+36 20 321 7819

Magas prolaktin szint – alapok, okai

Az agyalapi mirigy egy kis mirigy a fej közepén, közvetlenül az agy alatt. Az agyalapi mirigy olyan sejteket is tartalmaz, amelyek prolaktint termelnek, amely a laktációt (az anyatejtermelést) serkentő hormon. A prolaktin emelkedett szintje lehet normális és kóros is.

Alapfogalmak

A normálisnál magasabb prolaktin szintet hiperprolaktinémiának (hyperprolactinaemia) mevezzük. Amennyiben a prolactint termelő sejtek az agyalapi mirigyben burjánzásnak indulnak és létrehoznak egy apró, jóindulatú daganatot, ezt adenomának vagy prolaktinómának nevezzük. Ha a mérete 1cm alatti, akkor mikroadenóma (microadenoma), ha 1cm-nél nagyobb, akkor makroadenóma (macroadenoma).

Azok az állapotok, amikor a magasabb prolaktin szint normális:

  • Terhesség – Itt a magas ösztrogénszint miatt emelkedik a prolaktin szintje, szülés után kb 6 héttel már normalizálódik, ha nem szoptat az anya
  • Szoptatás – Itt az emlőbimbó ingerlése a fő oka a magasabb prolaktin szintnek.
  • Stressz – Bármilyen fizikai vagy pszichológiai stressz a prolaktin szintjének növekedését okozhatja.

Azok az állapotok, amikor a magasabb prolaktin szint kóros:

  • A prolaktinómák (más néven „prolaktintermelő adenomák” vagy „laktotróp adenomák”) az agyalapi mirigy jóindulatú (nem rákos) daganatai, amelyek prolaktint termelnek, emiatt a normálisnál magasabb lesz a vér prolaktin-koncentrációja, úgynevezett hyperprolactinaemia alakul ki. Tünetet okozhatnak, ha a magas prolaktinszint megzavarja a petefészkek működését, vagy ritkábban, amikor az adenoma elég nagyra nő ahhoz, hogy összenyomja az agyalapi mirigyet vagy a fejben lévő közeli struktúrákat, például a látóidegeket.
  • Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hyperprolaktinémiát, például egyes antipszichotikumok, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, hányáscsillapítók, opiátok.
  • a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy sérülései, térfoglaló folyamatai (jó- és rosszindulatú tumorok)
  • nagyon ritka, öröklődő mutáció, amely esetben a család minden tagjának hiperpolactinémiája lehet

  • Idiopátiás (ismeretlen eredetű) is lehet a prolaktin szint emelkedése. Ebben az esetben az emelkedés mérsékelt fokú és nem emelkedik tovább, érdemi teendőt így nem igényel.
  • pajzsmirigy alulműködés is okozhat emelkedett prolaktin szintet. Ebben az esetben a pajzsmirigy alulműködés kezelése a magasabb prolaktin szintet is normalizálni fogja, ezért ennek külön kezelése nem indokolt.

A prolaktinómák férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulnak, de a leggyakrabban 50 évnél fiatalabb nőknél diagnosztizálják.

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, enokrinológus főorvos

Amennyiben Ön hyperprolactinaemiában szenved vagy felmerül Önnél a magasabb prolactin szint gyanúja és szeretne személyre szabott kezelést kapni, IDE kattintva tud bejelentkezi a rendelésemre.