+36 20 321 7819

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után az esetek jelentős részében belátható időn belül (a legtöbbször azonnal) rendeződik a menstruációs ciklus. Amennyiben a tabletta abbahagyása után nem tér vissza a normális ciklus 6 hónapon belül, mindenképpen javasolt felkeresni egy szakembert és kivizsgálni, hogy mi állhat a dolog hátterében.

Milyen sűrűn fordul elő?

Ez az esetek csupán 1%-ában fordul elő, de tekintettel arra, hogy világszerte csaknem 50 millió nő szed hormonális fogamzásgátló tablettát, érdemes tisztán látni a témában. Az ilyen problémával orvoshoz forduló esetek felében találunk a kimaradó menstruációk hátterében valamilyen egyéb kórfolyamatot, amit a fogamzásgátló tabletta szedése „elfedett”, a betegség már a tabletta szedése alatt kialakult, de a gyógyszer miatt normális maradt a ciklus. Az esetek másik felében nincs egyéb kórfolyamat a háttérben, ezekben az esetekben beszélünk úgynevezett post-pill amenorrhea-ról.

Mi a teendő, ha fogamzásgátló tabletta abbahagyása után nincs menstruáció?

A fogamzásgátló abbahagyása után 6 hónap várakozás megengedhető, de utána mindenképpen érdemes kivizsgálni az okokat. Természetesen elsősorban ki kell zárni az esetleges terhességet, ami értelemszerűen a menzesz kimaradását eredményezi. Fontos az előzmények ismerete, mint például a testsúly-változás, emlő-váladékozás, szőrösödés, fejfájás, vagy egyéb tünetek ismerete. A kivizsgálás alapja a hormonrendszer alapos feltérképezése, ami a gyakorlatban egy vérvételt jelent. Minden esetben szükséges egy hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzése, az esetleges anatómiai rendellenességek kizárása céljából.

 Hogyan kezeljük, ha nem jön meg a menzesz fogamzásgátló után?

Természetesen azokban az esetekben, amikor a probléma hátterében egyéb betegség áll, az alapbetegség kezelése után a ciklus is rendeződni fog. A leggyakrabban policisztás ovárium szindróma, korai petefészek kimerülés, nagyobb mértékű fogyás vagy hyperprolactinaemia a kimaradó menstruációk oka.

A post-pill amenorrhea hátterében a női ciklust szabályozó hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely működészavara áll. A kezelést természetesen alapvetően befolyásolja a páciens életkora és a gyermekvállalási szándék.

Enyhe esetekben megpróbálkozhatunk gyógynövényes készítményekkel is, főleg fiatal páciensek esetében szoktam ezzel a módszerrel kezdeni. Jól bevált készítmények például a tőzegáfonya és a myoinozitol tartalmú tabletták. Természetesen sokat segít, ha a páciens egészségesen él és kielégítő mennyiséget sportol.

Mivel az esetek jelentős részében egy mérsékelten emelkedett – de még a normál tartományon belüli – prolactin szint áll a tünetek hátterében (ennek az oka a mai napig nem teljesen tisztázott), a tapasztalat azt mutatja, hogy kis dózisú Bromocryptin kezeléssel (ez a gyógyszer csökkenti a prolactin szintet) az esetek több, mint a felében (50-70%) rendezhető a ciklus. A szakirodalom egy része javasolja a clomiphen-citrát kezelést is, ami alapvetően egy petefészek-stimulációra használt készítmény meddőség esetén. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy egy ilyen stimulált ciklusban, bár a menzesz gyakran normalizálódik, sok petesejt (jóval több, mint egy normális ciklusban) elhasználódik, így a szakma egy része ezt a módszert kifejezetten ellenjavalltnak tartja, hiszen, ha nincs szerencsénk, amikor az adott páciens x év múlva gyermeket szeretne, lehet, hogy pont azok a tüszők fognak hiányozni, amiket a kezeléssel „elhasználtunk”. Én személy szerint nem használok clomiphen-citrátot a menstruáció rendezésére, úgy gondolom, hogy vigyázzunk azokra a tüszőkre, amíg csak lehet, az ember nem tudhatja, mit hoz az élet, mikor szeretne majd terhes lenni.

Amennyiben nem járunk sikerrel, időszakosan javasolt visszaállítani a menstruációt, mivel a tartósan nem jelentkező menstruációnak is vanna veszélyei, mint például az idősebb korban kialakuló méhnyálkahártya eredetű rákos elváltozások. Ezt tehetjük akár ismételt fogamzásgátló szedésével vagy ösztrogén, illetve sárgatesthormon tartalmú készítmények használatával. Ezekben az esetekben fél-egy évente javasolt a kezelés szüneteltetése és ismételten megkísérelni a ciklus rendezését.

Természetesen alapvetően más a javasolt terápia akkor, ha a páciens gyermeket szeretne. Ezekben az esetekben a kivizsgálás egyéb tényezőkre is kiterjed, mint a spermakép, illetve a petevezetők átjárhatósága, hiszen felesleges és veszélyes addig elkezdeni a kezelést és elpocsékolni egy nagy adag tüszőt, amíg nem tudjuk, hogy esetleg más tényező amúgy is lehetetlenné teszi a teherbeesést. Amennyiben ezek rendben vannak, megkezdhetjük a kezelést, ami első körben leginkább clomiphen-citrát-al történő stimulációt jelent.

PCOS-re vagy inzulin rezisztenciára gyanakszik? Töltse ki az online PCOS vagy inzulin rezisztencia teszteket a megfelelőre kattintva!

Forrás: NCBI (National Center for Biotechnology Information), PubMed.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.