+36 20 321 7819

Késik, túl hosszú, vagy éppen rövid a menstruáció? Fájdalmas, vagy szinte meg sem érzik a ,,nehéz napokat”? A menstruáció számításáról, a menstruáció gyakoriságáról, a ciklus hosszáról, a menzesz eltolásáról és még sok hasznos – a menstruációhoz kapcsolódó témáról itt olvashat.

Ahány nő, annyiféleképpen működik a menstruációja. Az az esemény, ami talán a leginkább minden nőnek a sajátja. De hogy is folyik ez a fizikálisan legalábbis ,,legnőibb” folyamat? A belső női nemi szervek közül a méh legbelső rétege a méhnyálkahártya, amely hormonális változások hatásra minden menstruációs ciklus alatt az idő előrehaladtával fokozatosan megvastagszik, majd vérzés kíséretében kilökődik.
A ciklus átlagos hossza általában 24-32 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is ez alatt következik be, innen származik az elnevezés (latinul: mensis, azaz hónap). Mind a nyálkahártya megvastagodása, mind leválása hormonális hatásra következik be. A női hormonok termelődésének legfontosabb helye a petefészek, ahol döntően ösztrogének és progreszteron termelődnek, melyek létrehozzák a méhnyálkahártya fokozatos megvastagodását, majd leválását. A nemi teljesség korában a petefészekben a menstruációs ciklus 14. napja körül tüszőrepedés következik be, azonban a peteérés és a tüszőrepedés nem abszolút feltétele a menstruációnak, rendszeres havi vérzés peteérés nélkül is bekövetkezhet. Ugyancsak havonta jelentkezik vérzése a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, azonban ez a vérzés a tabletta hormontartalmának, és nem a petefészek hormontermelésének eredménye.

A menstruáció számítása

A menstruációs ciklus kiszámítása egy szabályos ciklus esetén igen egyszerűen meghatározható: A menstruáció első napja (dátum) + menstruációs ciklus átlagos hossza (napok száma) = következő menstruáció első napja (dátum)
Az ovuláció meghatározása picit bonyolultabb, érdemes több hónapot figyelemmel követni, illetve akár az interneten található ovulációs kalkulátor vagy ovulációs naptárat vezetni.

A menstruáció gyakorisága

Élettani körülmények között, a szervezetben lezajló hormonális változások eredményeként általában 28 naponta következik be a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció. A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés 4-5 napját is.
Semmilyen aggodalomra nem ad azonban okot, ha a ciklusa valakinek ennél néhány nappal rövidebb, esetleg hosszabb. Élettani hormonális működés állhat a 25 napos, csakúgy, mint a 31 napos ciklusok hátterében. Ha a ciklus eltérő hossza miatt kérdéses a peteérés és a tüszőrepedés megléte, erről több módszerrel megbizonyosodhatunk (ébredési hőmérséklet mérése, ultrahang vizsgálat, vérvétel). Igazolt tüszőrepedés esetén az átlagosnál rövidebb vagy hosszabb ciklusok tennivalót nem igényelnek.

A menstruációs ciklus hossza

Azt is természetesnek tekintjük, ha a ciklus hossza ugyanazon nőnél egy-két napos különbséget mutat. Az élettani hormonális működést bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, melyet számtalan tényező befolyásol. Utazás, stressz, táplálkozási, életmódbeli változások, fizikai aktivitás egyaránt hatással lehetnek a ciklus hosszára. Érthető, ha vérzése emiatt egy-két nappal korábban, vagy később jelentkezik az egyébként vártnál.

A menstruáció eltolása

Néha felmerül a hölgyekben, hogy a menzeszt a vártnál későbbre csúsztassák, hiszen az előre kiszámolt időpontban külföldi utazás, nyaralás, fontos találkozó szerepel terveink között. Ha fogamzásgátlót szednek, legegyszerűbben a 7 napos szünet kiiktatásával érhetik el a fenti célt. A 21. tabletta bevétele utáni napon vegyünk be a következő levél első tablettáját. Ily módon remélhetőleg vérzésünk nem fog jelentkezni, de előfordulhat ún. áttöréses vérzés, amikor a hormontabletták további szedése sem tudja megakadályozni a méhnyálkahártya lelökődését.
Más, többnyire sikertelen módszereket is lehet olvasni az interneten, de ezekkel általában több a gond és döntően sikertelennek is bizonyulnak, ezért ha a ciklus eltolása valamiért felmerül, időben – lehetőség szerint egy ciklussal korábban egyeztessen nőgyógyászával.

A 24 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jelentkező menses kórosnak tekinthető. A túl gyakori vérzés hátterében gyakran áll szervi elváltozás (gyulladás, petefészek ciszta, daganat) vagy hormonális egyensúlyzavar, emellett a fokozott vérvesztés önmagában is veszélyes és további szövődmények forrása lehet. A túl ritka havi vérzés hátterében legtöbbször a hormonális tengely nem kielégítő működése áll. Peteérés egyik esetben sem valószínű, mindkettő részletes kivizsgálást és kezelést igényel.

Ha Önnél cikluszavar, elhúzódó vérzés, 24 napnál gyakrabban vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik a havi vérzése, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia magát.

A cikk teljes terjedelmében megtalálható az Intima.hu nőgyógyászati portálon, ide kattintva: Menstruáció számítása – értsük meg testünk jelzéseit!

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.