+36 20 321 7819

Múlt héten megtörtént az első méhtranszplantáció az Egyesült Államokban. A 8 órás műtét során egy elhunyt donor méhét ültették át egy hölgybe, aki méh nélkül született. Az eljárás a méh eredetű meddőség kezelésében nyit új távlatokat, ami világszerte a meddő párok nagyjából 3 %-át érinti.
Ezidáig 9 méhátültetést végeztek Svédországban, amiből csupán kettő bizonyult sikertelennek. Négy, átültetés utáni asszonynak sikerült kihordania a terhességét, és mind a négy gyermek jó egészségnek örvend.
A műtét során a méhet a petevezetőkkel nem kapcsolják össze, így a teherbeesés lombik eljárással történik meg. Még a műtét előtt megtermékenyítik a petesejteket, majd lefagyasztják őket. Amennyiben az átültetés sikeres, a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a transzplantált méhbe.
Az átültetett szerv kilökődését megelőző gyógyszeres kezelést nem kell a páciensnek élete végéig szednie, hiszen a méhet csupán a gyermek(ek) megszületéséig hagyják a helyén. Miután már nincs szükség a funkciójára, újabb műtét következik, mely kapcsán eltávolítják a beültetett méhet.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.