+36 20 321 7819

Megszületett végre a hazai szabályozás arról, hogy várandósok is kaphatják a Covid elleni védőoltást! Ez maximálisan egybevág a nemzetközi szakmai ajánlásokkal, a nemzetközi szakirodalom már eddig is támogatta a terhesség alatti Covid elleni védőoltást. Ennek az az oka, hogy ez a fertőzés a várandósság alatt súlyosabb lefutású lehet, komolyabb szövődményekkel járhat, mint nem terhes állapotban. Az eddigi kutatások azt támasztják alá, hogy az oltás terhesség alatt is biztonságos, bár ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal kijelenthessük, még sok időre van szükség sajnos. A szoptató és terhességet tervező hölgyek számára a friss szakmai ajánlást ide kattintva tudja elolvasni.

Mikor adható be és melyik oltás?

Az első oltás a betöltött 12. hét után adható be.

Frissítés! (2021.10.23) Bár hazai szabályozás még nincs, a nemzetközi javaslatok alapján harmadik, emlékeztető oltás is beadható terhesség alatt, erről bővebb információkat ide kattintva olvashat.

A hazai szabályozás szerint a második oltást megkaphatják a terhesség alatt a várandós hölgyek. Ehhez az oltóponton a szülész-nőgyógyászuk által kiállított javaslatra szükségük lehet.

Mit kell tenni, ha valaki kéri az oltást terhesség alatt?

Az oltás várandósság alatt mindenki saját felelősségre veheti igénybe. Az alábbiakra lesz szüksége ahhoz, hogy megkaphassa az oltást:

  • Regisztráljanak a vakicinainfo.gov.hu oldalon. Ezt követően lépjen kapcsolatba háziorvosával, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.
  • Ezen felül szükséges hozzá a háziorvostól vagy a terhesgondozást végző szülészorvostól egy írásos javaslat. (egy ilyen, kitölthető javaslatot ide kattintva tud letölteni)
  • Szükséges egy aláírt beleegyező nyilatkozat. Fontos, hogy mindenki, aki kéri terhesség alatt az oltást, tisztában legyen a várható előnyökkel és a potenciális kockázatokkal. Az alábbi felsorolás ebben nyújt segítséget. (egy ilyen, kitölthető nyilatkozatot ide kattintva tud letölteni) Ezen felül természetesen javasolt, hogy konzultáljon a terhességét gondozó szülészorvossal.
Ami amellett szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni oltás:
  • Az összes, jelenleg birtokunkban lévő információ alapján ezek az oltások (függetlenül attól, hogy melyik típusról van szó) biztosnágosan adhatóak terhesség alatt, sem anyai, sem magzati károsodás nem valószínű.
  • Azt biztosan tudjuk, hogy a terhesség alatti Covid fertőzés veszélyesebb és súlyosabb lefutású lehet, mint nem terhes állapotban. Mind a légzéstámogatást igénylők, mind a fatális kimenetelű esetek aránya jóval gyakoribb sajnos várandósok körében, mint a hasonló korú és hasonló alapbetegségekkel rendelkező (vagy amúgy makk egészséges) polulációban.
  • Ez a friss kutatási eredmény abba az irányba mutat, hogy az anya oltásával az újszülöttjének is védelmet ad a fertőzéssel szemben. Természetesen ezt így de facto még korai kijelenteni, önmagában az ellenanyagok kimutatása csak valószínűsíti ezt.
Ami az ellen szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni védőoltás:
  • Sajon az, hogy teljes biztonsággal kijelenthessük, hogy egy védőoltás biztonságosan adható terhesség alatt is, nagyon sok időbe telik, hiszen nem csak hogy vizsgálni kell a potenciális káros hatásokat előbb állatkísérleteken (ezek már néhány oltásnál már bőven folyamatban van), de ez után embereken is el követni kell ezt, ráadásul nagy számban. Ez pedig évekbe is telhet. Emiatt ma még teljes biztonsággal nem jelenthetjük ki, hogy a Covid elleni védőoltás terhesség alatt biztonságosan adható.

 

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.