+36 20 321 7819

Magas prolaktin szint – diagnózis

A prolaktinszint a vérből egyszerűen meghatározható paraméter, emiatt az alapvető vizsgálat egy vérvétel. Ezen felül MR vizsgálatra és egyéb vizsgálatokra is szükség lehet a pontos diagnózishoz.

A prolaktin mérése

A prolaktinszint a vérből egyszerűen meghatározható paraméter, emiatt az alapvető vizsgálat egy vérvétel. Fontos, hogy az étkezés enyhén emelheti a prolaktin szintet, ezért éhgyomri vérvétel javasolt. Ha nem éhgyomri vérvétel esetén enyhén emelkedett prolaktin szintet találunk, első körben érdemes megismételni a vizsgálatot éhgyomorra. A menstruációs ciklus során enyhe emelkedések és csökkenések lehetnek a prolaktin szintben, de a ciklus bármely időpontjában levett minta esetén egészséges esetben a normál tartományon belül kell maradnia az értéknek.

MR vizsgálat

Az MR a legjobb vizsgálati módszer az agyalapi mirigyben vagy annak közelében lévő elváltozások azonosítására. A prolaktin termelő adenomák lehetnek úgynevezett mikroadenómák (1cm-nél kisebbek) vagy makroadenómák (1cm-nél nagyobbak). Fontos ugyanakkor, hogy nem minden agyalapi mirigy adenóma termel prolaktint vagy más hormont.

Egyéb okok értékelése

Számos egyéb oka is lehet az emelkedett prolaktin szintnek, ezekről bővebben itt olvashat. Ezekben az esetekben a kiváltó ok megszüntetése, például a pajzsmirigy alulműködés kezelése vagy a más alapbetegségre szedett gyógyszer lecsererélése a probléma megoldása. Ehhez természetesen tudnunk kell ezekről, ami az anamnézis részletes felvétele során általában ki is derül (szedett gyógyszerek, kísérőbetegségek, koponyasérülés az előzményben, stb).

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön hyperprolactinaemiában szenved vagy felmerül Önnél a magasabb prolactin szint gyanúja és szeretne személyre szabott kezelést kapni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.