+36 20 321 7819

Az utóbbi években a metformin tartalmú gyógyszereket sokkal több fiatal nő szedi, ezért egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy terhesség alatt szedhetőek-e tovább. Annak, hogy ezen készítményeket többen szedik, több oka van. Szerepet játszik az, hogy az inzulin rezisztencia egyre többeket érint, de az is, hogy a metforminnak bizonyítottan jó hatása van a tüszőérés normalizálására egyéb kórképek esetén is (pl. PCOS). Emiatt egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy ha sikerül a teherbeesés, akkor mivel teszünk jót, ha a páciens abbahagyja a gyógyszert, vagy ha szedi tovább, illetve ha szedi, akkor hányadik terhességi hétig szedje.

A kérdésre sajnos nincs egyértelmű válasz, ez ma a szakma egyik szürke zónája. Ennek az az oka, hogy ahhoz, hogy egy gyógyszerről egyértelműen kijelenthessük, hogy biztonságosan szedhető terhesség alatt, számos, nagy esetszámú kutatásra van szükség. Ezen kutatások már javában folynak, de a végleges eredményekre még várnunk kell, ezért ma csak a már meglévő adatokból vonhatunk le következtetéseket.

Mit mondanak az amerikai ajánlások?

Amit eddig tudunk a metformin terhesség alatti alkalmazásáról, az nagyon biztató. Emiatt a tengerentúli szakmai szervezetek álláspontja szerint a metformin biztonsággal adható terhesség alatt is, akár a terhesség alatti cukorbetegség első vonalbeli gyógyszeres kezelésére is. Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) ajánlása alapján ugyanakkor kerülendő a metformin adása azon várandósoknak, akiknek magasvérnyomás betegségük, praeeclampsiájuk (terhességi mérgezés, toxémia) van, vagy magzat növekedése elmarad a normálistól (IUGR). Ennek az oka egy elméleti megfontoláson alapul (a mitokondriumok működését a metformin befolyásolhatja, ez pedig elvileg a lepényi funkciókat befolyásolhatja), de eddig egyetlen kutatás sem talált olyan bizonyítékot, ami ezt az elméleti összefüggést alátámasztaná. Emiatt más amerikai szakmai társaságok (pl. az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság, ACOG) még ezeket a kitételeket sem szabják a metformin adásához terhesség alatt.

Mit mond a hazai ajánlás?

A hazai szabályozás mindazonáltal nem ennyire megengedő. Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szakmai irányelve szerint idehaza terhesség alatt a metformin tartalmú készítmények adását kerülni kell, az irányelv így fogalmaz: 

Bár a tengerentúli ajánlások megengedik GDM-ben (terhességi cukorbetegség) metformin (terhességi B osztály) adását, a hazai gyakorlat nem támogatja vércukorcsökkentő tablettás kezelés alkalmazását terhességben. Az említett szer átjut a placentán, a metformin megjelenik az anyatejben is. Terhességben történő adásukkal hosszú távú biztonságossági adatok ez idő szerint nem állnak rendelkezésre.

Mivel valóban nem készültek még el teljesen azok a nagy kutatások, amelyek után teljes biztonsággal mondhatnánk, hogy a metformin biztonsággal adható terhesség alatt, a hazai szabályozás óvatossága érthető. Egy életmóddal nem kontrollálható terhességi cukorbetegség kezelése esetén az inzulin terápia bizonyítottan biztonságos és hatásos, ezért elfogadható a hazai hozzáállás, miszerint előbb várjuk meg az említett vizsgálatok végeredményét és ha ezek jó eredménnyel zárulnak, akkor vezessük be a gyakorlatba a terhesség alatti metformin kezelést. 

A metformin abbahagyásának nincs veszélye terhesség alatt?

Ez eddig szép és jó is lenne, ha nem látott volna napvilágot számos olyan kutatás, amik viszont azt találták, hogy bizonyos betegségekben (pl. PCOS) szenvedő nőknél a vetélések kockázata jelentősen csökken, ha terhesség alatt metformin kezelésben részesülnek. Ráadásul ez a rizikócsökkenés kifejezetten jelentős, 30% körüli! Innen nézve már korántsem annyira egyértelmű, hogy akkor jár jobban az adott várandós, ha a pozitív terhességi teszt napján abbahagyja a metformin szedését. 

Akkor most szedjem vagy ne szedjem?

Az eddig leírtakból egyértelműen látszik, hogy ebben a kérdésben nincs általánosan kijelenthető jó vagy rossz döntés. Ami az orvoslás minden egyéb területén is igaz, de az ilyen szürke zónás kérdésekben különösen fontos, hogy a kezelés személyre szabott legyen! Azt eldönteni, hogy egy adott páciens mikor jár jobban, ha a terhesség alatt folytatja valameddig (és hogy meddig) a metformin kezelést vagy sem, csak egyénre szabottan szabad eldönteni. Ebben a döntésben számos egyéb faktor is szerepet játszik: az alapbetegség (inzulin rezisztencia, PCOS, stb) súlyossága, az életkor, a testsúly, a kísérőbetegségek (magasvényomás, stb), az előző terhességek kimenetele és még számos egyéb tényező. A döntést természetesen a pácienssel együtt, vele egyetértésben kell meghozni, amihez elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a pro és kontra érvekkel. Ez az írás ebben talán segíthet.

 

Forrás: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34964884/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26166338/

https://academic.oup.com/jcem/article/87/2/524/2846657

https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3172/fajlok/2020_EuK_12_szam_EMMI_iranyelv_4.pdf

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.