+36 20 321 7819

Magas prolaktin szint – terhesség

Mind a hiperprolaktinémia, mind a porlaktinóma (azaz, agyalapi mirigy adenóma) olyan betegségek, amelyek könnyen kezelhetőek és a kezelés mellett a teherbeesés sem jelent nehézséget. A terhesség kihordása az esetek jelentős részében szintén eseménytelen. Mindazonáltal, ha ilyen betegségben szenved, a tervezett teherbeesés előtt érdemes konzultálnia az endokrinológusával, hogy egy pár kérdést tisztázzanak.

A megválaszolandó kérdések közé tartozik, hogy

  • melyik kezelés a legjobb a teherbe esés előtt,
  • mikor kell abbahagyni a dopamin agonista kezelést,
  • mi a teendő, ha terhesség alatt nő az adenóma mérete, és hogy
  • tanácsos-e a szoptatás.

Ezeket a megfontolásokat nagymértékben befolyásolja, hogy az adenoma 1 cm-nél kisebb (mikroadenóma) vagy 1 cm-nél nagyobb (makroadenoma) volt-e a kezelés előtt:

Mikroadenóma (<1cm)

A mikroadenómák mérete ritkán nő a terhesség alatt. A mikroadenómában szenvedő nők termékenységének helyreállítására a legjobb kezelés a dopamin agonista.

Úgy tűnik, hogy sem a cabergolin, sem a bromocriptin nem növeli a vetélés vagy a születési rendellenességek kockázatát, ha a termékenység helyreállítására szedik, és a terhesség korai szakaszában abbahagyják. A dopamin agonista kezelést azonnal abba kell hagyni, amint a terhesség megállapításra kerül. Nem áll rendelkezésre elegendő információ ezen gyógyszerek biztonságosságáról a terhesség későbbi szakaszaiban.

A terhesség alatt előfordulhat, hogy a prolaktinoma mérete megnő. Ebben az esetben elkezdheti nyomni a környező agyi struktúrákat és tüneteket okoz, ezek a tartós fejfájás vagy a látásromlás. Amennyiben ilyen tünet jelentkezik terhesség alatt, MR és szemészeti vizsgálat elvégzése javasolt.

Makroadenóma (>1cm)

A terhesség alatt a makroadenómák mérete megnőhet. Az adenoma növekedésének jelei közé tartozik az új vagy súlyosbodó fejfájás vagy a látásromlás. Ebben az esetben MR és szemészeti vizsgálat javasolt. Ha az MR az adenóma méretének érdemi növekedését mutatja, a gyógyszeres kezelés a terhesség alatt is javasolt. Kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy bármelyik gyógyszer milyen hatással van a magzatra a második és harmadik trimeszterben; a rendelkezésre álló információk azonban arra utalnak, hogy nagy valószínűséggel egyik sem károsítja a magzatot. Szükség esetén a második trimeszterben műtétet lehet végezni az adenoma eltávolítására.

Ha az adenoma átmérője 2 cm-nél nagyobb volt, vagy befolyásolta a látást a kezelés előtt, a teherbeesés előtt megfontolandó a műtét elvégzése.

Szoptatás

Amennyiben szülés után szoptatni szeretne, ne kezdje újra a dopamin agonista kezelést a szoptatás befejezéséig, mert a prolaktin csökkentése csökkentheti a tejtermelést. Ha a terhesség alatt az adenoma mérete olyan mértékben megnövekedett, hogy látászavart okoz, a szoptatás helyett a gyógyszeres kezelés a választandó a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön hyperprolactinaemiában szenved vagy felmerül Önnél a magasabb prolactin szint gyanúja és szeretne személyre szabott kezelést kapni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.