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgálják. Amennyiben ezek a vizsgálatok sikerrel zárulnak, sok kismamánál van remény arra, hogy egy olyan problémát orvosoljunk, amelyre eddig nemigen tudtunk megoldással szolgálni. Természetesen a legfontosabb itt is a megelőzés, ami jelen esetben az ésszerű diétát és a testmozgást jelenti.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.