+36 20 321 7819

Az ismétlődő (habituális) vetéléseknek számos oka lehet. Ezen okok lehetnek hormonálisak, méh eredetűek, a véralvadási rendszer eltérései, anyagcsere-betegségek, illetve az immunrendszer kóros működésére visszavezethetőek is. Sajnálatos módon a habituális vetélések hátterében az esetek felében nem találunk bármilyen magyarázatot. Az ilyen esetekben empirikus kezelést választunk, ami lehet alacsony dózisú Aspirin kezelés (erről ide kattintva olvashat bővebben), heparin terápia vagy progeszteron (sárgatesthormon) kezelés. A napokban publikált átfogó tanulmány (meta-analízis) ez utóbbi hatékonyságát vette górcső alá.

A progeszteron szerepe koraterhességben

A progeszteron terhesség alatt, a sárgatest, majd a méhlepény által termelt hormon, amely az első trimeszter meghatározó hormona a beágyazódás és a terhesség fennmaradása tekintetében.

Mit mutat a legújabb kutatás?

Jelen vizsgálat 1586, ismétlődő vetéléssel küzdő páciens terhességének a kimetelét vizsgálta, az első trimeszterben (az első 12 terhességi hétben) adott, szintetikus és természetes progeszteron tartalmú gyógyszeres terápia, illetve placebo adását követően. Azt találták, hogy mind a szájon át, mind az izomba (injekció formájában) adott szintetikus progeszteron kezelés hatására nagyobb eséllyel hordták ki sikeresen a következő terhességüket a várandósok, mint a természetes progeszteron tartalmú gyógyszeres kezelést vagy placebót kapó páciensek. Szintén csak a placebóhatással egyenértékű javulást találtak a terhességek kimenetelében a hüvelyi alkalmazást követően, illetve természetes progeszteront tartalmazó készítmények esetében. A vizsgálat nem talált fokozott kockázatot a kezelést követően a koraszülések, újszülött megbetegedések vagy bármilyen magzati genitális (a nemi szerveket érintő) fejlődési rendellenességet illetően.

Megtaláltuk a habituális vetélés kezelésének szent grálját?

Bár egy komoly meta-analízisről van szó, érdemes megjegyezni, hogy számos, a fentiekkel nem teljesen egybehangzó, sőt egyes esetekben kifejezetten ezen eredményeknek ellentmondó tanulmány is napvilágot látott már ebben a témában, mind a kezelés hatékonyságát, mind az első trimeszteri progeszteron terápia által előidézett magzatii genitális fejlődési rendellenességek szempontjából. Ne feledjük, hogy az orvostudomány folyamatosan fejlődik, időnként egyes kezelési elveket elvet, majd újra elfogad, ahogy újabb és újabb, egyre szélesebb körű kutatások születnek az adott témában. Meggyőződésem, hogy a mi dolgunk az, hogy naprakészek legyünk, és arra törekedjünk, hogy pácienseinket a legmodernebb terápiás elvek szerint kezeljük, még akkor is, ha ez időnként az ellentmondó kutatási eredmények tükrében nem is olyan egyszerű.

Forrás: Fertility and Sterility (American Society for Reproductive Medicine)

Dr. Kelemen Csaba

Dr. Kelemen Csaba

Szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos.
Rendelésemre IDE kattintva tud bejelentkezni.