+36 20 321 7819

Az új típusú koronavírus okozta járvány alatt, mivel ezzel a kórokozóval eddig még nem találkoztunk, időbe telik, mire teljes képet kapunk a fertőzés veszélyeiről. Fokozottan igaz ez a terhesség alatti veszélyekre, hiszen a teljes lakosságnak csak kis részét képezik a várandósok. A napokban egy újabb, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) által végzett kutatás látott napvilágot, amely sajnos nem túl bíztató eredménnyel zárult.

Ebben a kutatásban 598, koronavírus-fertőzés miatt kórházba került terhesnél vizsgálták a terhesség lefolyását. Közülük 445 várandós szült meg a vizsgált időszak alatt, ezt a csoportot vizsgálva a koraszülések (37. hét előtti szülések) aránya 12,6% volt, ami jóval magasabb az átlagos koraszülési aránynál. 

Sajnálatos módon kettő újszülött meghalt, mindkettő tünetekkel bíró koronavírus fertőzött anyától született. Szintén elhunyt kettő édesanya a koronavírus fertőzés következtében.

A koronavírussal fertőzött várandósok 16%-a került intenzív osztályra és 8,5%-uk intenzív lélegeztetésre szorult.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy terhesség alatt a koronavírus fertőzés nagyon is komoly veszélyeket rejt magában, ezért a lehető legjobban érdemes odafigyelni a megelőzésre, a mindenki által jól ismert eljárásokkal (maszk használata, alapos kézmosás, távolságtartás, stb). Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy óriási esetszámú vizsgálat, az idő előrehaladtával, ahogy egyre több és több esetet tudunk tanulmányozni, ezek a számáok változhatnak, reméljük a jó irányba.

 

Forrás: medscape

Dr. Kelemen Csaba
Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.