+36 20 321 7819

Az eddigi általánosan elfogadott nézet szerint, a tervezett teherbeesés előtt mind az alkohol, mind a koffeinbevitel elhagyását, vagy jelentős csökkentését javasolták. Egy idén augusztusban, a Human Reproduction hasábjain megjelent tanulmányban arra keresték a választ, hogy a mérsékel napi alkohol (maximum 12 gramm naponta, ez nagyjából 1,2dl bor) vagy koffein (200milligramm naponta, ez nagyjából 3 eszpresszó vagy 2 kapucsínó) bevitel valóban káros-e a meddőségi kezelések sikeres kimenetele szempontjából.

Nehezebb teherbe esni, ha mértékkel kávét és alkoholt fogyasztok?

A vizsgálat azt találta, hogy a mérsékelt alkohol és koffein fogyasztás sem a meddőségi kezelések kapcsán alkalmazott petefészek stimuláció, sem az implantáció, sem az embriók minőségi paraméterei vonatkozásában nem befolyásolta a sikert.

Több a vetélés mérsékelt kávé és alkohol fogyasztás után létrejött terhességekben?

A tanulmány eredményei alapján a meddőségi kezelés előtti mérsékelt kávé vagy alkohol fogyasztás miatt nem nőtt meg a vetélések száma sem.

Mire figyeljek oda, ha gyermeket szeretnék?

A kávé vagy az alkohol teljes mellőzése helyett hasznosabb a kellő diéta tartása, ami nagy mennyiségben tartalmaz tengeri ételeket, baromfit, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket.

 

Forrás: Human Reproduction, Volume 32, Issue 9, 1 September 2017, Pages 1846–1854.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.