+36 20 321 7819

Az influenza szezon közeledtével idén is felmerül a kérdés, hogy javasolt-e terhesség alatt a  rutinszerű influenza elleni védőoltás. Az influenza terhesség alatt komoly, akár életet veszélyeztető szövődményekkel járhat, mind a várandós, mind az újszülött szempontjából.

Mit javasolnak a szakmai szervezetek?

A védőoltás hatásosságát és veszélyeit terhesség alatt is számos kutatás vizsgálta, ezek alapján egyértelműen hatásos és az eddigi kutatások alapján veszélytelennek is tűnt. Nem növelte sem a vetélések, sem a koraszülések, sem a fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságát.  Az érvényben lévő szakmai irányelvek alapján a válasz a kérdésre ezért egyértelműen igen. Nem csak a hazai, de a nemzetközi szakmai szervezetek (Centers for Disease Control and Prevention, CDC, illetve az American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG) is egyértelműen ezen az állásponton vannak.

Biztos, hogy nincs semmilyen veszélye?

Egy új, a Vaccine folyóiratban megjelent kutatás azonban az eddigiekkel ellentétben az influenza elleni védőoltáson átesett terhesek körében a koraterhességi vetélések szempontjából emelkedett előfordulási gyakoriságot talált. A kutatást a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) megbízásából végezte egy kutatócsoport. A 2010-11 és 2011-12-es influenza szezonok alatti időszakokat vizsgálva, 485 korai vetélésen átesett asszony kórelőzményét nézték át. Természetesen egyéb, a vetélés kockázatát fokozó körülményt is figyelembe véve, mint például az anyai életkor, a testtömeg-index (BMI) vagy a dohányzás. Azt találták, hogy a védőoltás beadása utáni 28 napban gyakoribb volt a vetélések előfordulása.

Ez a kutatás felülírja az eddigieket?

Természetesen fontos megemlíteni, hogy jelen kutatás több ok miatt sem tekinthető “Szentírásnak”. Egyrészt, a vizsgálatba bevont, védőoltást kapó terhesek száma nem elég nagy, másrészt ma már más összetételű influenza védőoltások vannak forgalomban, mint pár éve, hiszen jelen vírusok igen nagy változatosságot mutatnak évről évre. Nem elfelejtendő az a tény sem, hogy természetesen a kutatók nem tudták egyszerre vizsgálni az összes, vetélési kockázatot fokozó faktort.

Miért okozhat vetélést terhesség alatt egy védőoltás?

Az eredmények magyarázatára több elmélet is született. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a fenti védőoltás az immunrendszer egyes elemeinek a fokozott aktiválódását okozza, kiváltképp terhesekben, és mivel jól ismert tény, hogy bizonyos fokozott immunreakciók vetélést okozhatnak, ez az immunstimulálás állhat a vetélések hátterében.

Akkor most javasolt az influenza elleni védőoltás terhesség alatt vagy sem?

Mindazonáltal jelen tanulmány gyengéit is szem előtt tartva, tekintettel a számos, az oltás biztonságosságát bizonyító kutatásra, nem elfelejtve a terhesség alatti influenza igen súlyos szövődményeit, összességében terhesség alatt továbbra is javasolható az influenza elleni védőoltás beadása. De fontos a személyre szabott javaslat felállítása jelen esetben is, olyan pácienseknek, akiknél valamilyen ok miatt emelkedett a vetélés kockázata (mint például a koraterhességi vérzés, vagy az előzményben szereplő vetélések után), nem javaslom az oltást terhesség alatt.

Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28917295www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17308666?via%3Dihub, https://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/vaccination-possible-safety-signal.html

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.