+36 20 321 7819

A lepkehimlő a Pervovírus B-19 nevű vírus okozta megbetegedés. Általában gyermekek kapják el az óvodákban vagy az iskolákban, de néha felnőtteket is megfertőz. Ha ez a várandósság alatt következik be, akkor a fertőzés veszélyes lehet a magzatra.

Honnan ismerhetőek fel a lepkehimlő tünetei?

A betegség lefolyása során a tünetek változhatnak.

A betegség kezdeti stádiumában a tünetek nem túl jellegzetesek, ezek a következők:

  • láz
  • fejfájás
  • torkfájás
  • köhögés
  • kötőhártya gyulladás
  • izomfájdalom

Ezek a kezdeti tünetek 2-5 napig tartanak. Ezt követően a tünetek változnak, a betegség második stádiumában már jellegzetesebb a betegség tüneteggyüttese:

  • Kiütések az arcon – az arcon lepkeszárny alakú kipirosodás jelenik meg, innen kapta a magyar nevét a betegség.
  • Kiütések a mellkason, a háton, a karokon és a lábakon – Ez általában az arckiütés után jelenik meg. 
  • Ízületi fájdalom – Ez általában a kezet, a csuklót, a térdeket és a lábakat érinti. Ez a tünet általában felnőttekben jelenik meg. 

Mit tegyek, ha terhes vagyok és a nagyobbik gyermekem lepkehimlős vagy találkoztam egy lepkehimlős gyermekkel?

A várandósok 30-60%-a már átesett gyermekkorában a lepkehimlő fertőzésen, ezért védettnek tekinthető. Nagyon ritkán figyeltek csak meg eddig újrafertőződést. Ezért ha a családban lepkehimlős gyermek van, vagy beteg gyermekkel találkozott a várandós, érdemes egy parvovírus B19 IgG és IgM szintet nézetnie (ez egy vérvétel). Ebből kiderül, hogy Ön átesett-e régen a fertőzésen, tehát védett-e.

Ha nem védett, akkor javasolt a higiéniai szabályok lehető legalaposabb betartása otthon, hogy lehetőség szerint Ön ne kapja el a fertőzést. A friss fertőzést jelentő antitestek (IgM) nagyjából 10 nappal a fertőzés után mutathatóak ki a vérből. Tehát ilyen esetekben érdemes 2-3 héttel később megismételni ezt a vizsgálatot (parvovírus B19 IgG és IgM), hogy lássuk, elkapta-e a fertőzést.

Mit okozhat terhesség alatt a lepkehimlő?

Az esetek jelentős részében szerencsére az égvilágon semmit sem okoz a várandósság alatti lepkehimlő. Bizonyos eseteben viszont komoly magzati megbetegedéseket okozhat. Sajnos okozhat vetélést és méhen belüli elhalást is. Az első trimeszteri fertőzések a legveszélyesebbek. Más esetekben a vírus megtámadja a magzati vörösvértesteket és magzati vérszegénységet okozhat.

Jelen tudásunk szerint szerencsére a lepkehimlőnek nincs fejlődési rendellenességet okozó hatása a magzatra, tehát egy parvovírus fertőzés után nem kell attól tartani, hogy a megszülető gyermek valamilyen fejlődési rendellenességgel fog a világra jönni.

 

Forrás: uptodate.com

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.