+36 20 321 7819

Magas prolaktin szint – kezelés

A kezelés célja a prolaktin szintjének csökkentése, valamint a nagy adenoma méretének csökkentése, különösen, ha az összenyomja a környező struktúrákat. Nem minden prolaktinóma vagy emelkedett prolaktin szint igényel kezelést! Ha a daganat nagy vagy tüneteket okoz, akkor valószínűleg kezelni kell, de ha kicsi és nem okoz tüneteket, akkor nem feltétlenül szükséges a kezelés megindítása. Amennyiben a prolaktin szint emelkedett, de az MR vizsgálat nem igazol nagy adenómát és a páciensnek nincsenek tünetei, a kezelés szintén nem indokolt!

Gyógyszeres kezelés

A dopamin agonisták az elsőként választandó szerek a magasabb prolaktinszint és a prolaktinómák kezelésére. Magyarországon jelenleg két dopamin agonista áll rendelkezésre erre a célra, a bromocriptin és a quinagolid. Amennyiben ezek nem hatásosak, magyar receptre felírva is be tudja hozatni magának bárki más EU-s országból a cabergolin hatóanyagtartalmú készítményeket. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy nem minden nap, hanem csak hetente egyszer vagy kétszer kell szedni.

 • Bromocriptin – Általában az elsőként választandó szer Magyarországon. Bár általában nagyon hatékonyan csökkenti a vér prolaktinszintjét, mellékhatásokat okozhat, mint például szédülés, hányinger, gyengeségérzés vagy orrdugulás. Sok mellékhatás elkerülhető, ha a gyógyszert étkezés közben vagy lefekvés előtt veszi be, és a terápiás cél eléréséig fokozatosan, lassan emelik az adagot.
 • Quinagolid – Abban az esetben javasolt, ha a bromocriptin kezelés hatástalan volt. Leggyakoribb mellékhatásai a hányinger és a fejfájás.
 • Cabergolin – A cabergolint csak hetente egyszer vagy kétszer kell bevenni, és más dopamin agonistákhoz képest sokkal kisebb valószínűséggel okoz hányingert. Hatékony lehet a bromocriptin kezelésre nem reagáló prolaktinomák kezelésére is. Összességében kifejezetten jó választás, számos országban, például az USA-ban is az elsőként választandó szer, de mivel itthon nincs forgalomban, nálunk a bromocriptint alkalmazzák a leggyakrabban. Mindazonáltal, ha valaki ezt választja, vagy a másik kettő, itthon is kapható gyógyszer nem csökkenti megfelelően a prolaktin szintet vagy az adenóma méretét, illetve, ha ezen gyógyszerek komoly mellékhatásokat okoznak a páciensnél, a Cabergolin is könnyen beszerezhető itthonról is. Egy magyar orvos által írt recept kell csak hozzá és ezzel bármelyik EU-s országból pár ezer forintért az ezzel foglalkozó cégek behozzák a páciensnek a készítményt. Valamennyire árnyalja a képet, hogy nagyon magas dózisú cabergolin kezelés szívbillentyű problémákat okozhat, ezért azon pácienseknek, akik az átlagosnál magasabb dózisban szedik ezt a gyógyszert, rendszeres szívultrahang vizsgálat elvégzése javasolt. (az esetek 99%-ban a hiperprolaktinémia miatt nincs szükség ekkora dózisra)

A gyógyszeres kezelés hatékonysága

A fenti gyógyszerek nagyon hatékonyak a prolaktinszint és a legtöbb prolaktinoma méretének csökkentésében. Általában a mikro- és makroadenómák méretét is normálisra csökkentik. A prolaktinszint általában a kezelés első két-három hetében csökken, de az adenoma méretének kimutatható csökkenése több időt, általában több hónapot vesz igénybe.

Ha a prolaktinszint a normális vagy közel normális szintre csökken, az emelkedett prolaktin okozta tünetek normalizálódnak. A petefészek működése helyreáll, az ösztradiol szintje megemelkedik, a menstruációs periódusok normalizálódnak, és a termékenység is visszatér.

A mellékhatások csökkentése

A mellékhatások legnagyobb valószínűséggel a kezelés megkezdésekor és az adag emelésekor jelentkezhetnek.

A mellékhatások minimálisra csökkenthetők, ha:

 • a kezelést alacsony dózissal kezdjük
 • a dózist nagyon lassan emeljük
 • a gyógyszert étkezés közben vagy lefekvés előtt veszi be a páciens
 • megkísérelhető a gyógyszer intravaginális (hüvelyi) alkalmazása is, ez megelőzheti a hányinger kialakulását

Mennyi ideig van szükség gyógyszeres kezelésre?

Ha a prolaktinszint normális marad, és az MR-en két vagy több évig nem látható daganat, mérlegelhető gyógyszeres kezelés nélküli próbaidőszak. A magas prolaktinszint azonban gyakran kiújul a gyógyszer abbahagyása után. Ha a prolaktin szintje emelkedni kezd, vagy az adenoma mérete nő, a dopamin agonista kezelést folytatni kell.

Gyógyszeres terápia és menopauza

Azoknak a nőknek, akiknek mikroadenómájuk (<1cm) van, általában nem kell folytatniuk a dopamin agonisták szedését a menopauza után. A menopauza után már nem kell aggódni a rendszertelen vagy hiányzó menstruáció miatt. A prolaktinszintet általában a kezelés leállítása után néhány hónappal mérik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem lényegesen magasabb, mint a kezelés előtt. Ez általában évente egyszer történik néhány éven keresztül, majd ritkábban. A makroadenómában (>2cm) szenvedő nőknek folytatniuk kell a dopamin agonista szedését a menopauza után, hogy megakadályozzák az adenoma méretének növekedését.

Egyéb gyógyszerek

A kombinált hormonális fogamzásgátlók egy ritkán alkalmazott kezelési lehetőség hiperprolaktinémia esetén.

Abban az esetben jön szóba, ha a páciensnek

 • magasabb prolaktin szint okozza a menstruációs ciklus felborulását
 • legfeljebb mikroadenomája (<1cm) van
 • a dopamin agonisták szedése során elviselhetetlen mellékhatások jelentkeznek
 • akik nem akarnak teherbe esni

A fogamzásgátló kezelés nem javasolt egyedüli kezelésként macroadenomában (>1 cm) szenvedő nőknél.

Műtétes megoldás

A sebészeti beavatkozás akkor választható megoldás, ha az adenoma nagy, tüneteket okoz és a gyógyszeres kezelés hatástalan vagy a mellékhatások miatt nem tolerálható.

A műtét során egy kis bemetszést végeznek az orrban és onnan jutnak el az agyalapi mirigyhez, hogy eltávolítsák az adenomát.

A műtét lehetséges mellékhatásai közé tartozik a látás romlása, a vérzés és az agyhártyagyulladás, amelyek azonban szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön hyperprolactinaemiában szenved vagy felmerül Önnél a magasabb prolactin szint gyanúja és szeretne személyre szabott kezelést kapni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.