+36 20 321 7819

A Metformint széles körben alkalmazzuk a PCOS-ben (policisztás petefészek szindróma), illetve inzulin rezisztenciában szenvedő páciensek és terhesek kezelésében. A napokban végre napvilágot látott az első hosszú távú követéses vizsgálat a terhesség alatt Metformint szedő anyák gyermekeivel kapcsolatban. Az eredmények sajnos nem túl biztatóak, ideje átgondolni a terhesség alatt szedett Metfromin létjogosultságát.

A Metformin sok éve használjuk eredményesen a PCOS, az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség egyes típusainak a kezelésében. Kifejezetten jó hatása van az inzulin- és vércukor-háztartásra, segít rendezni a menstruációs ciklust, a petefészek hormontermelését, illetve testsúlycsökkentő hatása is van.

Az elmúlt évek során számos tanulmány született, melyek szinte kivétel nélkül azt támasztották alá, hogy a Metformin hatóanyagú gyógyszerek biztonsággal adhatóak terhesség alatt is. A gyógyszer jótékony hatásait alátámasztó tanulmányokra természetesen nem kellett sokat várni, hiszen a terhesség alatti eredmények könnyen és azonnal mérhetőek. Ilyenek a vércukor háztartás normalizálása, a testsúly egyensúlyban tartása, a vetélések számának csökkenése. Egyes szakmai ajánlások a terhesség alatti cukorbetegség kezelésére is ajánlották, mint például a Norvég ajánlások, vagy az Egyesül Államokbeli National Institute for Health and Care Excellence, és az  American Society of Maternal-Fetal Medicine (SMFM). Itt érdemes megjegyezni, hogy más szakmai társaságok óvatosabbak voltak eddig is, és nem javasolták a terhességi cukorbetegségre a Metformin szedését, mint például az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association).

Az eddigi eredmények semmilyen veszélyforrásra nem hívták fel a figyelmet, de természetesen minden új készítménynél, főleg, ha terhesség alatti szedésről van szó, egyes veszélyek csak sok év elteltével mutatkoznak meg. Sajnos úgy néz ki, hogy most is ez történt. A napokban a Lancet-ben publikált tanulmány azt találta, hogy ha hosszú távon is követik a megszületett gyermekek sorsát, sajnos már nem annyira fényes a helyzet. Jelen kutatásban a Metforminnal kezelt anyáktól született gyermekeket vizsgálta, 5 és 10 éves koruk közt. Azt találták, hogy ebben a csoportban jelentősen nagyobb az hasi típusú elhízás és a kórosan magas BMI (testtömeg index), mint a kontroll csoportban.A vizsgált csoportban 16%-al több volt az elhízott gyermek és 8%-al több gyermeknél jelentkezett olyan fokú elhízás, ami már az anyagcsere-folyamatok felborulását is eredményezte.

Összességében megállapítható, hogy a terhesség alatti Metformin kezelést jobb mellőzni, legalább addig, amíg a témában több, hosszú távú követéses vizsgálat is születik. Addig pedig a fenti betegségek esetén az életmódbeli változásokra (sport, diéta), illetve a myoinozitol tartalmú készítményekre támaszkodhatunk. A terhesség alatti cukorbetegség gyógyszeres kezelése szempontjából pedig a biztosan veszélytelen inzulin használandó.

 

Amennyiben kíváncsi rá, hogy Önnél fennállhat-e a PCOS, vagy az inzulin rezisztencia, töltse ki online tesztünket:

 

Forrás: The Lancet Child & Adolescent Health

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.